Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozvod kvůli roušce při sexu, boj za práva i strach o volné cestování! Ombudsmani Blesku o situaci v roce 2021

/
  • Ombudsmani Blesku přejí všem čtenářům hodně zdraví a úspěchů v novém roce.
    11. ledna 2021 ● 10:55

    Rok 2020 byl složitý. Jeho konec jsme uzavřeli s omezeními, rouškami a přemýšlením, zda jsou naši nejbližší zdraví a nehrozí jim nebezpečí... Také s touhou, aby ten nový rok byl lepší! Přání a poselství mají i naši Ombudsmani, kteří čtenářům celý rok pomáhali a radili v jejich svízelných situacích. Jak oni vidí rok 2021?

  • 1.

    Mgr. Roman Moussawi: Rok 2021 – návrat ke svobodě

    „Přeji čtenářům do roku 2021, aby mohli posílat své děti do škol, vydělat si na živobytí ve své profesi nebo si jen vyjít večer na procházku. Přeji (nejen) seniorům, aby se mohli setkávat se svými příbuznými. Přeji studentům, aby nebyli vyháněni ze škol a z kolejí. Přeji Ústavě, aby se nemusela stydět při zákazu vycestování a vydávání jiných zákazů, které ji porušují.

    Mgr. Roman Moussawi.
    Autor: archiv Blesku

    Milovníkům překvapení přeji další zákazy, o kterých se dozví „ze dne na den“ a podle toho, jak se nějaký ministr vyspí. :-) Těm, co si váží svobody, však do roku 2021 přeji kromě lásky a zdraví zejména to, aby si svobodu uhájili a zachovali!“

  • 2.

    JUDr. Jan Černý: Přeji schopnost rozlišit podstatné od nepodstatného

    „V době pandemie kriminalita, resp. počet spáchaných trestných činů klesá. Je ale smutnou skutečností nárůst manželských krizí. Virus se podepsal bohužel i na nich. On sám ne, ale řada vládních opatření – zákaz vycházení, zavřené restaurace, nekonání kulturních a sportovních akcí. A tak jsme si zbyli sami sobě a zavření doma.

     

    Nervy napnuté k prasknutí. Každý to neunesl. V této chvíli mám na stole případ rozvodu, kdy údajně jako hlavní příčina byla skutečnost, že manžel odmítal v intimních chvílích sundat roušku. Do nového roku vám, milí čtenáři Blesku, přeji pevné nervy a schopnost rozlišovat věci podstatné od nepodstatných.“

    Advokát Jan Černý
    Autor: Blesk:TONDA TRAN

  • 3.

    JUDr. Jaroslava Šafránková: Vyrovnání s koronavirovou krizí bude výzvou 

    „Všem čtenářům deníku Blesk a jejich blízkým bych chtěla za celou svoji advokátní kancelář popřát do nového roku 2021 hodně zdraví a také sil k překonání koronavirové krize, která takřka ze dne na den obrátila životy všech lidí v této zemi naruby. Právě vyrovnání se s touto krizí a rovněž dopady vládních opatření považuji za výzvu nejen pro rok 2021, ale i roky nadcházející. Říká se ale, že krize je příležitostí na změnu. Tak ať je to změna k lepšímu!“

    JUDr. Jaroslava Šafránková
    Autor: Tonda Tran

  • 4.

    Mgr. Jakub Keresteši: Dejte si pozor na svá práva!

    Vážení čtenáři, v dnešní složité době vám do nového roku přeji hlavně pevné zdraví a možnost svobodného pohybu, který nebude omezován pandemickými opatřeními. Pokud bych měl dodat, na co si dát pozor, pak určitě na svá práva v oblasti pracovních vztahů, kdy v důsledku pandemie budou někteří zaměstnavatelé snižovat náklady i v rozporu se zákonem.

     

    Taktéž zřejmě nastanou spory ve vztahu k voucherům cestovních kanceláří, jejich uplatňování a vracení finančních prostředků. Minimálně po nějakou dobu dojde k rozsáhlým negativním změnám a já si přeji, aby vás tyto změny zasáhly co nejméně. Buďte připraveni hájit svá práva a nenechte se připravit o své peníze. Kdo je připraven, není překvapen.“

    Mgr. Jakub Keresteši
    Autor: archiv

  • 5.

    JUDr. Pavel Novák: Život jako sen

    Když jsme se onehdá při začínajícím jaru 2020 probudili do nového dne a zjistili, že kdesi na druhém konci světa se postupně uzavírají celá města skrzevá jakousi breberku, co ani nelze vidět, mnozí si řekli, že to je blbé, ale že to vše už tady v různých podobách bylo. Ale ouha, za pár týdnů se náš život změnil od základů.

    Specialista na rodinné právo Pavel Novák.
    Autor: archiv Blesku

    Najednou byl život jako sen a setsakra špatný sen. Ta neviditelná breberka obdařená hned několika různými odbornými jmény si s celým světem začala pěkně zahrávat. A od té doby změnila, mění a jak to tak vypadá, bude měnit ještě nějakou chvíli i nadále vše. Stalo se něco, co jsme jako právníci nezažili – začala integrovat do práva. Probouzet staré zákony (např. nouzový stav), měnit ty stávající i přinášet zcela nové. Vyvolává legislativní aktivitu, za níž by se leckterý zákonodárce co do intenzity a množství považoval za rekordmana.

     

    A tady je to nebezpečí. České „přílepky“ budí v civilizovaných právních společnostech mnohdy minimálně rozpaky. A tak je na nás na všech, abychom si v tom legislativním mumraji dali velký pozor, abychom nezjistili, že jsme, nic netuše, o lecjaké svobody a možnosti přišli. A všechno neuhlídá jen Ústavní soud.

    Jak požádat Ombudsmany Blesku o pomoc?
    Autor: archiv Blesku

    Musíme se snažit všichni, doba to žádá, odborníci i laici, prostě občané. A tak řečeno, byť marxisticky- »Lidé bděte«. Zajímejte se o to, co se děje v Parlamentu a Senátu. O to prosím pro rok 2021. Abychom zase měli život jak sen příjemný. Přeji všem zdraví a ať váš život je co nejdříve zase….“

  • 6.

    Mgr. Lukáš Zelený: Ať nám nový rok přinese návrat k běžnému životu!

    Rok 2020 byl velice náročný. Nejrůznější omezení a opatření spojená s mimořádnou situací způsobenou onemocněním covid-19 se dotkla i našich spotřebitelských práv. Ať už se jednalo o zrušený zájezd, sportovní či kulturní akci, problémy s podvodníky, kteří se i za této situace snažili vydělat na důvěřivosti lidí, nebo o finanční potíže spojené s pandemií.

    Mgr. Lukáš Zelený
    Autor: archiv

    Přeji nám všem, aby nový rok co nejdříve přinesl návrat k běžnému životu a abychom se vypořádali s následky této krize. Za jakýchkoliv okolností je však dobré vědět, jaká jsou naše práva a jaké máme možnosti řešení, pokud se vyskytne nějaký problém.

     

    A připojím i jedno legislativní přání. V novém roce jsou sněmovní volby a je třeba předtím stihnout projednat ještě mnohé návrhy, které by posílily práva českých spotřebitelů. Předně se jedná o zavedení hromadných žalob, vypořádání se s energetickými šmejdy a posílení našeho postavení vůči mobilním operátorům.

  • 7.

    JUDr. Lucie Hrdá: Nebojte se požádat o pomoc i v tuto dobu!

    Přeji všem čtenářům Blesku, aby se dokázali postavit za sebe či za své blízké a známé, pokud jim někdo ubližuje. Stejně tak i za cizí, o kterých víte, že potřebují pomoc – s pandemií narůstá počet týraných dětí i obětí zneužívání a domácího násilí, a ti všichni by měli vědět, že se nemusí bát požádat o pomoc.

     

    „Za znásilnění je u nás podobný trest jako za krádež tří aut,“ upozorňuje advokátka Lucie Hrdá.

    Video
    Video se připravuje ...

    „Za znásilnění je u nás podobný trest jako za krádež tří aut.“ Advokáti chtějí zatočit se sexuálními delikty Markéta Volfová, Lukáš Červený

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy