Natáčení dalších dílů nekonečných seriálů, zkoušky v divadlech, představení, koncertování... V září už si řada známých osobností sotva najde čas vycestovat za sluníčkem k moři, nebo do šumavských lesů. Jak zužitkovali své dny volna někteří slavní? Zuzana Dřízhalová (32): Pro boty jela do Chorvatska Oblíbená herečka seriálu Velmi křehké vztahy si s manželem, výtvarníkem Hynkem a fenkou Bulbou, dopřála o letošních prázdninách týden v chorvatském Zadaru a několik úžasných výletů. Třeba na Sněžku, do Berlína, Moravského krasu nebo Českého Krumlova na svatbu letitého kamaráda. "Dovolená je pro nás vždycky, když nepracujeme a jsme spolu." Do Chorvatska jezdí herečka s manželem poměrně často. Letos to bylo už popáté. A pokaždé tady dobře nakoupí. "Hrozně ráda tady pořizuji látky. Jsou tlustý, bavlněný, ideální na přehozy. A taky barevný kožený boty. Ty jsou tady hodně zajímavý," přiznává Zuzana. Odpočinková dovolená u moře pokaždé proběhne bez problémů, letos tomu nebylo jinak, dodnes ale herečka s úsměvem vzpomíná na neuvěřitelnou příhodu, kterou v Chorvatsku už před časem s manželem prožili. "Tenkrát jsme spali pod širákem na pláži a Hynka najednou vzbudil hlasitý zvuk. V malé zátoce uviděl velrybu?! Nevěřil vlastním očím, šel spát a ráno mi to říkal. Celý zbytek zájezdu jsem si z něho dělala legraci, že viděl maximálně delfína... Jenže v novinách jsme se dočetli, že se do Chorvatska opravdu zatoulala jedna velryba a že jí záchranáři naštěstí dopravili na bezpečné místo. Tak jsem mu vynadala, proč mě nevzbudil?!"


Simona Chytrová (44): Poprvé ochutnala mořského ježka! Herečka a manželka režiséra Víta Olmera (65) jezdí na dovolenou nejraději se synem Vítkem. Zpravidla do Itálie, kde má předky. Pokud si chce ale opravdu odpočinout, rozhodně to musí být co nejdále od turistů. "Hledám odlehlá místa, stejně jako je Formentera - Perla Středozemí, jak se jí přezdívá. Na ostrůvku velkém 82 km2 jsme byli letos o prázdninách deset dní." Nádherné bělostné pláže, průhledné tyrkysově modré moře a spousta nejrůznějších druhů ještěrek, které po ostrově pobíhají. Právě tady se v roce 2001 točil španělský film s hollywoodskou hvězdou Paz Vega - Sex and Lucía, který získal osm ocenění. "Je to opravdu nádherné romantické místo. Na jednom konci maják, na druhém druhý. Miluji romantiku. Určitě se sem musíme vrátit." Kromě Formentery strávila herečka ještě týden v italské Florencii, kde poprvé ochutnala mořského ježka! "Je to jako kdybyste se trošku napili moře. Přesně takovou chuť má," směje se herečka. Mořské plody přímo zbožňuje, takže dva talíře napěchované ježky, ústřicemi, krevetami, mušlemi, nejrůznějšími druhy ryb by klidně spořádala sama na posezení. "Tentokrát jsem se o talíře dělila s kolegou, ale on si dopřával jen frity. Já miluji, když jsou mořské plody čerstvě vylovené. To je pochoutka."


Petr Janda (65) & Alice Jandová (25): Sbíral houby a makal na desce Leader legendární skupiny Olympic měl přes prázdniny co dělat s šestnáctým albem Sopka, které vznikalo tři roky, ale i tak si našel chvilku, aby vzal svoji mladou a krásnou manželku Alici na výlet. "Alespoň částečně jsme si dovolenou vynahradili. Byli jsme na Lipně, kde jsme si zarezervovali útulný hotel, prošli se po okolí, zašli jsme na Kvildu... Cestou zpátky jsme se zastavili v lese na houby. Našli jsme jen pár hřibů, které jsem nechal u Pavla Sedláčka na chalupě, kde jsme se cestou domů zastavili a přespali u něho. Nikam jsme nespěchali, autem jsme jeli pomaloučku, abysme si vychutnali tu naši nádhernou přírodu. Bylo to příjemný..." V říjnu se Janda s manželkou a kapelou chystá na měsíční turné po Americe - Chicago, L.A., Florida, New York... "Tam si na sebe najdeme chvilku, moc se těšíme a v listopadu jedeme na víkend do Švédska. Alice jede samozřejmě s náma."