„Program jsme spustili a funguje, jak premiér slíbil. Byl to velmi složitý proces v neposlední řadě také proto, že jsme první zemí na světě, která ho zrealizovala,“ oznámil generální tajemník řeckého ministerstva cestovního ruchu Myron Flouris.

Nárok na odškodnění v rámci programu Rhodos Week (Týden na Rhodosu, pozn. redakce) by podle deníku The Daily Mail mělo mít více než 25 tisíc turistů. Každý z nich, komu byl pobyt předčasně ukončen, má nárok na poukázku ve výši 500 eur, tedy necelých 12 700 korun. Částka by měla cizincům pokrýt týdenní dovolenou, má to ovšem malý háček. 

Novou dovolenou mohou zájemci využít pouze mimo hlavní sezonu, a to v období od poloviny dubna do konce května nebo od 1. října do 15. listopadu. Částka navíc platí pouze na pobyt, cestu na řecký ostrov si musí zájemci platit ze svého. Kompenzaci nemohou využít ani lidé, kteří byli vloni během požáru ubytováni v soukromém zařízení typu Airbnb.

Zatím se o kompenzace přihlásila přibližně pětina osob, kterých se evakuace dotkla. Většina z turistů, jejichž dovolenou v červenci na Rhodosu předčasně ukončily masivní lesní požáry, jsou občané Velké Británie. Využít kompenzace za předčasně ukončenou dovolenou může až 900 Čechů. Učinit tak mohou například na tomto odkazu, kde mohou zájemci splňující podmínky o kompenzaci požádat. 

Silné lesní požáry, které zničily na 200 kilometrů čtverečních území, postihly jižní část řeckého ostrova Rhodos v druhé polovině loňského července. Do historie Řecka se požár zapsal největší evakuační operací v dějinách země. Evakuováno bylo 25 000 obyvatel a turistů.

Video
Video se připravuje ...

Požáry na Rhodosu: Přílet evakuovaných českých turistů do Prahy Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
58 fotografií