Video
Video se připravuje ...

Unboxing konzole PlayStation 5: Co se skrývá v balení? Blesk.cz - Ladislav Leimer

Konzole PlayStation 5 má ze všech herních zařízení od Sony, která nás provázejí v Evropě od roku 1995, dosud nejodvážnější design. Je také větší než její starší sestřičky. Výkonný hardware je ukryt mezi dvěma odnímatelnými pláty, jejichž barva je v základu bílá, ale brzy bude možné pořídit si i jiné. Konzole může být umístěna v horizontální i vertikální poloze. V obou případech k ní musíte připevnit plastový stojánek. Pokud ji chcete mít „naležato“, stačí ho zasunout za plát.

Vertikálně i horizontálně

Jestli ji chcete mít „vestoje“, je zapotřebí k ní stojánek přišroubovat. Nejde o nic obtížného. Osobně bych se ale přikláněl k tomu, abyste konzoli umístili do horizontální polohy. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že starší konzole PlayStation 2 nebo Xbox 360 odcházely mnohem dříve, pokud byly postaveny vertikálně. Co se chodu PlayStation 5 týče, jde o relativně tiché zařízení. Při hraní digitálního titulu byste se vyloženě museli zaměřit na zvuky, které vydává.

Sony představilo konzoli PlayStation 5.
Autor: Reuters

Stejně jako při pouštění filmu z disku. Při hraní videohry z disku už je ale konzole lehce slyšet. Není to ale nic hrozného. Při hraní menší hučení a vrnění neruší. Oproti konzoli PlayStation 4 Pro, která chvílemi připomínala svou hlasitostí startující stíhačku F-16, je to balada pro uši. Jak už je jasné, osobně jsem zkoušel verzi PlayStation 5 s mechanikou, bez které se jako správný sběratel videoher neobejdu. Pokud jsou ale pro vás fyzické kopie přežitkem, můžete zvolit čistě digitální verzi konzole, která je navíc levnější.

Ovladač DualSence je hardware nové generace

Obě se pyšní zcela novým ovladačem DualSense, na který budu pět chválu. Hodně chvály. Je totiž naprosto úžasný a já si ho ihned zamiloval na první dotek. Rozdíl oproti staršímu DualShocku 4 z PS4 je pořádně cítit. Gamepad má haptickou odezvu, která je mnohem propracovanější než obyčejné vibrace. Samozřejmě záleží, jak vývojáři tuto funkci využijí. Při hraní Astro’s Playroom (hra je zdarma v každé konzoli) jsem se ale nestačil divit, jak jsem se díky hmatové odezvě ponořil do paření. Ve hře je dokonce cítit, po jakém povrchu se pohybujete.

Astro’s Playroom pro PlayStation 5.
Autor: Sony

Naprosto fenomenální je pak déšť. Hmatem poznáte, jak na vás dopadají jednotlivé kapky. K tomu má DualSense adaptivní spouště, které dokážou vyvinout odpor. Ovladač má i mikrofon. Nechybí mu ani reproduktor nebo dotyková plocha, které známe z minulé generace. Gamepad je pro mě po zhruba týdenním hraní nejsilnější zbraní PlayStation 5 a už se nemůžu dočkat, jak jeho funkce v budoucnu vývojáři zužitkují. Před DualSense vážně smekám. Jde opravdu o hardware nové generace.

Superrychlý harddisk SSD

Samozřejmě i samotná konzole ukazuje, že má v útrobách supermoderní železo. Zejména SSD harddisk má na svědomí minimální nahrávací časy. Ty jsou skutečně neuvěřitelně minimalizované. Takový Spider-Man: Miles Morales, což je nejhezčí launchový PlayStation 5 titul, se nahraje za zhruba 9 sekund a do dalších tří se pak spustí samotná hra. To je neuvěřitelné! V minulé generaci konzolí jsme si o něčem takovém mohli nechat jen zdát. Ostatní hry jsou na tom podobně.

Konzole PlayStation 5 může být položena i horizontálně.
Autor: Reuters

Vypadají navíc k světu, protože hardware (viz. tabulka na konci článku), je neskutečně nabouchaný. Konzole nyní zvládá rozlišení 4K nativně a do budoucna bychom se měli dočkat i 8K. 60 fps je již standardem, přičemž by PlayStation 5 měl zvládnout i dvojnásobek. Grafické efekty jsou taktéž o generaci dál, jelikož podporují nové technologie včetně ray-tracingu. Zjednodušeně jde o metodu renderování, která má na svědomí oku líbivé světelné efekty, které nelze přehlédnout.

PlayStation 5 zvládá skvěle ray-tracing

Díky tomu se sluneční paprsky odráží odlišně od nejrůznějších povrchů a realisticky se lámou. Jen počkejte, až uvidíte odlesky v oknech New Yorku v nejnovějším Spider-Manovi. Menu PlayStation 5 je kompletně počeštěné. Od konzole od Sony jsem sice nečekal nic menšího, ale stejně přítomnost rodného jazyka potěší. Zvlášť když je překlad naprosto profesionální. Celé uživatelské prostředí je velmi podobné tomu z PlayStation 4, takže žádný pařan nebude dlouho tápat.

Spider-Man: Miles Morales pro PlayStation 5.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Vlevo nahoře jsou k dispozici položky Hry a Média, díky nimž se dostanete přímo tam, kam potřebujete. Na druhé straně naleznete nastavení konzole i profilu. Vyvolání pod-menu tlačítkem PlayStation je stejně snadné jako u minulé generace, ale nabídka je bohatší. Nově lze také sledovat postup k získávání trofejí a z pohledu recenzenta musím s radostí dosvědčit, že „típání“ screenshotů i nahrávání videí je mnohem snadnější než dříve. V menu Hry bych ale rád našel i vyhledávání konkrétního titului podle názvu, a ne jenom podle rozdělení PS5/PS4/VR.

Kompatibilita s PlayStation 4 hrami

Co se obchodu PlayStation Store týče, přehlednost je dobrá a nabídka vám snadno zobrazí, co hrát a co je právě in. Konzole PlayStation 5 ale nepřehrává jenom hry pro novou generaci, ale je zároveň kompatibilní si 99 % PS4 titulů. Kompatibilita je cenná a chvályhodná věc. S pořízením jednoho systému získáte plně přístupný katalog hned dvou generací. Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má? No přece majitelé PlayStation 5! Kompatibilitu PS4 videoher jsem samozřejmě otestoval.

Days Gone na PlayStation 5.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

U her jako Days Gone nebo Ghost of Tsushima došlo ke znatelnému zlepšení. Nejenom že se zkrátily nahrávací časy, ale hry nyní běží v 60 fps v dynamickém 4K rozlišení. Takový God of War jede i na PS5 v 30 fps, ale aspoň jeho nahrávací časy se zrychlily. Zpětná kompatibilita však není 100% funkční. Například Assassin’s Creed: Syndicate běží s grafickými bugy, ale je zapotřebí zdůraznit, že před tím konzole sama varovala. Pokud se obáváte, že své starší PS4 budete muset na PS5 rozehrávat hry znova, vaše obavy jsou liché.

Harddisk by mohl být větší

Mezi systémy lze uložené pozice přesunout pomocí cloudu nebo flash disku. Mně osobně tato možnost fungovala dobře s jedním ale. Uložená data z WipEout Omega Collection mi PS5 konzole nechtěla načíst, i když jsem je v menu uložených dat viděl. Toto je ale neduh, který lze vyřešit softwarovou aktualizací, takže žádné strachy. Playstation je kromě herního zároveň multimediálním centrem. A tuto roli zvládá bravurně. Osobně jsem vyzkoušel přehrávání 4K Blu-ray, Blu-ray i DVD média. Vše běželo hladce a tiše. Podpora aplikací jako YouTube, Netflix, Spotify nebo Twitch nemůže chybět a nechybí. První dvě jsem vyzkoušel a běží parádně.

Prostředí PlayStation 5.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Pokud byste se mě zeptali na nějaké problémy konzole nové generace, musel bych hodně dlouho přemýšlet. Ale kromě menších problémů s kompatibilitou je to velikost hardddisku. Konzole uvádí, že je k dispozici 825 GB. Možná teoreticky bez nahraného systému, ale když se podíváte na reálnou velikost pro uživatele, je to 667 GB. Upřímně jsem tuto velikost zaplnil jen během recenzování konzole, takže si musíme přiznat, že je to docela málo. Na druhou stranu toto úložiště půjde v budoucnu rozšířit externím HDD, i když nejde o možnost dostupnou během launche. Co říct o PlayStation 5 víc?

Slovo závěrem

Je to skvělá konzole, se kterou podle mě strávíme minimálně krásných sedm let, než přijde další generace. Kdo to myslí s hraním vážně, ví, k jaké platformě zamířit. Počet titulů, které si už teď můžete zahrát, je enormní. Slušelo by se také dodat, že PS5 podporuje i tituly pro virtuální realitu PlayStation VR z minulé generace. Pokud byste se mě zeptali, co bych chtěl od PlayStation 5 víc, tak leda větší podporu retro titulů. Jde o takové zbožné přání sběratele s velkou sbírkou her pro PlayStation 1. :) Emulátor lze však dodat softwarově později, i když s ním nepočítám. Jsem si jistý, že s PS5 mě čeká spousta úžasných herních zážitků.

Fotogalerie
145 fotografií

PlayStation 5 v číslech

CPU: 8x Zen 2 Cores @ až 3.5GHz

GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CUs @ 2.23GHz

Paměť: 16 GB GDDR6 RAM (256-bit)

s propustností 448 GB/s

HDD: 825GB SSD (dostupných je 667 GB)

Mechanika: 4K UHD Blu-ray Drive

Hodnocení Blesk.cz: 95 %

Plusy:
Výkonná konzole nové generace
Bombastický ovladač DualSense
Mnohem tiší chod než u minulé generace
Zpětná kompatibilita s PS4 hrami
Videohra Astro’s Playroom zdarma
Menu v češtině
Široká podpora multimedií a aplikací
 
Minusy:
Pro uživatele malý HDD
Zpětná kompatibilita někdy výjimečně skřípe
 
Infobox
Datum vydání: 19. listopad 2020
Platforma:  PlayStation 5
Cena: 13 490 Kč (s mechanikou), 10 790 Kč (digitální verze)
Výrobce: Sony Interactive Entertainment
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: CZ menu
Oficiální stránka konzole