Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Tajemné londýnské podzemí: Co všechno se skrývá pod britskou metropolí? Stanice duchů, válečné bunkry a další!

/
  • Tajemné londýnské podzemí: Co všechno se skrývá pod britskou metropolí?
    15. října 2018 ● 17:30

    Podzemní poštovní železnice, »stanice duchů«, či římské lázně a amfiteátr. Londýn turistům nenabízí jen tuctové památky, pravý poklad se ukrývá v jeho podzemí. Na návštěvníky, kteří se nebojí tmy a špíny tu čeká to pravé dobrodružství. Tak nasaďte čelovku a podívejte se, co vše tu najdete...

  • 1.

    Podzemní „stanice duchů“

    Down Street, British Museum, Aldwych nebo St Mary's. To jsou názvy jen hrsty londýnských opuštěných stanic metra. Celkem se tu nachází 49 „stanic duchů“ a místní dopravní podník příležitostně pro zájemce pořádá jejich prohlídky. Aldwych (otevřený roku 1907 jako Strand Station) fascinuje návštěvníky zřejmě nejvíce, jelikož se doposud zachoval stup do stanice z povrchu. Jedno z nástupišť bylo zrušeno roku 1914 a celá stanice se uzavřela v roce 1994. Velkou oblibu sklízí i mezi filmaři – točily se zde např. filmy „V jako Vendeta; Superman 4 nebo 28 týdnů poté“.

    Podzemní „stanice duchů“ v Londýně
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Katakomby na hřbitově v Kensal Green

    Hřbitov v Kensal Green je jedním z nejstarších anglických veřejných pohřebišť. První pohřeb se datuje do roku1833, pohřby i kremace se tu však konají doposud. Málokdo však tuší, že se zde nachází síť chodeb, která umožňuje přístup do katakomb.

    Hřbitov v Kensal Green
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Londýnská poštovní železnice

    Více než tři čtvrtě století fungovala 21 m pod ulicemi Londýna poštovní železnice. Byla to první elektrifikovaná, lidmi neřízená železnice na světě, jež byla v provozu od roku 1927 do 2003. Na svém vrcholu přepravovala 4 miliony dopisů denně, po dobu 22 hodin denně na trase dlouhé 37 km. Železnice leží ladem více než 10 let, přesto se ji ale hrstka inženýrů snaží udržovat. Díky nim je možné si tu zarezervovat 15 minutovou projížďku rychlostí 12 km/h.

    Podzemní poštovní železnice v Londýně
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Tunel pro chůvy

    Poblíž Crescent parku se nachází velmi nezvyklý podchod zvaný „Nursemaids' Tunnel“ (tunel pro chůvy). Jde o raný příklad podchodu spojující zahrady Crescent parku a zahrady Square parku na druhé straně ulice Marylebone Road, jež je rozděluje. Asi v polovině tunelu je možné vidět oblouk tunelu londýnského metra vedoucího přímo pod Marylebone Road. Zahrady parků jsou soukromé, ale každoročně se otevírají pro veřejnost při víkendové události Open Garden Squares.

    Nursemaid's Tunnel

  • 5.

    Ztracené řeky Londýna

    Londýn má mnoho ztracených řek, ale zřejmě nejznámější je řeka River Fleet, která přichází ze dvou pramenů v parku Hampstead Heath a vine se pod čtvrtěmi Camden, Holborn a King's Cross až do Temže. V římských a anglosaských dobách byla řeka několik desítek metrů široká a mlynáři, řezníci, koželuži, pivovarníci, ale i obyčejní lidé na ní byli závislí kvůli vodě. V průběhu let, jak Londýn rostl a zanášel se odpadky, se řeka smrskla. Koncem 19. století byla řeka kompletně zahrabána a svedena do podzemních kanálů. Návštěvníci mohou slyšet její proudění z mnoha míst, např. z Ray Street nebo Clerkenwell. Říčka ústí do Temže pod Blackfairs Bridge.

    He came back

  • 6.

    Vazební věznice v Clerkenwell

    Žalář v centru Clerkenwell byl vybudován v 17. století jako vazební věznice, kterou tvořilo mimo jiné i tucet podzemních krypt. Za druhé světové války budova sloužila jako úkryt před nálety, ale poté se na ni zapomnělo až do roku 1993, kdy byla předělána na muzeum. Vězení se ale roku 1999 pro veřejnost zavřelo a dnes slouží pouze k výjimečným událostem. Podle návštěvníků prý v místnostech straší.

  • 7.

    Římský amfiteátr

    Londýn byl pod nadvládou Říma asi pětinu celé své historie. Okolo roku 43 n. l. Římané založili Londinium a má se zato, že tu v průběhu 30 let postavili dřevěný amfiteátr, který byl pak zrekonstruován na začátku 2. století. Jeho pozůstatky se pak odhalily během přestavby umělecké galerie Guildhall v roce 1985, což nabídlo fascinující náhled na krvavé a barbarské divadlo římského Londýna. V té době se sem vešlo více než 7 000 diváků, kteří na patrových lavicích pod širým nebem sledovali zápasy divokých zvířat a popravy kriminálníků.

    Římský amfiteátr v londýnském podzemí
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Churchillovy válečné kanceláře

    Práce na kancelářských prostorách přímo pod ulicí Whitehall začaly roku 1938. Plně funkčními se staly o rok později a v provozu byly až do roku 1945, dokud nebyly opuštěny po japonské kapitulaci. Obsahovaly čtyři hlavní pokoje – Churchillovu ložnici a studovnu, telefonní místnost, místnost pro mapy a zasedací místnost. V roce 1940 zde položili 1,5 m silnou vrstvu betonu, známá jako „The Slab“ (deska), jež měla poskytnout ochranu místností při bombových útocích zvaných „Blitz“. Po válce se místnosti staly nadbytečnými a Ministerstvo práce po roce 1945 převzalo zodpovědnost za jejich údržbu. Nyní je z prostor muzeum pro veřejnost.

    Churchill War Rooms
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Krypty pod Waterloo

    Krypty jsou domovem úchvatné scény a alternativního umění. Unikátní dějiště se rozprostírá ve změti nevyužívaných železnic pod stanicí Waterloo. Můžete zde slyšet rachocení vlaků. Pořádá se zde velký počet událostí. Betonové prostory s temným osvětlením dodávají dramatickou atmosféru.

    The Vaults, Waterloo
    Autor: Profimedia

  • 10.

    Římské lázně pod Billingsgate

    Pod uličkami náměstí Square Mile dlážděnými kočičími hlavami leží bohatá římská historie, jež přežila 2 000 let budování, ohňů a bombardování. Vítejte v lázních Billingsgate, jež leží pod ulicí Lower Thames Street. Jedná se o jeden nejúchvatnějších pozůstatků starého Říma v Londýně. Lázně byly objeveny 1848 a pro veřejnost se otevírají od března do listopadu každou sobotu s 45 minutovými prohlídkami.

    Billingsgate Roman Baths

  • 11.

    Vahadlové komory Tower Bridge

    Jedním z nejúžasnějších skrytých míst v Londýně jsou vahadlové komory Tower Bridge. Jde o místo, kde se pohybuje obří protizávaží sloužící k udržování rovnováhy při zdvihání mostu. Tento cihlami vykládaný jeskynní prostor je pro veřejnost běžně uzavřen, otevírá se ale při zvláštních příležitostech.

    Tower Bridge's Bascule Chambers
    Autor: Profimedia

  • 12.

    Tunel pod Temží

    Navrhnul jej Marc Isambard Brunel a jeho syn. Tunel je nazýván osmým divem světa a byl otevřen roku 1843. Tehdy se na něj přijeli podívat lidé z dalekých krajů, šlo totiž o vůbec první tunel vedoucí pod řekou. První den okolo 50 000 lidí zaplatilo 1 penny (30 haléřů) za projití 400 m dlouhého úseku. V roce 1913 se tunel stal součástí elektrické podzemní železnice.

    The Thames Tunnel
    Autor: Profimedia

  • 13.

    Bar postavený z bývalých toalet – WC Wine & Charcuterie

    WC Wine & Charcuterie v parku Clapham Common není jediný podzemní bar v Londýně, ale jedná se o jeden z nejlepších. Zřízený v prostorách bývalých toalet slouží dnes jako místo, kde si můžete vybrat z mnoha druhů sýrů a sušeného masa z Velké Británie a celé Evropy. Stejně tak zde můžete ochutnat několik typů vína, např. burgundské Pouilly Fuisse, chilský Ryzlink nebo Pinot Noir z Kalifornie.

    Autor: WC Wine & Charcuterie
  • 14.

    Galerie

    Fotogalerie
    17 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy