Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Objímala vyčerpané migranty na pobřeží Ceuty. Dobrovolnice (20) terčem nechutných urážek

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. května 2021
05:00

Dvacetiletá dobrovolnice, která na pobřeží španělské enklávy Ceuta pomáhá migrantům, se stala terčem útoků na internetu. Vedl k tomu snímek, na kterém objímá uprchlíka ze Senegalu, informoval list The Guardian. Do Ceuty tento týden proudí tisíce migrantů z Maroka, plavba přes ledové moře je dost nebezpečná a řada lidí ji bohužel nepřežila. Do Ceuty prchají mnohdy celé rodiny i s malými dětmi, policie z vody například zachraňovala i novorozeně.

Na Lunu Reyesovou útočí hlavně příznivci ultrapravice, mladá dívka působí jako dobrovolnice u Červeného kříže. Její dojemné gesto zachytili fotografové, snímek na sociálních sítích upoutal mnoho pozornosti, většina byla pozitivní. Nicméně Reyesovou si na internetu našli zastánci španělské ultrapravicové strany Vox.

Luno, děkujeme, takhle vypadá lidskost

„Našli si moje profily, zjistili, že můj přítel je černoch, a začali mi nadávat. Říkali a psali mi opravdu strašné a rasistické věci,“ svěřila se tisku dívka, dodala, že musela zvýšit zabezpečení svých účtů na sociálních sítích. Když se veřejnost dozvěděla, čemu Reyesová čelí, uživatelé twitteru se rozhodli na její obranu zahájit protiútok pod hashtagem #DěkujemeLuno, v originále #GraciasLuna.

„Nedovolíme tomu, aby nenávist zvítězila,“ reagovala na šikanu Reyesové radní z Madridu Rita Maestreová. „My, kteří její gesto vidíme jako symbol toho, co je v naší zemi to nejlepší, dalekosáhle přesahujeme ty, co chtějí šířit nenávist,“ napsala na svém twitteru. „#GraciasLuna reprezentuje ty nejlepší hodnoty naší společnosti,“ za dívku se postavila také španělská ministryně hospodářství Nadia Calviñová či ministryně práce Yolanda Díazová. „Není to jen fotka, je to symbol naděje a solidarity,“ tvrdí Díazová.

Do španělské enklávy míří tisíce migrantů. Do španělské enklávy míří tisíce migrantů. | Reuters

Generální tajemník Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce Jagan Chapagain se také zapojil do podpory dobrovolnice. „Luna reprezentuje ty nejlepší z nás, kampaň #GraciasLuna je zářící světlo naděje. Děkujeme ti, Luno, že jsi světu ukázala, jak vypadá lidskost,“ prohlásil.

Dobrovolnice: Držel se mě jako záchranného lana

Sama Reyesová objetí migranta zlehčila tím, že šlo o naprosto „normální a přirozenou věc“. Nezná ani jeho jméno, ví jen, že byl zcela vyčerpaný a dehydratovaný. „Plakal, držela jsem ho za ruku a on mě objal, tak jsem ho také objala, tisknul se ke mně jako tonoucí k záchrannému lanu,“ doplnila také, že muže už potom znovu neviděla. Bojí se ale, že byl mezi zhruba 6 tisíci uprchlíky, které úřady vrátily zpět do Maroka.

Maročané zamířili do další enklávy

I když příliv migrantů do Ceuty zeslábl, španělský deník El País informoval, že několik stovek Maročanů se v noci ze čtvrtka na pátek pokusilo dostat přes dvojitý plot do španělské enklávy Melilla. Podle agentury Europa Press plot u tohoto španělského města na africkém pobřeží překonaly v noci desítky Maročanů.

Španělská vláda ve čtvrtek rozhodla posílit ochranu hranice v Melille, na níž tak od páteční noci kromě policie hlídkují i vojáci. Armádu nasadil Madrid tento týden v pondělí i do druhého španělského autonomního města, které sousedí s Marokem, do Ceuty. Tam se už příliv migrantů podařilo zastavit, i díky obnovení kontrol marockých pohraničníků. Ti podle médií zpočátku týdne nebránili migrantům v odchodu do Ceuty, důvodem byla zřejmě dřívější diplomatická roztržka Madridu s Rabatem.

I na hranici Melilly, která je ještě menší než Ceuta a má asi 12 kilometrů čtverečních, rostlo od počátku týdne napětí. Hromadný pokus více migrantů o překonání hranice na několika místech zaznamenali pohraničníci v noci na pátek. Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska podle deníku El País uvedl, že plot v noci do Melilly překonaly tři desítky Maročanů.

Vojáky na hranici s Melillou nasadil Madrid podle agentury EFE naposledy loni na jaře v souvislosti s pandemií covidu-19 a předtím během migrační krize v roce 2005.

Případ nezletilých dětí

Do Ceuty v pondělí a v úterý přeplulo či přeplavalo podél pobřeží na 9500 Maročanů, což byl nejvyšší počet za dva dny ve španělských imigračních statistikách. Ministr vnitra Grande-Marlaska uvedl, že situace v Ceutě je vzhledem k předchozím dnům tohoto týdne „relativně v normálu“ a že většina dospělých migrantů byla už vrácena. Šlo podle něj o ilegální přechody, a tudíž o vrácení přímo na hranici.

V Ceutě ale zůstává asi tisícovka nezletilých migrantů, včetně dětí mladších 14 let, z nichž někteří utekli bez vědomí rodičů, kteří je teď hledají. Děti byly ubytovány na lodi a v provizorním středisku v Ceutě a španělské úřady nyní jednají s marockými o tom, jakým způsobem je vrátit jejich rodinám. Nezletilí bez doprovodu by měli být posléze ubytováni v některých dalších španělských autonomních regionech.

Video  Chlapec a moře: Tisíce migrantů se vydaly z Maroka do španělské enklávy. Přeplavat se snaží i děti  - Reuters
Video se připravuje ...