Paní Dagmar Válková žije v polovině dvojdomku v obci Dívčí Hrad na Bruntálsku. Druhou vlastní Georgis Čaflakis (42). Hned pod okny obou domků jsou dva pozemky. Na tom, který obhospodařuje Dagmar Válková, je zahrádka, na kterou je náležitě pyšná. „Soused si letos naplánoval stavbu pergoly. Takové, která mi zastíní pozemek. Ztratím sluníčko a o výpěstky přijdu,“ pláče penzistka.

Tamní rodačka se obává, že střecha pergoly zastíní nejen obdělávanou parcelku, ale i její okna. Soused ji prý o stavbě pergoly neinformoval, ani se s ní neradil, ani se jí na nic neptal, tvrdí. „Začal tam kopat díry, a když jsem za ním přišla, vylezlo z něj, že staví pergolu vysokou až po střechu. Dál se už se mnou nebavil,“ krčí rameny žena.

Ptala se na úřadu

Na stavebním úřadu jí sdělili, že je stavba zcela v souladu se zákonem. „Starosta řekl, že si to máme u nás vyřešit sami, že on to řešit nebude. Pergola znehodnotí můj barák, kdybych ho chtěla prodat,“ říká. Bojí se i návštěv a případného hluku, který podle ní posezení pod pergolou přinese. Proto se penzistka, která působila i jako starostka obce, obrátila na Ombudsmana Blesku. Ptá se, zda je v právu, když se jí sousedův plán výstavby pergoly nelíbí.

O sluníčko nepřijde, tvrdí soused

Blesk se zašel pozeptat rovněž souseda Georgise Čaflakise, jak na spor ohledně pergoly nahlíží on. Ten je přesvědčený, že žádný zákon a ani nařízení neporušil. A že slunce »neukradne«. „Podle zákona mám právo na svém pozemku stavět. Navíc jde o drobnou stavbu, takže stavební povolení nepotřebuji, stačí oznámení,“ říká Georgis Čaflakis s tím, že pergolu staví tři metry od pozemku paní Válkové.

O žádné potíže se sousedkou dle svých slov nikdy nestál a ani nestojí. „Pergolu jsem tu chtěl vždycky, vedou do ní i dveře z obýváku. Stínit nebude, sluníčko svítí shora, pergola ho neukradne. Co se týče těch oslav, žádnou divočinu ať nečeká, všechny jí budu hlásit předem,“ vzkazuje sousedce.

Ombudsmanka Blesku: Pergola může stát

Může paní Dagmar něco udělat s plánovanou pergolou? „Soused má pravdu v tom, že pokud jeho stavba přístřešku/pergoly nepřekročí 25 m2 zastavěné plochy, nebude mít více než 5 metrů do výšky a splní i další podmínky stanovené stavebním zákonem (mimo jiné vzdálenost od pozemku paní Válkové musí být alespoň 2 metry), tak k takové stavbě nepotřebuje územní souhlas ani územní rozhodnutí a ani stavební povolení či ohlášení stavebnímu úřadu,“ vysvětluje advokátka a Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková s tím, že pro tento případ soused nepotřebuje z pohledu stavebního zákona ani souhlas paní Válkové.

Paní Válková má podle Ombudsmanky Blesku samozřejmě možnost obrátit se po dokončení stavby opětovně na stavební úřad s podnětem, aby prověřil, že stavba přístřešku/ pergoly splňuje stavebním zákonem dané parametry a že k její stavbě skutečně nebylo třeba žádného povolení či souhlasu.

„V situaci, kdy by soused při užívání pergoly/přístřešku začal obtěžovat paní Válkovou hlukem anebo by pergola stínila její zahrádku, má paní Válková možnost obrátit se na civilní soud s tzv. sousedskou žalobou, kterou by se mohla domáhat, aby se její soused takového jednání zdržel. Při tom by soud zjišťoval, zda soused obtěžuje paní Válkovou nad míru přiměřenou místním poměrům,“ přidala radu na závěr Jaroslava Šafránková.

Fotogalerie
5 fotografií

VIDEO: Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou!

Video
Video se připravuje ...

Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou! Videohub