Je to evropský unikát, o kterém se zatím téměř neví!

Kde kopnou do země, tam narazí na kostry. Padesát až šedesát tisíc kosterních pozůstatků vojáků všech možných armád Evropy skrývá podzemí v Nížkově na Žďársku.

Kde se však vzalo v obci tolik kostlivců? Ve vesnici byl v letech 1740 až 1742 za válek o habsburské dědictví zřízen největší císařský polní lazaret, kam byli přiváženi vojáci z různých bojišť.

"Po vypuknutí cholery a tyfu většina z nich tady zemřela. Umírali nejen císařští vojáci, ale i Sasové, Francouzi, Bavoři a Prusové a také místní lidé. Těla byla ukládána do společných hrobů, ale i do chodeb pod Nížkovem," vypráví starosta Mokrý.

Fotogalerie
3 fotografie

Vchody do podzemí obce jsou zatím nepřístupné, ale pracuje se na tom, aby do nich mohli brzy i turisté. Starosta požádal speleology o průzkum. Časem by zde mohla být zpřístupněna zřejmě největší kostnice v Evropě.

Pouhý zlomek koster - zhruba osmi tisíc lidí - poskládal podle pověsti do čtyř obřích hranic v nížkovské kapli slepý mládenec. Nevšední kostnici navštívili v minulosti už několikrát antropologové. "Podle lebek dokonce určovali národnosti zemřelých," říká starosta.

Ještě v sedmdesátých letech minulého století přinášeli místní lidé do kostnice v kbelících v okolí nalezené kosti. "Vzpomínám, že můj otec při výkopu přípojky vodovodu vyhrabal hned tři kompletní kostry. Kosti tady byly všude," dodává Jan Mokrý.