Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slibné výsledky: Protilátkový „koktejl“ tlumí příznakový covid až o 81 procent

Autor: ČTK - 
12. dubna 2021
11:11

Podání kombinace protikoronavirových látek casirivimab a imdevimab snižuje riziko onemocnění covidem-19 s příznaky o zhruba 81 procent. Uvedl to dnes švýcarský farmaceutický koncern Roche na základě klinické studie v rozhodující fázi testování přípravků, jejichž „koktejl“ švýcarská firma vyvinula ve spolupráci s americkou firmou Regeneron.

U pacientů s příznakovou infekcí odeznějí symptomy po podání kombinace protilátek v průměru do týdne. V kontrolní skupině, která dostávala placebo, to byly tři týdny. Při aplikaci studovaných látek se přitom nevyskytly neočekávané vedlejší účinky.

V klinické studii rozhodující třetí fáze šlo o zkoumání rizika a zátěže plynoucích z covidu-19 v domácnostech. Zhruba 1500 kontaktních osob dostalo buď protilátkový preparát, nebo placebo. Výsledky mají být co nejdříve předány schvalovacím úřadům, uvedla agentura DPA. Takzvané monoklonální protilátky jsou vyráběny v laboratoři a na virus útočí v pevně definovaném cíli.

Předchozí výsledky studií hovořily o tom, že podání kombinace casirivimabu a imdevimabu může u rizikových pacientů snížit riziko těžkého průběhu nemoci nebo smrti o 70 procent. V současnosti látky zkoumá také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a ve Spojených státech je povoleno jejich nouzové používání proti covidu-19. Koktejl dostal i bývalý americký prezident Donald Trump. V Evropské unii se rozhodlo tento lék jako první experimentálně používat Německo.

V České republice dorazila první dodávka léku casirivimab-imdevimab, známého také jako REGN-CoV2, na konci března. Ministerstvo zdravotnictví minulý týden zmírnilo podmínky pro podání monoklonálních protilátek pacientům nakaženým koronavirem SARS-CoV-2. Nově už nemusí být méně než tři dny po pozitivním testu na covid-19. České nemocnice podávají také další monoklonální látku - bamlanivimab.

Video  Takto vypadá aplikace léku Bamlavinimab, který je určen proti koronaviru.  - Fakultní Thomayerova nemocnice
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa