V létě se ze zahrady linul odporný puch psích výkalů, bylo slyšet vytí žíznivých zvířat a neustálý štěkot. „Je to k nevydržení,“ říká majitel sousedního stavení Vladimír Gross (63). „Už jsme tady vyčerpali snad všechny možnosti, ale nikdo s tou paní nehne.“

»Psí dům« ve Světnově patří Pavlu Raimovi (52), který jej Petře Cendelínové pronajal. Spolu s ní a jejími třemi dcerami se tam nastěhoval i tehdejší chovatelčin přítel Petr Voříšek (67). „Dům jsem za víc než milion zrekonstruoval. Když už jsem neměl peníze, Cendelínová s Raimem mě vystěhovali,“ postěžoval si Blesku pan Voříšek. Potvrdil, že psi do Světnova svážel z celé republiky, sháněl je na internetu a dostával zadarmo. „Petra je prodávala, a hlavně množila štěňata, taky na prodej,“ řekl.

Neustálý štěkot, zápach a nemožnost klidně žít přinutily celkem šestnáct sousedů v čele s panem Grossem k sepsání petice starostovi obce Pavlu Štefanovi. „Chtěli jsme, aby Cendelínovou přiměl ke zlepšení podmínek pro chov jejích psů, aby už nás neobtěžovali,“ postěžovala si Blesku Marie Dvořáková. Té stejně jako dalším sousedům psi, kteří utekli ze zahrady, roztrhali pár slepic. „Stačí jen jít kolem plotu a psi se můžou zbláznit, ten štěkot mě donutil nosit na uších sluchátka,“ říká Marie.

Starosta Štefan byl u Petry Cendelínové osobně. „Nic jiného než ji vyzvat ke zlepšení chovu nemůžu. Nemám na tenhle stav žádné páky, na to by musel být nějaký zákon,“ krčí rameny. Jan Bořil, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy z Jihlavy, na stížnosti pana Grosse (spolu se sousedy jich napsal a odeslal na různé úřady sedmnáct) napsal, že u Cendelínové udělali veterináři zatím dvě kontroly – 20. března 2017 a 13. července. „V obou případech bylo zjištěno porušení zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedl. Zároveň veterináři podali podnět Městskému úřadu Žďár nad Sázavou (kde má mimochodem Petra Cendelínová jako bezdomovkyně svoji adresu) podnět k řešení. Nic jiného prý dělat nemohou. Ze Žďáru šel podnět do Světnova ke starostovi Štefanovi a kruh se uzavřel.

Pomůže až soud

Zákon výslovně stanoví, že nikdo nesmí nikoho obtěžovat nad míru přiměřenou poměrům. Vždy o tom rozhoduje soud. Ombudsman Blesku Roman Moussawi k tomu říká: „Chov až 40 psů, kteří svým štěkotem terorizují okolí, rozhodně je obtěžováním nad míru přiměřenou poměrům. Starosta udělal, co udělat mohl. V daném případě však pomůže sousedům jen soud, takže doporučuji poslat majiteli domu výzvu, aby upustil od protiprávního jednání (nadměrného hluku, pachu, případně vnikání psů na cizí pozemek), a následně na něj podat žalobu.“ Majitelem domu je Pavel Raim a odpovídá za to, aby neobtěžoval sousedy. Pokud nepodnikne kroky k nápravě, je třeba se obrátit na soud, tvrdí dál ombudsman Blesku. „Mám jednoznačně za to, že by soudy měly sousedům v daném případě poskytnout ochranu,“ říká dál Roman Moussawi a panu Voříškovi doporučuje, aby se domáhal svých peněz vložených do domu u soudu, než se jeho nárok promlčí.

Všechny případy Ombudsmana Blesku naleznete: ZDE!!

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií