Důvodem je údajně zateplení a nová fasáda domu. Jenže podle Jetelových dostávají Braňany každý rok dotaci 8 000 000 korun od dolů v Bílině jako kompenzaci za znečištěné životní prostředí. Z těchto prostředků prý vedení obce opravu domu zafi nancovalo.

„Ve finále je to nestálo nic, a my to odskáčeme. Poštou nám přišel návrh na zvýšení nájmu a rovnou i dopis, ve kterém máme podepsat, že se zvýšením souhlasíme,“ rozčiloval se pan Jetel při návštěvě reportérů Blesku. Dalším důvodem, proč chce údajně obec zvýšit nájem, jsou podle rodiny Jetelových letošní velké přeplatky na energiích, které mělo hned několik rodin v domě.

„Je to ale tím, že byla teplá zima. Obci se nelíbí, že nám muselo vracet patnáct tisíc, a tak se rozhodlo zvýšit nám nájem, ale s tím my nesouhlasíme,“ potvrdil Blesku rozhořčení Miloslav Jetel s manželkou. Podle nového občanského zákoníku může ale pronajímatel zvednout nájem nejvýše o 20 %, proti čemuž by prý senioři nic nenamítali.

I když jejich nájem nyní dělá necelých 1000 korun, pro důchodce by bylo jeho zvýšení na částku 1669 korun prudkým zásahem do rodinného rozpočtu. „Když k nájmu připočteme služby za energie, vodu a odpad, jsme na pěti tisících. Důchod máme nízký a po zaplacení jídla a léků nám toho moc nezbude,“ řekli bratři. Protože nevědí, jak se v této situaci bránit, požádali o pomoc Ombudsmana Blesku.

Rada JUDr. Jiří Hartmanna: 20 procent je maximum

Podle právníka platí, že výše nájemného nemůže být ponechaná jenom na vůli pronajímatele, v tomto případě obce Braňany. „Pokud ale ve smlouvě není zvýšení nájmu ujednáno, může pronajímatel nájemci doručit písemný návrh, a to 12 měsíců od posledního zvyšování nájmu,“ vysvětluje Hartmann. Toto zvýšení ale nesmí přesáhnout 20 % nájemného (které nájemce platil v posledních třech letech) anebo srovnatelné nájemné, které se platí v daném místě.

To musí ale pronajímatel dostatečně prokázat, pouhé tvrzení prý nestačí. „Za tímto účelem se pořizuje posudek znalce o výši obvyklého nájemného pro konkrétní byt anebo doložení alespoň tří srovnatelných nájemných,“ vysvětluje Jiří Hartmann.

Návrh nepodepisujte

Přišel vám také návrh na zvýšení nájemného? Pak máte dva měsíce na to vyjádřit svůj souhlas. „Jestliže tak nájemce neučiní, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nového nájemného určil soud,“ říká právník z kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a spol.

Podle něj je tedy pro bratry Jetely nejlepším řešením, když návrh na zvýšení nájmu nepodepíšou. Pronajímatel se pak bude muset domáhat zvýšení nájemného soudní cestou.