Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevěsty ISIS se chtějí houfně vracet domů. Uspějí tam, kde pohořela Begúmová?

Autor: Darina Jíchová - 
7. dubna 2021
21:50

V uprchlických táborech v Sýrii je řada cizinek, které utekly ze svých zemí a přidaly se k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS), mnoho z těchto žen se provdalo za džihádisty. Nad otázkou, co s tzv. nevěstami ISIS, si lámou hlavu vlády jejich původních států už několik let. Problematiku otevřela v roce 2019 Šamima Begúmová, která jako patnáctiletá školačka utekla z Británie. Západní státy většinou odmítají repatriovat své občany, to je případ i Begúmové. V kurdském táboře není jediná, kdo usiluje o návrat do Británie, uvedl list Daily Mail.

Tři britské nevěsty ISIS zahájily soudní bitvu o povolení vrátit se do Británie, doufají, že uspějí tam, kde Begúmová zatím selhala. Ženy v táboře Rodž vyhledali reportéři nedělníku Mail on Sunday, všechny tři svolily k rozhovoru za podmínky, že nebudou zveřejněna jejich skutečná jména.

Nevěsta ISIS Shamima Begumová chce zpátky do Británie Nevěsta ISIS Shamima Begumová chce zpátky do Británie | Reuters

Kromě nich reportéři odhalili i to, že v táboře „vzkvétá“ hawala bankovnictví, tedy systém, jehož pomocí mohou příbuzní a příznivci posílat hotovost džihádistům. Britský protiteroristický zákon přitom přísně zakazuje odesílání peněz do zahraničí, pokud se adresát přidal k nějaké teroristické organizaci. Za porušení zákona hrozí trest až 14 let ve vězení.

Hudba a zumba v uprchlických táborech

Ženy vypověděly, že pašeráci lidí jsou schopni za úplatek dostat britské nevěsty ISIS do Turecka a pak jim zajistit návrat do Británie. Uvedly však, že pašeráci nespolupracují s táborem Rodž, ale s táborem Húl. Ženy promluvily o životě v táboře, popsaly, že navštěvují lekce, které jim mají pomoct znovu se asimilovat do společnosti. Učí se znovu nosit oblečení západního stylu, poslouchají hudbu a sledují hudební videa, některé dokonce chodí na zumbu.

Přiznaly také, že si od stráží stahují hudbu a pořádají večírky ve svých stanech. V táborech žijí především ženy, chlapci od 13 let jsou přesouváni jinam. V táboře Rodž je momentálně asi 800 rodin, to je velký rozdíl například od tábora Húl, kde je jich až 15 tisíc. Kolem zařízení je vysoká hradba, která má zabránit útěkům, kromě ubytovacích stanů jsou zde i jesle, škola, dětské hřiště, zdravotní centrum nebo různé obchody s čerstvými produkty.

Nazmá: Můj případ před soudem obstojí

Džihádisti jsou drženi v jiných táborech nebo ve vězeních, také manžel Nazmy – jedné ze tří Britek, je ve vězení. Oba byli zadrženi v roce 2019 po pádu jedné z posledních bašt ISIS, města Baghúz. Nazmá se narodila s duálním občanstvím, o to britské ale přišla. Pořád ale věří, že se jí podaří vysoudit si návrat domů.

„Můj právník je můj hlas a vím, že bezpečnostní složky znají moji historii, znají moji rodinu, a tak si myslím, že to bude v pořádku, že můj případ obstojí,“ řekla novinářům. Nazmá si je vědoma toho, jak u nejvyššího soudu pohořela Begúmová, nejznámější nevěsta ISIS z Británie. Nazmá žije v Rodžu 10 měsíců, předtím pobývala v Húlu, kterému se přezdívá „minichalífát“.

„Pašeráci z Iráku a Sýrie tam bezstarostně operují, byli schopni dostat ven většinu Britů. Já jsem s nimi nemohla, měla jsem zlomenou nohu, navíc jsem věděla, že to není bezpečné,“ vysvětlila, proč také neuprchla. Jejím případem se bude s největší pravděpodobností zabývat Zvláštní imigrační odvolací komise (SIAC).

Džannáth: Manžel mě do Sýrie dostal lstí

Další ze tří žen v tisku vystupuje pod jménem Džannáth, ta prohlásila, že ji do Sýrie dostal lstí její manžel, který konvertoval k islámu a následně byl zradikalizován. Džannáth uvedla, že jí manžel řekl, že jedou na pozdní líbánky do Turecka. Místo přímořského letoviska ji ale v pokročilém stupni těhotenství posadil do autobusu do Sýrie.

V syrských táborech jsou desítky tisíc lidí, mezi nimi i spousta bojovníků ISIS. V syrských táborech jsou desítky tisíc lidí, mezi nimi i spousta bojovníků ISIS. | Reuters

„Nebyly to pěkné líbánky, které mi sliboval,“ řekla. „Nejdřív jsem v Turecku chodila po památkách, to bylo hezké, netušila jsem však, co chystá na závěr naší dovolené,“ zavzpomínala Džannáth. V roce 2015 nakonec skončili v Rakce, de facto hlavním městě ISIS, o rok později byl její muž zabit a chalífát se pomalu začal rozpadat. Džannáth uprchla na jih Sýrie, kde se znovu provdala. I její druhý manžel byl záhy zabit a ona skončila v Baghúzu, kde byla následně zadržena.

Díky Mezinárodnímu Červenému kříži Džannáth před časem obdržela dopis od otce, jedná se o první komunikaci s rodiči od roku 2015. Připustila, že její švagr jí občas pošle do tábora peníze, čímž ale porušuje zákon. Prozradila, že k hotovosti má přístup právě díky hawala bance, která je v táboře.

Rachel: Není to tu špatné

Poslední z trojice žen si říká Rachel, v táboře je společně se svými třemi dětmi, které se narodily ještě v Británii. Do tábora Rodž dorazila teprve nedávno a s novináři se zdráhala mluvit, hlavně protože jí prý její matka zařídila rozhovor pro stanici Channel 4. Reportérům se zdála být spokojená. „Je to tady čistší a zorganizovanější a celkově o dost lepší než v Húlu. Oproti tomu je to pětihvězdičkový tábor,“ vysvětlila. „Je to lepší i pro moje duševní zdraví,“ líbí se jí také to, že její děti mají přístup ke vzdělání.

„Chodí tady do školy, chodí si hrát, mají hračky a knihy. Není to tu špatné,“ i ona přiznala, že peníze jí posílá matka přes hawala banku. Popsala, že společně s dalšími ženami navštěvuje deradikalizační lekce, kde jsou vyzývány k tomu, aby sundaly hidžáby. „Dostáváme módní a kosmetické rady,“ vypověděla Rachel.

Nikdo však nemůže vědět, zda se ženy skutečně vzdaly extremismu a ideologie ISIS. Kurdské úřady potvrdily, že ženám umožňují stahování hudby, aby mohly tancovat i ve stanech. Populární je například kolumbijská zpěvačka Shakira.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...