Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válečný veterán (†95) si chtěl vzít lásku z dětství: Svatbu oddálil covid, senior ji už nestihl

Autor: ran - 
28. května 2021
17:32

Poznali se na škole, byla to láska jako trám. Přišla jim ale do toho válka. Roy se v roce 1944 zúčastnil vylodění v Normandii proti nacistům a poznamenán válečným posttraumatickým syndromem se s dívkou rozešel. Nikdy však na ni nezapomněl. A tak se – po 70 letech – před ní objevil jako čiperný stařík s kyticí růží. A zasnoubili se!         

Roy Vickerman (†95) a Nora Jacksonová spolu chodili během druhé světové války poté, co se seznámili na škole. Druhá světová válka však jejich lásku rozervala na kusy.

V roce 1944, rok před koncem válečného běsnění, nastoupil Roy ve svých 18 letech do regimentu Black Watch (Černá hlídka). V řadách tohoto skotského oddílu se v červnu zúčastnil legendárního vylodění v Normandii, jež bylo součástí konečného úderu proti nacistům.

Po válce se zamilovaná dvojice rozešla. Royovi sice bylo teprve 19 let, ale prodělané válečné útrapy mu zadělaly na vážný posttraumatický syndrom, který ho přiměl vztah s milovanou Norou ukončit. 

Po životě návrat do mládí

Vrátil se do malého rodného domečku v Stoke-on-Trent. Za své nasazení v boji byl vyznamenán a později sloužil ve vojenské zpravodajské službě. Jinak vedl docela normální život, zplodil syna, měl vnoučata. Po více než 70 letech se ale kruh uzavřel a on se znovu shledal se svojí láskou z mládí.

Adresu na Noru mu dal známý. Bylo mu už přes devadesát, ale pro něj, dlouhým životem zoceleného veterána, to nebyla překážka. Koupil velkou kytici, nasedl do taxíku a vyrazil do určené ulice. Nora stále žila v městečku Stoke-on-Trent, kde se oba ještě jako mladí viděli poprvé. 

Přivítání bylo i po tolika letech velmi vřelé! Roy se snažil omlouvat za rozchod, Nora se mu ovšem rovnou vrhla kolem krku, a ruka byla v rukávě. Stařečci si vzpomněli na svoji lásku k sobě a zasnoubili se.

Web Stoke Sentinel o příběhu hovořil s Royovým synem. „Telefonovali si a vedli spolu videohovory přes FaceTime,“ vylíčil Howie Vickerman (63), jak pár dál neúnavně udržoval kontakt.

Krásné, ale krátké

Starého veterána láska na stará kolena moc potěšila. „Když se dali zase dohromady, tak šťastného jsem ho neviděl už spoustu let. Celý úplně zářil,“ líčil Howie. O Royovi mluvil jako o skvělém tátovi, který měl krásný vztah i ke svému vnukovi. 

Zasnoubení Roye a Nory pro ně neměla být konečná zastávka, na svatbu ale bohužel nakonec nedošlo. Roy byl na svůj věk ve skvělé kondici, za pandemie dokonce vybíral peníze pro zdravotníky tím, že ujel na rotopedu 500 mil za 40 dní!

Jenže v 95 letech podlehl na konci května plicnímu onemocnění, vyčerpán těžkým kašlem. Skonal ve spánku. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi