Například asistenční služba České pojišťovny eviduje za období od 1. 12. 2015 do 15. 3. 2016 bezmála 800 nahlášených případů, a protože na zimní dovolené vyrážejí hojně také rodiny s dětmi, ve více než 50 případech bylo potřeba zajistit odbornou péči dětem mladším šesti let. O pomoc však žádali i senioři – služby pojišťovny využilo 40 lidí nad 70 let.

Do Alp za zlomenou nohou

Nejoblíbenějšími destinacemi pro zimní radovánky byly tradičně alpské destinace jako Rakousko či Itálie, odkud se pomoci domáhali především lyžaři. Úrazy se ale nestávaly jen na lyžích. Přesvědčil se o tom turista z jihu Moravy, který se při jízdě na sáňkách převrátil a narazil do hrazení. Jeho zranění si vyžádala i zásah vrtulníku, který muže transportoval do nejbližší nemocnice. Operace zlomené pánve a převoz do české nemocnice vyšly na bezmála 150 tisíc korun.

Přes zimu na pláži

Asistenční služby zasahovaly i ve vzdálenějších oblastech – například ve Spojených státech amerických či v Thajsku. Jezdit v mrazivých měsících za zážitky do teplých krajin je u Čechů stále oblíbenější. Čím dál častěji se operátoři na linkách setkávají s úrazy českých turistů z opačného konce světa. „Trendem posledních let je vzrůstající počet případů hlášených z Nového Zélandu a Austrálie, kam řada Čechů pravidelně jezdí na pracovní a studijní pobyty,“ komentuje situaci Michal Egert z Europ Assistance. Speciální kapitolou jsou asijské a další exotické destinace. Jízda na motorce jen v tričku a žabkách je zde na denním pořádku, a i když může být příjemná, v případě pádu riskuje takto oblečený turista celou řadu zranění – od banalit, jako jsou odřeniny a spáleniny, až po vážné úrazy a polytraumata.

„Letos jsme pomáhali takovému motorkáři. Ten si po pádu ze stroje způsobil několik vážných zranění,“ popisuje Petra Heklová z České pojišťovny a dodává, že tento případ byl v letošní zimní sezóně tím vůbec nejdražším. Celkové náklady na převoz z Vietnamu do nemocnice v Thajsku, na zdravotní péči, hospitalizaci a repatriaci leteckým speciálem do České republiky se vyšplhaly na 4 miliony korun.