Hvar - to je ostrov vinohradů, olivových hájů a levandule. Je obklopen křišťálově čistou vodou a má největší průměrný počet slunečných dní v roce. Před 10 lety ho prestižní časopis Traveller zařadil dokonce mezi deset nejkrásnějších ostrovů světa. Hvaru se říká také "chorvatská Madeira" a svou velikostí se řadí na čtvrté místo mezi jadranskými ostrovy, za Krkem, Cresem a Bračem. V městečkách Hvar, Vrbovska a Jelsa se můžete těšit pohledem na typické kamenné domy, úzké uličky, kavárničky a nechat se mámit vůněmi skvělé dalmátské kuchyně. Levandule je spolu s medem a vínem nejznámějším vývozním artiklem, takže neodvézt si v kufru domů alespoň lahvinku nebo voňavý polštářek do prádla by byl hřích. Při návštěvě místních restaurací byste jako praví gurmáni neměli zapomenout ochutnat některou z typicky hvarských specialit. K těm patří například gregada, která se připravuje minimálně ze čtyř druhů ryb v různých kombinacích, např. mořský úhoř. mořský ďas, ropušnice, cípal hlavatý nebo pražman zlatý, vždy se však míchají kousky ryb libových s tučnými. Druhy ryb pro gregadu jsou vybírány podle rodinného receptu dané restaurace a záleží také na úlovku každého dne. Ryby se vaří s bramborami, cibulí, zeleninou, kořením a olivovým olejem. Podává se k tomu domácí chléb z chlebové pece, která bývá chloubou jednotlivých restaurací. Určitě vyzkoušejte Ačkoliv byl Sučuraj kdysi jen malou rybářskou a zemědělskou vesničkou, v posledních desetiletích tu vyrostly soukromé apartmány, které poskytují ubytování na všech úrovních. V blízkosti jsou zátoky Moševčica, Mlaska, Bristova, Pokrivnik, kde najdete nádherné písčité pláže. Jak se tam dostanete Trajektem ze Splitu do města Stari Grad.
Hvar: Vůně medu a levandule
Další články naZpět
na
Chorvatsko je mezi českými turisty stále ´jednička´. Představíme vám postupně tři skvosty této země. Dnes ostrov Hvar