Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvěrstva v Barmě: Lidé musí platit za těla bližních, které zabila armáda

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. dubna 2021
19:44

V Barmě pokračují protesty proti únorovému převratu, podle humanitárních aktivistů od jejich počátku bylo v zemi zabito více než 700 lidí včetně pěti desítek dětí, kolem 3 tisíc osob bylo zadrženo. Armáda se ale nezastavuje jen u zabíjení demonstrantů, jejich rodiny musí za vydání těl k pohřbu zaplatit téměř 2 tisíce korun, informovala stanice CNN. OSN navíc varuje, že situace v Barmě spěje k velkému ozbrojenému konfliktu, jako byla například válka v Sýrii.

Od února bylo 3080 osob zadrženo a 23 údajně v neveřejných procesech odsouzeno k smrti, uvedla vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová, která rovněž upozornila, že v Barmě mohou být páchány zločiny proti lidskosti, a vyzvala k zastavení „masakrů". Podle Bacheletové je potřeba, aby státy světa zvýšily tlak na barmskou armádu, protože dosavadní cílené sankce nestačí.

„Zřetelně to připomíná Sýrii v roce 2011... Obávám se, že situace v Barmě směřuje k všeobecnému konfliktu. Státy nesmí dovolit, aby se osudné chyby ze Sýrie opakovaly,“ uvedla Bacheletová v prohlášení.

Násilnosti v Barmě nadále pokračují, v pátek 9. dubna bylo ve městě Bago nedaleko Rangúnu zabito nejméně 82 osob poté, co do města najeli vojáci, aby „rozehnali“ protest. Podle opoziční Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) k tomu použili puškové granáty. Svědkové z Baga pro tisk vypověděli, že mnoho místních uteklo do okolních vesnic. V Bagu byl odstřižen internet a vojáci dál prohledávají okolí.

Za vydání těl se musí platit

Některé mrtvé podle místních médií vojáci převezli do pagody. Web Myanmar Now s odkazem na lídra protestní skupiny a očité svědky uvedl, že tam může být přes 57 těl, další tři těla byla převezena do místní márnice a jedno bylo zpopelněno okamžitě.

Barmské bezpečnostní složky ve městě Bago zabily přes 80 lidí Barmské bezpečnostní složky ve městě Bago zabily přes 80 lidí | Reuters

Podle jednoho obyvatele města v komplexu pagody mniši žádali vojáky, aby umožnili lékařům přístup ke zraněným. Armáda ale jejich žádosti nevyhověla. Odhady celkového počtu mrtvých se různí. Podle místního tisku vojáci odmítají vydat těla rodinám, pokud jim nezaplatí přibližně 2 tisíce korun.

„Bydlel jsem na hlavní cestě, kudy bezpečnostní složky často jezdí a hlídkují, kvůli ohrožení, které představují, jsme se museli odstěhovat,“ popsal situaci ve městě jeden ze svědků. Barmská armáda tvrdí, že útok v Bagu vyprovokovali demonstranti. „Bezpečnostní složky byly napadené výtržníky,“ uvádí oficiální tisk kontrolovaný armádou, podle jejich zprávy v Bagu zemřel pouze jediný demonstrant.

Červený kříž potvrdil, že vojáci v Bagu zadrželi jejich dobrovolníka, který ve městě působil jako šéf pobočky Červeného kříže. Nay Myo zatím nebyl z ničeho obviněn, setrvává ale ve vazbě. Mimo něho byl zadržen také další dobrovolnický lékař Wai Yan Myo Lwin, který poskytoval lidem bezplatnou zdravotní péči.

Proti násilnostem v Barmě vystupuje Západ

Proti útoku v Bagu i proti násilnostem, ke kterým dochází během protestů, vystoupily řady západních vlád včetně Spojených států. Jejich velvyslanectví v Barmě jménem prezidenta Joea Bidena vyzvalo k ukončení násilí. „Truchlíme nad zbytečnou ztrátou životů v Bagu i po celé zemi, kde režim opakovaně používá válečné zbraně proti civilistům,“ stojí na twitteru velvyslanectví.

Humanitární organizace Human Rights Watch se na konci minulého týdne obrátila na Evropskou unii s tím, aby na barmskou armádu a její složky uvalila další sankce a dohlédla na plnou implementaci těch stávajících.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi