Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ombudsmani Blesku vzkazují: Pozor na nevěru a lustrování mobilů! Jaké zásadní právní změny nás čekají?

/
  • Rady Ombudsmanů Blesku do roku 2020
    14. ledna 2020 ● 05:00

    Případům, které si vyberou, se pečlivě věnují. Hledají pro čtenáře Blesku nejlepší řešení a poskytují bezplatnou pomoc ve složitých situacích – to jsou Ombudsmani Blesku. Dnes přinášejí nejen přání, ale i největší úskalí, která nás mohou potkat v roce 2020. A připojují zásadní poselství: »Nebojte se bojovat za svá práva!«

  • 1.

    Mgr. Roman Moussawi: Stát od nás bude potřebovat víc peněz

    „Dojde ke zvýšení minimální i zaručené mzdy a tedy i ke zvýšení odvodů do státní kasy. Výrazně však vzrostou platy pouze politikům, což už ale u nás patří mezi novoroční zvyky. V roce 2020 bude dražší »dát si cigárko, pivko nebo sklenku vína«, protože se zvyšuje spotřební daň.

     

    Živnostníkům se zvednou minimální zálohy, a to na sociálním i na zdravotním pojištění. Pro všechny vzrostou různé poplatky, například poplatek za vklad návrhu do katastru nemovitostí se zdvojnásobí. Kromě poplatků porostou i některé povinnosti, například v platnost vstoupí další vlna EET, takže instalatér nebo třeba prodejce na trhu už se bez účtenky neobejdou.

     

    Neobvyklou novinkou je i návrh novely, aby zaměstnavatelé mohli pro sebe strhnout měsíčně 50 Kč každému zaměstnanci, kterému strhávají ze mzdy pro exekutora. Vzhledem k výše uvedenému by bylo provokací popřát peníze, tak přeji čtenářům pouze to opravdu důležité, a to zdraví a lásku. Pokud se náhodou v roce 2020 někteří dostanou k soudu, tak jim navíc přeji, aby si tam nepřišli pouze pro rozsudek, ale i pro spravedlnost.“

    Mgr. Roman Moussawi
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    JUDr. Pavel Novák: Právo není nástroj pomsty

    Rád bych upozornil všechny, kteří budou v letošním roce hledat pomoc právníka: Ačkoliv dohoda je ten nejlepší způsob, jak vyřešit všechny spory, přesto se často stává, že nastane spor, který vyústí v právní bitvu. Pokud jde o obranu před nespravedlností, křivdou či zlovolností, je to naprosto v pořádku.

     

    Horší však je situace, kdy spory jsou vedeny o »principy«, kdy jde o »vyřizování starých účtů«, anebo dokonce o pomstu a snahu dát tomu druhému za vyučenou. Mohu vás ujistit, že většina takových sporů končí bez vítěze, v lepším případě je dosažené vítězství vítězstvím Pyrrhovým. Zároveň jde o velmi nákladnou a devastující záležitost s často nenapravitelnými důsledky.

     

    Co tedy je oním předsevzetím, které vám nabízím? Slibte sami sobě, že pokud v letošním roce budete potřebovat právo, budete jej využívat toliko jako pomoc a budete mít vždy na paměti, že PRÁVO NENÍ NÁSTROJ POMSTY!“ 

    JUDr. Pavel Novák
    Autor: Tonda Tran

  • 3.

    Mgr. Jakub Keresteši: Nebojte se šéfů!

    „Čtenářům bych chtěl do roku 2020 popřát mnoho úspěchu a minimum problémů v osobním i pracovním životě, a zároveň je povzbudit v tom, aby se nebáli bránit svá práva, když už nějaké ty problémy nastanou.

     

    S doporučením bych se chtěl obrátit zejména na zaměstnance, aby nepřehlíželi chování zaměstnavatele, které je v rozporu se zákoníkem práce, nenechali se zastrašovat a trvali na všem, na co mají nárok.

     

    Dále bych chtěl popřát cestovatelům, aby vše na cestách probíhalo hladce a ideálně bez zpožděných a zrušených letů. A když už k nějakému tomu zpoždění nebo zrušení dojde, aby se nebáli po leteckých společnostech požadovat odškodnění, na které mají nárok.“ 

    Mgr. Jakub Keresteši
    Autor: Tonda Tran

  • 4.

    JUDr. Jaroslava Šafránková: Vyhledejte advokáta včas!

    Milí čtenáři Blesku, do nového roku 2020 vám přeji, abyste se nebáli advokátů, abyste je považovali za svoje pomocníky a jejich pomoc vyhledávali včas. Nejlépe ochráníte svůj majetek tím, že se včas poradíte nejenom o tom, jak má vypadat kupní smlouva, ale poradíte se i o tom, jak si zajistíte doživotní užívání nemovitosti, kterou chcete darovat dětem.

     

    Nepodepisujte zbytečně smlouvy s realitními kancelářemi, a už vůbec ne takové smlouvy, kde se budete zavazovat k finančnímu plnění, které po vás mohou vymáhat, i když se obchod s nemovitostí neuskuteční. Nespoléhejte na své znalosti, když si necháváte provádět opravy na nemovitosti, neboť všechny stavební firmy jsou vždy v daleko silnějším postavení.

     

    Vždy se rozmyslete, zda budete nějaké svoje nemovitosti darovat svým dětem, protože nikdy nevíte, kdy vy sami budete potřebovat cokoliv prodat, abyste měli na úhradu vašich potřeb.“

    JUDr. Jaroslava Šafránková
    Autor: Tonda Tran

  • 5.

    JUDr. Lucie Hrdá: Advokáta vybírejte správně: Může být i zdarma!

    „Přeji všem čtenářům Blesku, aby nepotřebovali trestního a rodinného advokáta, ale když už přece jen budou nějakého hledat, aby zvolili správně. Také jim připomínám, že oběti závažných trestných činů, zejména těch násilných a sexuálních, mají v trestním řízení velmi často nárok na to, aby je zastupoval advokát na náklady státu. To samé pak platí pro všechny dětské oběti do 18 let (s výjimkou trestného činu zanedbání povinné výživy) či oběti vysokého věku nebo s mentálním a fyzickým znevýhodněním. Vím, že je vaše situace složitá, bojíte se, nechcete být vyslýcháni, nahráváni a foceni, ale s advokátem za zády a se znalostí svých práv procesem projdete bez závažnějších problémů.

     

    Tak se nebojte a chtějte to, na co máte ze zákona nárok, ať už je to onen advokát na náklady státu, oddělený výslech od pachatele či výslech vedený osobou stejného pohlaví. Máte svá práva, nedejte se!“

    JUDr. Lucie Hrdá
    Autor: Tonda Tran

  • 6.

    JUDr. Jan Černý: Pozor na nevěry a lustrování mobilů

    „Podobně jako v loňském roce »zabrousím« do prostředí rodiny. Dnešní doba plná rozmachu, služebního cestování nejlépe někam daleko, víkendových pobytů pořádaných zaměstnavateli ke stmelení kolektivu apod. vytváří nespočet příležitostí k manželské nebo prostě milenecké nevěře.

     

    Jenže druhá polovina páru je většinou ostražitá a svůj protějšek si hlídá nebo se o to alespoň snaží. Doba najímání detektivů pro takové účely patří nenávratně historii. Daleko rychlejší je ověřit si stálost svého partnera lustrováním v jeho mobilu, počítači apod. Je pozoruhodné, že většina těch, kteří partnerovi do mobilu nebo e-mailu vniknou, by nikdy rukou psaný a poštou doručený dopis neotevřela. U mobilu a e-mailu jim to ale připadá normální.

     

    Ale to je jejich velký omyl. Jedná se totiž o trestný čin porušování tajemství dopravovaných zpráv. Pokud tedy už něco takového uděláte, a i když něco zjistíte, partnerovi se s tím nechlubte! Mohlo by to skončit trestním oznámením. Všem čtenářům Blesku přeji, aby je nic takového nepotkalo.

    JUDr. Jan Černý
    Autor: Tonda Tran

  • 7.

    Mgr. Petr Novák: V boji o spravedlnost nejste sami!

    Do roku 2020 bych chtěl čtenářům Blesku popřát mnoho úspěchů. Rád bych čtenářům zároveň poradil, aby se nebáli bránit svá práva ani proti silnějším subjektům. Nejen různí obchodníci, ale například i realitní kanceláře nebo pojišťovny někdy zneužívají právě svého silnějšího postavení, aby přiměly zákazníky či klienty vzdát se svých nároků.

     

    Ať už se jedná o neuznanou reklamaci, nevrácený rezervační poplatek nebo krácené pojistné plnění, lidé by měli požadovat to, na co mají právo. A pokud přece jen sami neuspějí, chtěl bych jim připomenout, že na boj o spravedlnost nejsou sami. A tak tomu bude i v roce 2020.“

    Mgr. Petr Novák
    Autor: archiv Blesku

  • 8.

    Mgr. Lukáš Zelený: Čekají nás zásadní změny

    Po mnoha letech výmluv a vytáček došlo k něčemu, po čem zákazníci i odborníci dlouhodobě volali. Všichni tři velcí mobilní operátoři přišli s nabídkou tarifů s neomezenými daty, byť každý z nich k tomu připojil trochu jiné podmínky.

     

    I v roce 2020 nás čekají mnohé zásadní změny mobilního trhu, novela zákona posílí práva spotřebitelů i živnostníků vůči operátorům, například tím, že fakticky odbourává dvouleté úvazky a téměř ruší smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy. A příchod čtvrtého operátora by měl rozhýbat stojaté vody. Přeji nám všem, aby Český telekomunikační úřad v této aktivitě uspěl a na český trh přišel nový operátor, z čehož by měli prospěch především čeští spotřebitelé v podobě nižších cen.“

    Mgr. Lukáš Zelený ze spotřebitelské organizace dTest
    Autor: archiv

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy