Vyplývá to ze statistických údajů a sdělení cestovních kanceláří.

Jedničkou je Tunisko. Loni sem zavítalo podle údajů ČSÚ přes 216 000 českých rekreantů, což je o 34 000 více než předloni. Tunisko tak v oblíbenosti předstihlo Egypt. U něj ČSÚ registruje pokles počtu Čechů, egyptské úřady však naopak za loňský rok hlásí čtvrtinový nárůst. To potvrzují i cestovní kanceláře.

Podle Egyptské centrály cestovního ruchu přijelo loni do země pyramid na dovolenou téměř 207.000 Čechů. "Jsem velmi rád, že se Egypt mezi Čechy těší stále větší oblíbenosti," řekl zástupce egyptské centrály pro Českou republiku Mahmúd Chalíl. Podle Stanislava Zímy z Exim Tours zájem o Egypt stále roste.

Egypt spolu s Tuniskem patří k nejprodávanějším i letos. Hitem však je podle cestovních kanceláří jednoznačně Turecko, kam loni vyjelo přes 90.000 Čechů. Největší český internetový prodejce zájezdů Invia registruje letos o třetinu vyšší poptávku po pobytech v Turecku než loni. "Turecko vyhledávají především rodiny s dětmi," uvedl marketingový ředitel Invia Michal Tůma.

"Lidé mají stále více peněz a tyto destinace nejsou tak drahé. Ty nárůsty jsou tam značné," řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Podle něj velkou roli hraje také místní kultura, zvyklosti a historické památky. Například arabské tržiště nebo muezzinův hlas má stále příchuť exotiky. Na druhou stranu však Češi vyžadují vysokou úroveň služeb v hotelech evropského typu.

Zvláštní postavení mají Spojené arabské emiráty a Jordánsko. Zatímco do Jordánska Češi většinou vyrážejí na krátkodobé výlety z Egypta, kde tráví dovolenou, Spojené arabská emiráty jsou synonymem luxusní dovolené. "Emiráty jsou výkladní skříň bohatství muslimského světa, servis na nejvyšší úrovni," tvrdí Zíma.

Podle Beránka zájem o muslimské země se i nadále bude zvyšovat. "Dá se očekávat další nárůst řádově v dvouciferných číslech," předpokládá analytik.