Jde o třetí největší z Jónských ostrovů, který leží, pouhých 16 kilometrů od pobřeží Peloponésu, také nazývaný Zelený či Ostrov vůní.

Teplota se po celou sezónu pohybuje kolem 30°C, ale uprostřed sezóny může dosahovat i k maximálním teplotám 40°C. Klidná místa pro rodinnou dovolenou či romantické prázdniny ve dvou ani moc nemusíte hledat, moře vás omráčí svojí čistotou i barvami, a najdete i rušnější letoviska s bouřlivým společenským životem. A když si obujete pořádné boty, zjistíte najednou, že pár metrů od pobřeží jsou úchvatné strmé útesy skal s jeskyněmi a zátokami. Už nemluvě o tom, že při troše štěstí se opravdu můžete i ve dne potkat s velkým lákadlem, které poskytuje pouze tento řecký ostrov – mořskými želvami Caretta.

Fotogalerie
12 fotografií


Odkud dýchá historie
Doložená historie ostrova sahá do časů Homéra.
Jméno Zakynthos pochází podle jedné z verzí od divoce rostoucích hyacintů, podle jiné z nich je ostrov pojmenován podle Zakyntha, syna krále Dardanose. Historicky první obyvatelé – Achajci, byli námořníky a obchodníky. Plavili se po celém Středomoří a kolonie zakládali dokonce i na dnešním španělském pobřeží. V roce 455 před n. l. do té doby nezávislý ostrov dobyli Athéňané a připojili jej ke svému městskému státu. Po peloponéských válkách připadl ostrov Attickému námořnímu svazu a po krátké nadvládě Makedonců jej roku 191 před n. l. dobyli Římané. Po pádu Západořímské říše ostrv ovládli Vandalové. Od 12. století n. l. byl dobyt výbojnými Normany, v r.1479 byl Zakynthos obsazen Turky, ale již za dva roky jej dobyli zpět pro křesťany Benátčané. Součástí jejich státu byl až do roku 1797. Poté Zakynthos sdílel osud dalších Jónských ostrovů až po připojení k Řecku v roce 1864. Převažujícím prvkem ostrova, nejvíce dochovaným v centru hlavního města, je italsko – benátský ráz, daný dlouhým působením benátské kultury ve zdejším prostředí.

Moře s délkou pobřeží 123 km je kolem celého ostrova velice čisté a příjemně teplé, a ani se nechce věřit, že modrá barva může mít tolik odstínů. Podle mytologie tu dokonce svůj volný čas nejraději trávili bohyně lovu Artemis a bůh světla a věštby Apollon. Za členitost ostrova, z velké části hornatého a zalesněného, mohou geologické změny způsobené v dávných dobách zemětřeseními. Ve vesničkách rozesetých ve vnitrozemí mohou lidé obdivovat místní kostelíky a jejich zvonice. Zajímavý je kostel ve vesnici Maries zasvěcený sv. Maří Magdaleně. Podle církevních legend to bylo první místo na Zakynthosu, kde světice hlásala „Slovo boží“. Ve městě Zakynthos se nabízí návštěva Byzantského či Solomosova muzea. Za prohlídku určitě stojí i nádherný interiér pravoslavného kostela sv. Dionýsa, největšího na ostrově. Nádherné pohledy se vám odkryjí od majáku na Keri při západu slunce, město Zakynthos budete mít doslova jako na dlani, když vyrazíte na vyhlídku Bochali.

Kam se určitě podívat
Západní pobřeží je ve znamení strmých útesů, skal a jeskyní. Jen málo z těchto míst je přístupných z pevniny, k některým se dokonce dostanete pouze pěšky. Je dobré si půjčit auto, objet celý ostrov a vyzkoušet podle mapy každou cestu, která vede k moři. Ani autem se však všude nedostanete, proto je lepší si půjčit skútr.

Nejmalebnější místo na západním pobřeží je zřejmě Porto Vromi - malá a mělká zátoka s rozmanitým dnem, se skalnatým vstupem do moře a průzračnou tyrkysovou vodou plnou života. Hned v ústí zátoky je asi 15-ti metrová skála, ze které se sportovnější typy mohou vrhnout do moře, ale najdou se samozřejmě i nižší skoky. Nad celou zátokou nesmíte minout báječnou restauraci za průměrné ceny s perfektním personálem.

Ze západu na severní pobřeží je možné se přiblížit po cestě až těsně k moři nad útes a po něm pak po schodech vytesaných do skály sejít až k moři, kde se ocitnete přímo uprostřed mezi "Modrými jeskyněmi" na mysu Skinari - do nich je ale dále potřeba doplavat. Každý, kdo je viděl, dosvědčí, že jsou opravdu modré - lze jen těžko popsat slovy průzračnou absolutně čistou jako by fosforeskující blankytně modrou vodu, jejíž barva vychází odněkud z hlubin moře. Koupání ve stylu Modré laguny je ve srovnání s koupáním na tomto místě jen slabým odvarem. Dostanete se sem větší výletní lodí, s několika zastávkami na koupání. Někdo si však raději vypůjčí skútr za 22E/den včetně pojištění plus benzin (za 8 litru při 1,3E/litr se dá spolehlivě jezdit celý den a objet celý ostrov), dojet do severního přístavu Ag. Nicolaos a tam si koupit výlet lodí s průhledným dnem pro cca 6-8 lidí za 5E/osobu, a za hodinu a půl objet celé Modré jeskyně se dvěma zastávkami na koupání a mnohými vjezdy až na konec jeskyně.

K moři na jižní pláže

U jihovýchodního cípu ostrova je největší hloubka moře v celém Středomoří – tzv. „Inousská propadlina“, která je hluboká 4 500 m. Na východním a jižním pobřeží se otevírají nádherné pohledy na rozlehlé olivové a citrusové háje, úrodné nížiny, které lemují písečné pláže s pozvolným sestupem do moře. Tento „ráj“ pro rodiny s dětmi i starší osoby lze vystřídat s množstvím možností vyžití ve vodních sportech. Zejména na pláži Ag. Nicolaos se nezastaví čluny, které vás za sebou tahají na vodních lyžích, na padáku, nebo v pneumatice. Nutno podotknout, ze tyto atrakce nejsou z nejlevnějších – vodní lyže přijdou na 35E/5min, padák 60E/3-5min pro jednu nebo dvě osoby za stejnou cenu, pneumatika na 15E/5min.

Na jihu ostrova se rozkládají pláže zátoky Laganas / letoviska Kalamaki, Laganas, Ag. Sostis/ , které obývají mořské želvy Caretta, patřící k ohroženému druhu. Dospělí jedinci dosahují velikosti až 1 m a váží až 150 kg. Želvy připlouvají k plážím zátoky v období od června do začátku srpna, aby zde do písku nakladly vajíčka. Během sezóny se podél šesti pláží v zálivu Laganas objeví v průměru asi 1 300 hnízd. Přibližně od konce srpna na svět přicházejí malé želvičky, které lze při troše štěstí z dálky pozorovat na jejich první cestě z hnízda do moře. Některé pláže této zátoky patří k chráněnému mořskému parku, proto zde platí určitá vládní opatření na ochranu želv, např. zákaz motorizovaných vodních sportů, vpichování slunečníků do písku a někde také vyklizení pláží mezi západem a východem slunce. Pohyb želv monitorují ochránci přírody. Také letiště se na noc z tohoto důvodu uzavírá.

Říká se, že nádherná přírodní scenérie Wreck beach, nebo také Navagio beach, "pláž ztroskotání", je něco, co musíte spatřit. Je třeba se však připravit na to, že nebudete zdaleka jediní, kdo po tom zatouží. Dá se tam dostat pouze po moři. Můžete se ale podívat a fotografovat z vyhlídky z útesu nad pláží a pak ještě cestou na skútru nebo vozem projet malé vesnice, kde narazíte sem tam na zapadlý krámek s olejem a Ouzem – místní pálenkou, které zde dostanete před zakoupením ochutnat, protože je to vlastní výroba majitele, na kterou je velice pyšný. Nedoporučuje se však kolem takových krámků projet několikrát za den - ochutnat dostanete pokaždé a cesty se pak zdají rovnější, než jsou ve skutečnosti.

Absolutně nezapomenutelným může být zážitek z výstupu na horu nad vesnicí Lithakia. Toto však musíte absolvovat na vlastní pěst, je prostě třeba vzít ruksak, zásoby vody a vyrazit. Nevede tam žádná cesta a vystoupat se dá pouze po strmém svahu plném zarostlém kamení. Ale co zde stojí za to každým nádechem hltáte horký vzduch silně prosycený vůní šalvěje a saturejky, jejichž keříkům se vyhýbáte doslova na každém kroku. A nakonec pohled, který nenajdete na žádném jiném mistě ostrova, než na samotném vrcholu.

Kulinářský ráj
Jídlo v restauracích je samozřejmě typicky řecké - musaka, suvlaki a řecký salát nechybí nikde. K tomu narazíte i na množství dalších řeckých specialit. Řekové umějí skvěle pracovat s jehněčím masem - to je všude výborné, stejně tak hovězí. Naopak drůbež vás ničím novým nepřekvapí. Jednu porci řeckého salátu dostanete všude v obrovském množství. Koření pro všechno je oregano, saturejka tymián a šalvěj. Mezi našinci nejoblíbenější řecké pivo je Mythos, Heineken dostanete všude. Při obědě se za 10E velice dobře najíte a napijete, za 15E přejite.

Rady na cestu
Zaktynthos žije turismem a výrobou vína a olivového oleje. To jsou i dobré dárky na domů. Vzhledem k tomu, ze turisté sem přivážejí naprostou většinu příjmu, jsou obyvatelé, nejen kvůli řeckému naturelu, ke všem velmi vstřícní. Když v jedné restauraci něco nedostanete, hostinský vám poradí jinou. Do drtivé většiny hotelových bazénů je volný vstup pro všechny. V turisticky rušnějších oblastech budete obětí "naháněčů" do restaurací. Na celý ostrov o rozloze 406 km2 je vyčleněno 50 příslušníků místního policejního sboru, kteří vyjíždí z klimatizovaných služeben pouze k haváriím. V silničním provozu se tedy nelze orientovat podle značek a obecných zásad provozu, ale zejména podle chování ostatních. Když jde do tuhého, je dobré jet s davem. Upadlý výfuk, nebo úplná ztráta osvětlení motocyklu není u místních obyvatel žádnou záhadou. Zato nefungující klakson - to je na odstavení vozidla a vztyčení výstražného trojúhelníku. Krátké zatroubení, které v Praze znamená přinejmenším - kliď se mi z cesty, znamená na Zakynthosu něco jako na běžkách Stopa!, tedy - Dobrý den, mohl byste mě prosím pustit dopředu?

Tam, kde není klimatizace, drží se siesta od 14.00 do 18.00 h místního času.
Doba letu z Prahy je 2 hod. 20 minut.
Příští pondělí, 21.července, se můžete těšit na článek o Mallorce.

Dovolenou si můžete zajistit již nyní prostřednictvím vyhledávače na začátku stránky.