V Českých Budějovicích - Krajinské ulici číslo 14 - začíná být po pěti letech opět živo. Nachází se zde totiž legendární pivnice Masné krámy, které jsou kultem, legendou i atrakcí zároveň. "Jsem rád, že se městu a Budějovickému Budvaru podařilo restauraci Masné krámy zprovoznit. Městu se tak vrátila turistická atrakce, jejíž proslulost sahá daleko za hranice regionu. Spousta lidí z jiných částí republiky a turisté se často ptali, jak to s Masnými krámy vypadá, což potvrzuje, že jsou jedním ze symbolů Českých Budějovic. Jsem rád, že teď už je do restaurace mohu rovnou pozvat," konstatoval primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Restaurace byla poprvé po rekonstrukci otevřena ve středu 5. prosince ve 14 hodin. U vchodu se tísnily stovky lidí, mnozí z nich jsou tzv. štamgasti, kteří před pět lety při povodních pivnici před velkou vodou "zavírali". "Pamatuji si to jako by to bylo dnes. Město se tehdy vyklizovalo kvůli rozvodněným řekám. Symbolicky jsme si dali poslední pivo. Vůbec jsme netušili, že bude trvat pět let než se sem zase vrátíme," poznamenal jeden ze štamgastů. Budova Masných krámů, které jsou uvedeny snad ve všech domácích i zahraničních turistických průvodcích o Českých Budějovicích, pochází pravděpodobně z roku 1554. Na pivnici byla přestavěna v roce 1953, a Masné krámy rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Nyní Masné krámy prošly důkladnou rekonstrukcí. Nový interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály - dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď. Nábytkové vybavení má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. "Interiér pivnice vychází ze svých historických dispozic a tradice, nicméně naším cílem bylo, aby Masné krámy byly zároveň špičkovým gastronomickým zařízením s nejmodernějším technickým a technologickým zázemím," dodal Petr Samec, mluvčí Budějovického Budvaru, který je nájemcem pivnice.