K pravidelné konzultaci se měla Ludmila Kadlecová dostavit 1. února 2016. „Bylo mi zle. Mívám problémy s tlakem, někde bych spadla. Omluvit po telefonu jsem se nemohla, protože ho nemám, a doma jsem byla sama,“ říká žena. Na úřad práce se dostavila až 4. února, kdy se jí udělalo lépe, a rovnou s sebou prý přinesla lékařskou zprávu, ve které doktor potvrdil, že se její zdravotní stav zhoršil. 

Úřednice obyvatelce Českého Těšína řekla, že kvůli neomluvené absenci přichází o dávky státní sociální podpory ve výši 5860 korun. A rovnou ji vyřadila z evidence uchazečů o zaměstnání, takže si paní Ludmila musí nyní sama platit zdravotní i sociální pojištění, i když prý nemá z čeho.

„Úřednici nezajímalo, že kvůli tlaku padám na zem, že mám v noze špatný kloub a opravdu jsem nemohla přijít,“ diví se Kadlecová. Je přesvědčená, že potvrzení lékaře by měli úředníci akceptovat do osmi dnů ode dne, kdy měla přijít k pravidelné tříměsíční konzultaci.

Celý svůj život prý Ludmila Kadlecová pracovala. Jako prodavačka, v zemědělství i v restauraci. „Tam jsem skočila, protože vzal restauraci nový majitel a s ním přišli i noví zaměstnanci. Musela jsem na pracák. A s mým tlakem a bolavou nohou mě asi už nikdo ani nezaměstná. S těmi nevyplacenými dávkami je to teď velký problém. Jednou člověk nepřijde kvůli nemoci včas a je na mizině,“ říká žena a dodává, že kdyby za ni přítel neplatil nájem a jídlo, skončila by nejspíš pod mostem.

Vyřadili vás z evidence? Můžete se odvolat

Podle odborníka existuje ještě poslední šance, jak se proti vyřazení z evidence bránit. „Paní Kadlecová má právo proti rozhodnutí podat odvolání k ministerstvu práce a sociálních věcí, kterým je může přesvědčit,“ radí právník Moussawi. Pokud by ani to nepomohlo, nezbývá než zkusit podat žalobu na ministerstvo k městskému soudu. „Zde by byl nejspíš potřeba i znalecký posudek, který by doložil, zda závěr ošetřujícího lékaře odůvodňuje, že se na schůzku uchazečka skutečně nemohla dostavit,“ dodává odborník.

Kdy je možné získat dávky zpět

„Odvolací lhůta proti rozhodnutí o vyřazení z evidence je zákonem stanovena na 15 dní. Pokud dojde odvolacím orgánem ke zrušení rozhodnutí, dojde i ke zpětné výplatě dávek. Pokud rozhodnutí nabylo právní moci, a tedy pravomocně došlo k vyřazení z evidence uchazečů pro maření součinnosti, je zastavena výplata podpory v nezaměstnanosti a opětovné zařazení do evidence je možné až po uplynutí 6 měsíců ode dne vyřazení,“ osvětluje situaci advokát Jiří Hartmann z Advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, s. r. o.

Kateřina Beránková, Úřad práce ČR

Mluvčí ÚP ČR nemohla redaktorce Blesku poskytnout konkrétní informace o případu paní Kadlecové, vyjádřila se proto v obecné rovině. „Pokud ÚP po dohodě s klientem stanoví termín, ve kterém se má dostavit na schůzku ke zprostředkování zaměstnání, je tento termín závazný. A úředník vždy klienta poučí o nutnosti doložení písemné omluvy v případě, že se nemůže dostavit. Zároveň příslušný zaměstnanec vždy informuje dotyčného o tom, že když se nedostaví a nedoloží potřebné doklady, může úřad zahájit správní řízení o vyřazení z evidence. O tom je také veden zápis ve spise klienta. Pokud se tedy klient bez omluvy a bez vážných důvodů nedostaví na sjednanou schůzku, může být vyřazen z evidence ÚP ČR. Jestliže klient nesouhlasí, může se proti rozhodnutí odvolat,“ vyjádřila se tisková mluvčí.

Výhody zájemce o zaměstnání

Podle mluvčí ÚP ČR se Ludmila Kadlecová může stát zájemkyní o zaměstnání a využívat nadále určitých výhod. „Jde o možnost využívat služby jako zájemce o zaměstnání – na rozdíl od uchazeče se zájemcem o práci může stát kdokoli, kdo má zájem o zprostředkování zaměstnání, a za tímto účelem požádá kontaktní pracoviště ÚP o zařazení do evidence. Zájemci o zaměstnání zprostředkovává ÚP ČR vhodné zaměstnání, poskytuje mu kariérové poradenství a může mu zabezpečit i rekvalifikaci, a to v územním obvodu jeho bydliště. Zájemce o zaměstnání nemá nárok na podporu při rekvalifikaci,“ dodává Kateřina Beránková.

Úředníky musíte přesvědčit důkazy

„Uchazeč o zaměstnání, který je v evidenci ÚP, má možnost během správního řízení doložit, proč se nemohl na povinnou schůzku dostavit. Tedy i paní Kadlecová mohla doložit, co tvrdí, a přesvědčit úředníky, že má pravdu. K tomu poslouží například dokumentace od lékaře či výpověď svědků – pokud však nemá čím přesvědčit nebo správní řízená nevyužije, je věc vyřešena,“ říká právník.

Nová pomoc Ombudsmana Blesku

Milí čtenáři, příběhů, ve kterých žádáte pomoc Ombudsmana Blesku, jsou v redakční poště i na e-mailové adrese stovky. Ve spolupráci se společností Vaše nároky.cz jsme proto pro vás připravili unikátní projekt – ODŠKODNĚNÍ ZDARMA! Právníci, kterým pošlete svůj problém, váš případ zdarma posoudí a za služby neplatíte žádné poplatky. Odměnou je provize 5–25 % ze získané částky POUZE v případě vyhraného sporu. Jak získat pomoc zdarma?

Internet

Na internetové adrese blesk.cz/ pravni-poradna najdete řadu užitečných rad, přehledně rozdělených do jednotlivých sekcí. A navíc i možnost zaslat svůj příběh Ombudsmanovi Blesku nebo přímo společnosti Vaše nároky.cz. Stačí vyplnit krátký dotazník. www.blesk.cz/pravni-poradna

E-mail

Pro e-mailovou komunikaci je stále k dispozici »blesková« adresa ombudsman@ cncenter.cz. Příběhy, které se týkají odškodnění, redakce přepošle společnosti Vaše nároky.cz. I zde odborníci posoudí případ a budou vás kontaktovat. ombudsman@cncenter.cz

Telefonicky

Na čísle 530 514 415 je připravena operátorka Vaše nároky.cz předat váš případ odborníkům, kteří spolupracují s Ombudsmanem Blesku. Ti už zdarma posoudí, jaké jsou vaše šance na vítězství. 530 514 415

Fotogalerie
5 fotografií