Boj se snachou začal loni po Vánocích. Důvodem prý bylo, že se Adam zhoršil ve škole, a to jak ve prospěchu, tak v chování.

„Najednou mi říkal, ať už mu nevolám, že mu sebrali telefon, pak zase, ať mu nepíšu mejly, protože mu sebrali tablet,“ vypráví seniorka. Kontakt s vnukem i mladší vnučkou se omezil na minimum, podle jejich babičky ale prarodiče do života dětí patří.

Navíc je přesvědčená, že na špatné známky vnuka neměla žádný vliv. Naopak se prý u jeho rodičů snažila dopátrat, co se stalo. „Volala jsem často, snacha už toho měla asi dost, tak mi přestala brát telefony úplně,“ říká babička dvou vnoučat.

Snažila se prý proto komunikovat alespoň se synem, ten jí ale nebyl schopný vysvětlit, proč nemůže Adámka s Ester vídat. Paní Božena tak přišla nejen o možnost trávit čas s milovanými vnoučaty, ale zároveň i o svého syna a snachu. Byla nešťastná, zoufalá a nechtěla se vzdát.

I proto se obrátila na Ombudsmana Blesku, aby jí poradil, jestli existuje nějaká možnost, jak děti vidět. Blesk se pokoušel získat i názor druhé strany, matka dětí ale na výzvy nereagovala.

Souhlasila však s tím, aby babička mohla svá vnoučata vídat alespoň jeden den v měsíci. Obě strany zašly společně na městský úřad, kde podepsaly dohodu o úpravě styku a nechaly si ji potvrdit. Přesto by babička ráda vídala Adámka i Ester častěji.

„Bohužel ze strany snachy není vůle pouštět sem děti víc. Já bych byla ochotná jezdit pro ně tak často, jak jen by chtěly, ale nejde to,“ řekla paní Božena reportérům se slzami v očích. Doufá, že jednou se vztahy zlepší a že děti ji budou navštěvovat častěji.

Video
Video se připravuje ...

Babička nesměla vídat vnoučata: Snachu donutila až přes úřady! Eva Fraňková, Lukáš Červený

„To víte, jsem ráda, že jsme se s přítelkyní mého syna nakonec domluvily. Určitě je ale víc babiček, které tohle zažívají a nevědí, že jim někdo může pomoct.“

Rada Judr. Jana Černého: Soud pomůže k dohodě, ale nejjednodušší cesta je dohoda

Podle právníka zákon o rodinném právu rodičům nenařizuje pravidelné půjčování dětí jejich prarodičům. Zároveň však upozorňuje, že vzájemné návštěvy jsou pro dítě důležité.

„Naše legislativa vychází z toho, že vše by mělo být ve prospěch dětí. Pokud tedy snacha upírá dětem možnost vídat pravidelně jejich babičku, doporučuji požádat o pomoc soud,“ říká.

Pokud i vy máte podobný problém, můžete podat na rodiče dítěte žalobu, kterou však musíte velmi dobře odůvodnit.

„Doporučuji neuvádět, že strádáte vy, ale že strádají především děti. Ty by totiž mohly citově strádat, pokud by nemohly vídat své prarodiče. Soud pak svou autoritou obvykle přiměje obě strany k dohodě,“ vysvětluje Jan Černý.

Pokud by ani přesto rodiče své děti »nepůjčovali«, je taková dohoda schválená soudem vymahatelná.

Nejsnazší cestou, jak dojít smíru, je vždy dohoda. „Rodiče i prarodiče by měli odsunout své vlastní zájmy a skutečně myslet na to, co chtějí a potřebují děti. A každý psycholog vám řekne, že dítě babičku a dědu potřebuje,“ radí právník.

Dohodu, ve které můžou obě strany uvést své podmínky a požadavky na předání dětí, si můžete nechat podepsat, stejně jako to udělala paní Klorová, na úřadě. „Pokud by ji rodiče neplnili, nezbude než se opět obrátit na soud,“ říká Černý.

Fotogalerie
5 fotografií