Jak si vybrat správně?

Sjednání cestovního pojištění je celkem jednoduchá věc. Všechno dnes už můžete vyřešit z pohodlí domova online. Ale víte, co by měla taková pojistka všechno obsahovat, aby vás ochránila? Velmi záleží na rozsahu krytí. Věnujte pozornost smluvním podmínkám, abyste nebyli nemile překvapeni. Navíc hodně lidí žije v omylu, že kartička zdravotního pojištěnce je ochrání všude. Ta vám poskytne ochranu pouze jen do té míry, je-li péče hrazená z veřejných peněz. Ale zbytek byste museli platit ze svého. A co kdyby blízko sjezdovky byla soukromá nemocnice? To už by se mohlo opravdu hodně prodražit.

Autor: Shutterstock

Když už, tak už

Znáte to, když se něco stane, tak už to většinou stojí za to. Zdravotní péče v zahraničí je ve většině případů dražší než u nás, takže je lepší si u pojistky sjednat vyšší limity. Při vybírání si poctivě čtěte všechno nebo se zeptejte přímo na pobočce. Ptejte se konkrétně, co vám pojistka zajistí v případě větších zranění nebo třeba i zubařských zákroků. Důležitý bod je také to, zda pojistka kryje i výdaje spojené s horskou službou nebo přepravou vrtulníkem. Chápeme, že ne každý chce vidět jarní prázdniny černě, ale berte to jako zadní vrátka. Chráníte tím nejen sebe, ale i své blízké.„Zahraniční lyžaři jsou zvyklí takové nehody řešit soudní cestou a nezdráhají se soudit i s dětmi. Hodinové sazby za právníky se přitom v alpských zemích mohou pohybovat i kolem 1000 EUR,“ popisuje praxi Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Autor: Shutterstock

Doporučení na závěr

Pojištění odpovědnosti se hodně podceňuje, přitom už pomohlo mnoha lidem. Nikdy nevíte, co se stane a kdy bude vina na vaší straně. Něco se může přihodit na sjezdovce, v hotelu nebo na přechodu pro chodce. Po jakémkoli incidentu nebo nehodě hned kontaktujte svou pojišťovnu. Ta poradí, co dělat a jaké dokumenty podepsat, nebo ne.