„V budově družstevních garáží, kde je 160 uzamčených garáží, si v chodbě cizí člověk zaparkoval motocykl Yamaha 750 ccm v ceně asi 70 000 korun. Žádáme o radu Ombudsmana Blesku, jak se motocyklu legálně zbavit.“

Tak přesně tohle poslal Ladislav Opletal z Olomouce do redakce. Blesk se proto rozhodl vyrazit na místo a zkusit panu Opletalovi pomoci! Motorka je podle Ladislava Opletala, který je zástupce předsedy Družstevních garáží U Kovárny 46, odstavená v prostorách objektu od roku 2015. „Stojí naproti dveří do skladu, kde při vytahování žebříku, který je dlouhý 4 metry, překáží. Je v koutě a částečně brání v přístupu do příručního skladu. Vůbec nevíme, jak se majitel motorky do budovy dostal,“ diví se senior.

Problém se snaží vyřešit pan Opletal společně s předsedou družstevních garáží panem Františkem Plenařem. „Já jsem se spojil s městskou policií, předseda zase zkoušel státní policii. Pokaždé jsme dopadli stejně, zjistili si majitele i bydliště, ale odmítli nám to sdělit,“ popisuje dále Opletal.

Jak komunikace probíhala? „Když jsem kontaktoval městskou policii, tak pak přijeli dva strážníci a zjistili majitele podle SPZ. To ji ještě měla (pozn. red.: z motorky během několika let postupně zmizely různé části a díly). Po chvilce mi oznámila policie, že majitel má zaplacené poplatky za provoz, znají jméno i bydliště, ale že to nemůžou sdělit,“ vzpomíná Opletal a dodává, že v ruce od strážníků nemá ani žádný zápis o provedené kontrole.

Tady motorka už pět let stojí.
Autor: David Malík

„Mně zase státní policie sdělila, že podle registrační značky není motorka kradená a že majitel je nekomunikativní. A tím, že je motorka v soukromém objektu, tak to nemohou řešit,“ přidává vyjádření František Plenař (77), předseda družstevních garáží. Takže bez jména majitele odstaveného stroje jsou v pasti. Mohli by sice motorku odklidit sami, ale… Za prvé nechtějí být případně obviněni, že manipulují s cizím majetkem. A za druhé by stejně nevěděli, kam s ní.

Policie: Nemůže říci, kdo je majitel 

Jaké je oficiální stanovisko policie? „Majitel motocyklu je nám znám. Tento motocykl není evidován jako odcizený. S ohledem na zákon na ochranu osobních údajů se ale informace ke konkrétní osobě nesdělují,“ řekla Blesku nejdříve olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková. Mluvčí strážníků, Petr Čunderle, pak přidal svoje vyjádření: „Zjistí-li obecní policie údaj o provozovateli vozidla, je oprávněna tento údaj použít pouze pro potřebu plnění svých úkolů, není tedy oprávněna poskytovat tento údaj dalším osobám k jiným účelům. Odstavením vozidla v garáži není spáchán přestupek, obecní policie tedy není oprávněna zjišťovat provozovatele,“ doplnil.

Ombudsman Blesku: Motorku k soudu!

Ombudsman Blesku a právník Roman Moussawi se hned na začátku pozastavil nad tím, že tento problém trápí majitele garáží tak dlouho. Jak se tedy podle něj mají legálně motorky zbavit?

Předně je třeba odpovědět na otázku, jak zjistit majitele motorky. Přichází v úvahu více legálních způsobů, ale nejpříhodnější a nejjednodušší je postupovat dle zákona č. 56/2001 Sb., a to konkrétně ustanovení § 5 odst. 7, který mimo jiné říká, že »obecní úřad obce s rozšířenou působností poskytne na žádost údaje z registru silničních vozidel fyzické nebo právnické osobě, která prokáže právní zájem na poskytnutí údajů«,“ říká Moussawi.

Mgr. Roman Moussawi.
Autor: archiv Blesku

V daném případě je podle něj právní zájem zcela zjevný. „Neoprávněné parkování dané motorky v prostorách patřících družstevníkům zakládá právní zájem družstevníků na tom, aby věděli, komu motorka patří,“ vysvětluje. Jakmile se družstvo »dopídí« majitele, má podle Ombudsmana Blesku postupovat následovně: „Hříšníka nejdříve vyzvat předžalobní výzvou, aby prostor vyklidil a motorku si odvezl. Pokud tak neučiní, tak je opět více možností řešení věci s tím, že »právně nejčistší« je obrátit se na soud, aby rozhodl o vyklizení, a případně následně exekučně motorku vyklidit.

Nájem mohou chtít zpětně

Blesk zajímalo, zda může družstvo po majiteli motorky vymáhat peníze za několik let »parkování«? „Ano, je možné zpětně požadovat »nájem«, a to v obvyklé výši, kterou by jinak v daném místě a čase bezohledný vlastník motorky platil (z opatrnosti bych však žaloval pouze tu část »nájmu«, která ještě není promlčená),“ odpověděl Roman Moussawi. 

Fotogalerie
4 fotografie