Ridi se obrátil s prosbou o pomoc na Ombudsmana Blesku, chce totiž vymáhat odškodné. „Ještě nemám ztrátu úplně vyčíslenou, ale nějaké nuly tam jsou,“ tvrdí televizní kuchař.

Když se v neděli 24. května dozvěděl, že voda se najednou nesmí používat, restauraci Da Emanuel nechal otevřenou. Musel ale vyhodit potraviny, které předtím přišly s vodou do styku. „Navíc můj číšník seděl dlouho na záchodě. Bylo to složité. Proto jsme v pondělí a v úterý už raději zavřeli,“ vypráví.

I když ve středu otevřel, provoz měl značně omezený. Nemohl například vařit kávu, protože stroj ji připravuje z kohoutkové vody. „Těstoviny jsme chystali ve vaně na vaření, do které jsme lili vodu z cisteren. Na záchodech jsme měli flašky pitné vody, aby se lidé mohli mýt. Bylo to těžké. Pak jsme se rozhodli, že večer zavřeme dřív,“ popisuje. Ve čtvrtek už se sice voda směla po 100 hodinách používat, Ridimu ale útrapy neskončily. „Lidé se pořád báli, začali chodit až další pondělí. Mám tedy škodu jak kvůli vyhozeným potravinám, tak proto, že tržby spadly na nulu. Pokusím se něco získat zpět, protože to nebylo příjemné,“ dodává.

Video
Video se připravuje ...

Emanuele Ridi ombudsman Matěj Smlsal, Lukáš Červený

Nároků bude několik

Pravník Petr Novák se domnívá, že by nemělo být příliš zkoumáno, že podnikatelé kvůli kontaminované vodě restauraci zavřeli. Výskyt kontaminované vody i nemožnost provozu restaurace v daném období jsou obecně známé. Pokud by však toto bylo sporné, tak lze doložit třeba oznámení o uzavření restaurace například na webu, případně nebude problém tuto skutečnost doložit svědecky, ať už zákazníky, nebo zaměstnanci.

Jak vyčíslit ušlé tržby

Ušlé tržby je možné vypočítat z daňového přiznání nebo účetních dokladů. V případě ušlého zisku nebo ušlých tržeb se vychází z předpokladu, že by podnikatel v případě pravidelného běhu okolností, tj. v případě běžného provozu restaurace, býval dosáhl stejného zisku/tržby jako v předchozím období, pokud by nebylo nutné díky kontaminované vodě restauraci zavřít. Zisk nebo tržby tak lze doložit v podstatě čímkoliv, co bude v tomto směru průkazné.

Ušlý zisk musíte doložit

Podnikatelé mohou požadovat několik nároků a tomu budou odpovídat také potřebné doklady. V případě ušlého zisku, který bude nejčastějším nárokem, to je například daňové přiznání z loňského roku, ze kterého lze zjistit, kolik byl zisk průměrně za měsíc. Nebo to mohou být třeba účetní doklady, ze kterých bude zřejmé, kolik činil zisk za květen minulého roku, nebo jaký byl zisk za týden, který předcházel uzavření restaurace.

Podnikatelé museli hradit náklady spojené s provozem své restaurace, to se bude týkat především mezd zaměstnanců, nájmu nebo poplatků za energie. Tyto náklady bude možné doložit výplatními páskami zaměstnanců a fakturami nebo smlouvami s dodavateli.

Provozovatelé restaurací mohou požadovat náhradu škody za potraviny, případně nápoje, které museli zlikvidovat, protože přišly do styku s vodou nebo vypršela jejich trvanlivost. Podnikatelé mohou dále požadovat veškeré náklady, které jim kvůli kontaminované vodě vznikly. Zde se může jednat v podstatě o jakékoliv doklady o další způsobené škodě nebo nutnosti vynaložení nákladů spojených s kontaminovanou vodou. Napadá mě třeba nutnost vyčištění trubek nebo nákup nového nádobí, opatření k zajištění karantény apod. Ze strany podnikatelů bude potřeba jednotlivé položky náhrady škody sepsat a vyčíslit.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU? NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY!

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na mailovou adresu: ombudsman@blesk.cz Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Fotogalerie
6 fotografií