Krátce po šesté hodině ranní přijíždějí na břeh první vozy tažené svalnatými oři. Koně jsou mohutní a kopyta mají větší než lidská hlava. Pocházejí z brabantské a hennegauerské rasy. Brabantský kůň je silný, vytrvalý, učenlivý a pracovitý. Stavbou těla patří mezi nejtěžší chladnokrevníky. V kohoutku dorůstá 158 – 170 cm. Dříve se hojně využíval v zemědělství, nástupem techniky byl vytlačen. Dnes se chová jako masné zvíře.

Jak probíhá lov? U moře jezdci sesedají, věší proutěné koše za dřevěné sedlo, připevňují sítě, zatíží je a společně s nimi se pomalu noří do vln Atlantiku. Koně jdou stále dál a dál kolem pobřeží, po asi dvaceti minutách se obrací nazpátek a vycházejí z moře.

Rybáři krevety sypou do košů, ostatní poklady moře hází na pláž. „Celkový úlovek obvykle čítá kolem deseti kilogramů krevet,“ říká jeden z rybářů Johan a dodává: „Na zbohatnutí to není, ale za těch pár hodin se to vyplatí.“

Krevety Nejlépe krevety chutnají zcela čerstvé po výlovu. Jako příloha je vhodný chleba a zapít je můžete pivem. Restaurací, kde vám je připraví, je v okolí dost. Dostanete je nejenom v místním Oostduinkerku, ale i ve vzdálenějším Zeebrugge či Oostende.

Jedná se však o poměrně destruktivní formu rybolovu. Jediný přejezd sítě po mořském dně může zničit dvacet procent mořské fauny a flóry, která se na něm vyskytuje.

Fotogalerie
20 fotografií