Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úžasný James Harrison: Zázračnou krví zachránil miliony dětí před smrtelnou nemocí

Autor: štt - 
28. května 2021
05:00

Australan James Harrison (84) podle svých vlastních slov nesnese pohled na jehlu a krev, přesto přes 60 let pravidelně chodil na odběr krve, než se kvůli vysokému věku  musel dárcovství úplně vzdát. Podle australské pobočky Červeného kříže pomohl zachránit životy více než 2,5 milionu australských dětí.

Harrisonova krev má jedinečné protilátky, jenž byly použity k vývoji injekce zvané Anti-D pomáhající bojovat proti hemolytické nemoci plodu a novorozence způsobené odlišným Rh faktorem matky a plodu. Toto zákeřné onemocnění se projevuje u těhotných žen, jejichž tělo špatně reaguje na vlastní plod a začíná útočit na jeho krvinky. V nejhorších případech to může mít za následek poškození mozku nebo i smrt ještě nenarozeného dítěte.

Když bylo Harrisonovi pouhých 14 let, podstoupil náročnou operaci hrudníku, která proběhla úspěšně mimo jiné i díky mnoha litrům darované krve. Už jako mladík se rozhodl, že se i on stane dárcem krve. O několik let později lékaři objevili, že jeho tělo vyrábí vzácné protilátky potřebné na výrobu vakcíny Anti-D. Ta se podává právě Rh-negativním těhotným ženám.

Lékaři si stále nejsou úplně jisti, proč zrovna Harrison má tuto vzácnou krev. V Austrálii žije pouze zhruba 50 dalších lidí s tímto pro medicínský rozvoj potřebným darem. 

„Každá darovaná krev je potřebná, ale Jamesova je opravdu výjimečná, jelikož se používá k výrobě život zachraňujících léků. Každá várka Anti-D, která kdy byla vyrobena v Austrálii, pochází z Jamesovy krve,“ sdělila Jemma Falkenmireová, zástupkyně Červeného kříže, pro CNN. Od roku 1967 byly australským matkám vydány více než tři miliony dávek Anti-D. Dokonce i Harrisonova vlastní dcera dostala vakcínu. „Díky mé zázračné krvi se mohl narodit můj druhý vnuk zdravý,“ řekl Harrison.

Harrison je v Austrálii považován za národního hrdinu. Za svou velkorysost získal i řadu ocenění, včetně státní medaile. Harrison svou krev daroval celkem 1173krát a naposledy proceduru absolvoval v květnu před třemi lety, jelikož v Austrálii nemůže darovat krev osoba ve věku nad 81 let.

Falkenmireová a další doufají, že se najdou další obětaví lidé, kteří byli obdařeni těmito zázračnými protilátkami. „Můžeme jen doufat, že se najdou i další obdobně velkorysí lidé, kteří se odhodlají nezištně pomáhat tak, jak to dělal James po celý svůj život,“ dodala.

Video  Úžasný James Harrison oslavil 84. narozeniny!  - Videohub
Video se připravuje ...

new era ( 29. května 2021 04:12 )

Konecne nejake pozitivni poctenicko 🤗❤️

new era ( 29. května 2021 04:09 )

U nej je to opacne, on pije krev ostatnim 😂😂

frantacizek ( 28. května 2021 05:46 )

fantastické

Zobrazit celou diskusi