Video
Video se připravuje ...

Ghost of Tsushima - trailer PlayStation

Drtivá většina samurajů padla a je na Jinovi, aby se postavil mongolskému útlaku na ostrově Cušima. Nepřítel navíc zajal jeho strýce. Samuraj se postaví na odpor, ale ví, že sám nezvítězí. Bude potřebovat pomoc dalších hrdinů z feudálního Japonska, jejichž důvěru si potřebuje nejdříve získat. Příběh Ghost of Tsushima vzdává hold klasickým samurajským filmům kultovního režiséra Akiry Kurosawy jako Sedm samurajů nebo Yojimbo. Hráč má dokonce možnost si zapnout stylový režim černobílé obrazovky.

Nádherný živoucí svět

Stejně tak lze anglický dabing přepnout na japonský pro větší autentičnost. Našinci ocení českou lokalizaci v podobě titulků, na nichž je vidět, že si s nimi dal překladatelský tým pořádnou práci. Přesto všechno je příběh až příliš klasický a jeho zvraty očekávané. Pokud je ale samurajská tematika vaší krevní skupinou, užijete si ho o poznání více než ostatní. Tím, čím hra uzemňuje hráče hned od počátku, je fenomenálně zpracovaný a skutečně živoucí svět, na nějž je nejenom radost pohledět, ale především se v něm pohybovat.

Ghost of Tsushima pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

A to jak po svých, tak na koňském hřbetu. Kůň se stane neocenitelným pomocníkem na vašich cestách. Zavítáte na louky plné porostu, na rýžová pole, do bambusových i jiných lesů, na hory i k pobřeží. Herní svět je vskutku nádherný. A nejenom jeho flóra, ale i fauna. Jen počkejte, až vás bude pronásledovat hladový medvěd nebo naopak vy poběžíte za liškou, abyste se pomodlili u její svatyně. V lesích žijí i jeleni a sršní hnízda můžete použít i ve svůj prospěch při boji. Následovat žlutého ptáčka se také vyplatí.

Pastva pro oči

K tomu si připočtěte měnící se denní dobu a počasí a máte vážně jeden z nejhezčích herních světů vše dob. Ostrov Cušima je zpracován nádherně i díky grafice. Ghost of Tsushima vymačkává z PlayStation 4 Pro maximum. Úžasné jsou pohyby trávy, která vlaje ve vzduchu a stejně tak i sluneční paprsky rozléhající se přes údolí. I když jsou modely postav spíše standardní kvality, prostředí je dechberoucí. Ghost of Tsushima má navíc nejlépe zpracovaný HDR (vysoce dynamický rozsah), co jsem kdy u videohry viděl. Barvy jsou krásně syté.

Ghost of Tsushima pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Co se herního hlediska týče, jde o akci z pohledu třetí osoby, při níž přijde ke slovu nejčastěji katana, ale i jiné zbraně. Souboje jsou napínavé, adrenalinové a mají spád. Hráč se musí naučit samurajské techniky. Důležitý je nejenom útok, ale i obrana. Kromě blokování úderů je lze odrazit na zteč a provést protiútok nebo jim uhnout kotoulem. Správný samuraj dbá na svůj kodex a poctivý boj. Proto můžete s Jinem vyzvat protivníky na souboj už z dálky. Umírajícího pak lze ušetřit trápení doražením. Poctivě poražené padlé lze i uctít.

Samuraj, nebo duch? 

Nechybí ani duely s významnými protivníky. Bohužel souboje ukazují, že kamera je holka neposedná a lítá z jedné strany na druhou. Je zapotřebí ji stále manuálně upravovat. Mongolská invaze je navíc krutá a ne vždy se lze uchýlit k čestným samurajským praktikám. Proto se z Jina stává duch, který se pohybuje ve stínech a útočí neslyšně na protivníky, kteří o něm nemají ani tušení. Jako opravdový šinobi! Hráč je tak postaven před dilema, jakým stylem bude hrát. Při svých dobrodružstvích použije i luk s šípy, vrhací nože kunaj nebo různé druhy bomb.

Ghost of Tsushima pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Za úspěšné hraní získáte body, kterými vylepšíte Jinovy schopnosti i získáte úplně nové. A stejně tak můžete vylepšit díky lukaři, mečíři a zbrojíři svou výbavu. Zbraně lze vylepšit nejrůznějšími amulety a posílit jejich účinnost. Vylepšování je ve hře tolik, že vyjmenovávat nemá cenu. Že byste neměli ve hře co dělat, se nikdy nemusíte bát. K dispozici je tolik obsahu, že vám z toho půjde hlava kolem. Dohrání hlavní dějové linky zabere zhruba kolem 25 hodin. Pokud chcete dohrát vedlejší úkoly, životnost se vyšplhá i k dvojnásobku.

Cušima plná příběhů

Cušimské příběhy jsou zaměřeny na vaše společníky a pomoc jim. Mytické příběhy jsou pak zahaleny do magického hávu. Hledáte při nich bájné zbraně a utkáte se i s přízraky. Na závěr jsem si nechal poznámku o větru, který ve hře slouží jako ukazatel místa zájmu. Stačí přejet prstem po dotykové ploše DualShocku 4 a vítr vane požadovaným směrem. To je nejenom praktické, ale i geniální, protože se tím umně minimalizuje HUD. Ghost of Tsushima je vskutku parádní videohra s obrovským světem.

Ghost of Tsushima pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Ten je tak velký, že jí odpustíte i sem tam nějaké bugy. Jednou jsem musel restartovat úkol, protože se nespustil skript, jindy se mi zase zasekl kůň o skálu. Nejde však o nic hrozného. Je vidět, že se tvůrci ze Sucker Punch Productions, kteří stojí za sériemi Sly Racoon a Infamous, pochlapili. Ghost of Tsushima je jednoznačně jejich nejlepší dílo. Hra společně s nedávným veledílem The Last of Us Part II ukazuje, co všechno lze z konzole PlayStation 4 Pro vytáhnou. Je to prostě nádhera!

Fotogalerie
22 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 82 %

Plusy:
Nádherný otevřený svět
Adrenalinové souboje
Bohaté možnosti vylepšování
Obrovské množství obsahu
Dlouhá životnost
Krásná grafika
Povedené české titulky
 
Minusy:
Problémy s kamerou
Sem tam nějaký bug
Pro někoho i příběh
 
Infobox
Datum vydání: 17. července 2020
Platformy:  PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Sucker Punch Productions
Vydavatel: Sony Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ + CZ titulky
Oficiální stránka hry