Všehochuť, která se na první pohled nedá ničím spojit. A přece mají stužka v parku, skleněný strop, věžák, stadion, křišťálový vchod do muzea a vědecký institut - každý v jiném koutě světa - něco společného. Prestižní cestovatelský magazín Condé Nast Traveller, který čtou hlavně boháči a byznysmeni, je zařadil mezi sedm divů architektury. Čím jsou tyto stavby zvláštní?


Střecha bez střechy (USA) Nádvoří starého patentového úřadu ve Washingtonu D.C. má nebesa jako postel! Ne však z baldachýnu, ale ze skla a oceli. Pro Americké muzeum umění a Národní galerii portrétů, které sídlí v prostorách teď, je navrhl britský architekt Norman Foster (autor stadionu ve Wembley).
Nezřítí se? (USA) Věž z ledabyle naskládaných kvádrů je Novým muzeem současného umění v New Yorku. Dvojice architektů, Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa, ji postavila v zastrčené uličce Bowery na Manhattanu. Uběhlo pár měsíců a neatraktivní ulice se stala absolutně trendy: každý tam chce mít kancelář, galerii nebo kavárnu.
Mrakodrap stále roste (Spojené Arabské Emiráty) Ještě ani nestojí a už patří mezi divy. Rozestavěný mrakodrap Burj Dubai navrhl chicagský architekt Adrian Smith. Zatím má "jen" 18 metrů. Konečnou výšku stavitel tají. Předpokládá se ale, že věžák bude mít 160 poschodí a okolo 700 metrů.
Vstupte, zve křišťál (Kanada) Chladný, jasný, ostrý. Takový je nový vchod a výstavní prostory torontského Královského muzea. Podobu křišťálu mu navrhl americký architekt Daniel Libeskind. Zatímco představitelé města se s novou tváří muzea nedokázali smířit, lidé si ji okamžitě zamilovali. Jak se budou radní chovat teď, když mají ve městě jeden z divů světové architektury?
Dům jako oblak? (Dánsko) Místo mezi architektonickými divy světa si vydobyla i výstavní hala Cumulus (Oblak), která patří k areálu Vědeckého a technologického muzea v dánském Nordborgu. Navrhl ji architekt Jürgen Mayer H. Nepravidelná střecha je samý záhyb, jako by to byl obláček. Uvnitř romantika končí. Hala je prošpikovaná nejmodernější technikou.
Stužka v parku (Čína) Červená ocelová lavička, která se klikatí podél vodních ploch v čínském ekologickém parku Tanghe v provincii Hebei, zdálky připomíná stužku. Architekti oceňují hlavně to, že i když je celá červená, neruší zelenou zónu odpočinku. Lavičky pro zamilované dvojice tu však nenajdete. V Číně se totiž v přírodě jenom relaxuje a na ostatní radovánky můžete zapomenout.
Výhled nic nezkazí (Anglie) Nový stadion ve Wembley navrhl britský architekt Norman Foster a mezi architektonické divy světa ho zařadili i proto, že i když se do něj dostane 90 tisíc lidí, žádnému z nich nepřekáží ve výhledu ani jedna tyč konstrukce. Supermoderní sportovní hala bude hlavním dějištěm olympijských her v roce 2012.