Na nepraktičnost nových chodníků upozorňoval prý bratr Josefa Lánského, pan Luděk, ještě před dokončením prací.

„Jakmile zapršelo nebo napadl sníh, nedalo se po žule chodit. Psal jsem to i na stavební úřad, ale řekli mi, že s tím nic neudělají. Prý je to projekt podle předpisů Evropské unie,“ řekl reportérům Blesku Luděk Lánský.

Lidé v ulici si začali na kluzký povrch stěžovat, což Blesku potvrdila i obyvatelka domu v ulici 28. října, kde rekonstrukce chodníků před dvěma lety proběhla. „Padaly tu prodavačky vedle z krámku, zdravotní sestry, které tudy chodily do práce, náš obvodní doktor řekl, že k němu lidé chodili s naraženinami, protože jim podjely nohy. Můj soused taky spadl a má problémy s páteří, jenže na to nemá svědka,“ řekla žena, která si nepřála být jmenována.

Loni v lednu, když ve městě napadlo větší množství sněhu, se na chodníku zranil i Josef Lánský, zrovna když šel z návštěvy od svého bratra. Záchranná služba ho převezla do nemocnice v Turnově, kde ještě ten den prodělal operaci zlomené stehenní kosti. Následkem fraktury mu v noze vznikl hematon, kvůli kterému probíhala rekonvalescence pomaleji.

„V nemocnici jsem si pobyl dva měsíce. Pak mě propustili, ale do dneška nejsem schopný postarat se o sebe. Bratr mi vozí nákupy a pomáhá s úklidem a hygienou,“ vyprávěl reportérům Blesku senior, který bez berlí neudělá krok. Právě rodina panu Josefovi pomohla nahlásit úraz na obecním chodníku na stavebním úřadě a očekávala, že město proplatí odškodnění. Jenže to se nestalo.

„Město nás odkázalo na komunikaci s pojišťovnou, se kterou má uzavřenou smlouvu. Tam nám sdělili, že bratr měl možnost pád předpokládat. Přitom šel pomalu a měl zimní obuv s bytelnou podrážkou. Doložili jsme jim všechny dokumenty včetně lékařských zpráv a svědectví, ale marně,“ krčí rameny Luděk Lánský, kterého péče o nemohoucího bratra stojí čas i peníze.

„Kdyby si měl bratr asistenční služby platit, vyšlo by ho to na 5 tisíc měsíčně. To odškodné chceme právě na zaplacení nákladů spojených se zraněním,“ řekl Blesku pan Luděk.

Rada Ombudsmana Blesku MUDr. Petra Nováka

Nárok na odškodnění je!

Podle odborníka na odškodnění jsou argumenty pojišťovny scestné. „Pan Lánský nemohl nebezpečí předvídat, neboť nemohl tušit, že se pod vrstvou sněhu skrývá žula, která je mimořádně kluzká,“ říká Novák.

Město, které je vlastníkem chodníku, by proto mělo být odpovědné za vzniklý úraz a mělo by pana Lánského odškodnit. Podstatné pro prokázání nároku pana Lánského je, že jeho pád přímo viděl svědek, který tak může celou událost (zejména stav chodníku a pohyb chodce) potvrdit.

Za stav komunikace zodpovídá město!

Podle právníka se městský úřad zbavuje odpovědnosti, když Josefa Lánského odkazuje na jednání s pojišťovnou. „Za neschůdnost komunikace je vždy zodpovědný jeho majitel, v tomto případě město Turnov,“ řekl. Právě s městem, nikoliv pojišťovnou, se bude pan Lánský soudit a vymáhat po něm odškodnění.

„Město by se pak mělo následně vypořádat se svojí pojišťovnou, pokud pojišťovna plnění zamítá, je to věc mezi těmito dvěma subjekty,“ uvedl právník. Ten doporučuje zaslat městu Turnov předžalobní výzvu. „Pokud se s městem nepodaří domluvit, nezbývá pak než podat žalobu,“ uvedl Novák.

Žula už je pryč. Proč to nešlo hned?

Jen pár měsíců po pádu Josefa Lánského stavební odbor v Turnově nebezpečné leštěné pásky z chodníků nechal odstranit. Nahradil je beton. „Městský úřad tím de facto uznal, jak nevhodné žulové pásky byly. Kdyby to řešili hned, když jsme na nebezpečnost upozornili, nemusel švagr vůbec spadnout,“ řekla Blesku Jana Lánská, švagrová poškozeného seniora.

Fotogalerie
4 fotografie