Zhruba v každém třetím táboře našli hygienici nějakou závadu. Objevené nedostatky nebyly závažné, šlo především o chyby ve stravování a ubytování, které se objevují každoročně, řekla ve středu mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Žádný tábor nemuseli hygienici zakázat.

Špatně uložené jídlo, neumyté nádobí a klíšťata

Nejčastějším problémem především stanových táborů s polními kuchyněmi je podle Balašové skladování potravin, které jsou často uloženy na nevhodném místě nebo při nedostatečně nízké teplotě. Častým prohřeškem bývá také neumyté nádobí nebo neoznačené pracovní plochy. "Zatím jsme ale neobjevili žádný případ horečnatých nebo průjmových onemocnění," dodala Balašová. Nejčastějším zdravotním problémem na táborech byla podle ní klíšťata.

Nejvíce táborů je na českolipsku

Do dnešního dne bylo v Libereckém kraji ohlášeno 116 dětských táborů se 198 turnusy. Zotavovat se v nich má podle odhadů téměř 11.270 dětí, z toho zhruba čtvrtina pod stany a ostatní budou ve stálých táborech. Nejoblíbenějším místem pro dětskou rekreaci je tradičně Českolipsko, kam míří téměř polovina malých rekreantů. Naopak nejméně táborů je na Jablonecku, kde se rekreuje jen kolem 1300 dětí. Žádný neohlášený tábor hygienici zatím neobjevili.

Oproti loňsku nejsou rozdíly

Situace na dětských táborech je podobná jako loni. Tehdy za celé prázdniny zkontrolovali hygienici 86 táborů a uložili 33 pokut za téměř 21.000 korun. V jednom táboře se objevilo infekční onemocnění, šlo ale o virózu s lehkým průběhem. "I přes zjišťované nedostatky je celkově zdravotní zajištění letní dětské rekreace v Libereckém kraji na velmi dobré úrovni a zdravotnímu stavu dětí je věnována velká pozornost," řekla Balašová. Hygienici loni v Libereckém kraji objevili jeden neohlášený tábor, organizátorovi však dali jen pokutu a zakázat ho nemuseli.