Při hledání cesty do Rothenburgu jsme se v jednu chvíli dostali do hustého dálničního provozu, kamioňáci si ukazovali na čelo. Ale naštěstí se vše obešlo bez policejní asistence a zdravotní újmy.

Přesto jsme si najeli dobrých 15 kilometrů, které ještě podpořily naši únavu. Od rána jsem navíc nebyl ve své kůži a až do pozdního odpoledne jsem nemohl pozřít ani sousto, což mému výkonu rozhodně nepřidalo. A jen díky Lucce, která mě neustále pobízela, abych se napil, jsme se udržel na kole.

Ani Lucka nejela bez problémů. "Bojovala jsem celý den hodně s taháním kolenního vazu, takže jsem si musela dávat hlavně v kopcích sakra pozor, aby se něco neurvalo. Takový přetržený nebo jen natažený sval dokáže pěkně zavařit," říká Lucka.

Po těchto potížích jsme vyrazili z Rothenburgu s poněkud pokleslou bojovou morálkou. Ale trať ubíhala a myslel jsem si, že to zvládneme bez potíží. Až přišlo malebné městečko Schwabisch Hall, nad které jsem vystoupali a pak už se drásali do 12kilometrového stoupání k historické obci Waldenburg. Tahle horolezecká vložka nás úplně odrovnala. Vypotřebovali jsme notnou část našich prostředků na utišení bolesti svalů a kloubů. Do Heilbronnu jsem se pak doslova doplazili. Ale těch vysněných 127 km jsme dali!

Nejsilnějším zážitkem dne pro mě určitě bylo chování Němců, které jsme na trati potkali. Jakmile jsme se někde zastavili a hledali v mapě, ihned nabízeli pomoc a opravdu nám pomáhali najít cestu. Jediné, co nám nevěřili je, že skutečně jedeme z Prahy až do Paříže. Možná proto nás s Luckou všude, kam přijedeme, považují za "amíky".

"Taková blbost by snad normálního Evropana ani nenapadla," nechal se slyšet prodavač z lahůdek na rothenburském náměstí. Vždy je překvapí naše snaha o konverzaci v němčině. A tak jim je po pár minutách jasné, že budeme skutečně asi z Prahy a ne z "Big Apple".

Když jsme u těch jazykových odlišností, ve vesničce Schrozberg k nám přiběhlo mourovaté kotě a mňoukalo česky!

Čtenáře Blesku zdraví Vašek


Šestá etapa v bodech:
Úsek: Rohtenburg – Heilbronn (127 km)
Po trase: Leutzenbronn, Billingsbach, Schwabisch Hall, Waldenburg, Obersulm
Převýšení: 480 m
Útrata: 70 eur (cca 1680 Kč) ubytování, kemp a potraviny
Start: 8.00 h
Cíl: 17.50 h
Průměrná rychlost jízdy: 14.90 km/h
Maximální rychlost: 69 km/h


Další zprávy z cesty do Francie čtěte zde dle posloupnosti:

  1. Reportéři Blesku chtějí pokořit Panevropskou cyklostezku
  2. Horská kola se změnila v dálkové speciály
  3. Blesk už v neděli šlápne do pedálů
  4. Poslední přípravy na cestu do Francie
  5. 1. etapa: První etapu ohrozilo hektické balení
  6. 2. etapa: Lucie hlásí: Kolo opraveno a jede se dál
  7. 3. etapa: Bavorsko: Konečně pořádná cyklostezka!
  8. 4. etapa: Rovinatá idylka i kopcovité peklo
  9. 5. etapa: Málem nocovali pod širákem

Aktuální informace a postřehy účastníků expedice se dozvíze ve vysílání Rádia Impuls.