Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průzkumná akce Blesku: Jak na advent lákají Drážďany, Krakov, Vídeň, Bratislava a Norimberk?

/
  • Zahraniční vánoční trhy mají co nabídnout.
    8. prosince 2016 ● 06:00

    Na Vánoce si ještě nějaký čas počkáme, ale vánoční trhy jsou v plném proudu. Máte chuť vyrazit za vánoční atmosférou nejen do českých měst, ale i za hranice? Blesk se podíval do Dráždan, Krakova, Vídně, Bratislavy a Norimberka. Inspirujte se...

  • 1.

    Bratislava: Bratislavské vianočné trhy

    Konec trhů: 22. prosince

    Hlavní náměstí u staré radnice a Hviezdoslavovo náměstí ozdobily vánoční stromy a celkem na 160 stánků. Z nich se line hlavně vůně punče, svařeného vína, klobás a desítky druhů tradičních lokší. Tradiční, ale i třeba bazalkový punč si můžete vychutnat z hrníčků. Každý rok mají nový design. Stojí od 80 do 135 Kč. Zálohy se za ně neplatí, nevracejí se. Když ho zaplatíte, je už váš.

    Kde parkovat: Nejblíže jsou podzemní garáže Centrum v Uršulínské ulici – za každou započatou hodinu 94 Kč. Maximální cena za 24 hodin je 650 Kč. Dále jsou garáže v hotelu Carlton – Hviezdoslavovo náměstí, 80 Kč za hodinu. Obchodní centrum Eurovea – 3 hodiny zdarma. V historických uličkách je problém zaparkovat.

    Zajímavosti a tipy: Letos na druhém náměstí chybí kluziště. Zato vám tam bude z amplionů celý den zpívat Karel Gott. Na Hlavním náměstí uslyšíte místo koled příjemné melodie z oper, o víkendu pak živou hudbu. Novinkou je hned u náměstí ulička Kostolní, vyzdobená chvojím a jmelím, pod kterým se lze líbat. A stojí za to vyšlápnout 80 schodů na 30 metrů vysokou věž staré radnice a rozhlédnout se.

    Co ochutnat: Hrndžalicu, slivovici s medem a karamelem. Tradiční slovenské štrúdly a více než desítku druhů lokší – plněných placek z bramborového těsta.

    Kolik co stojí na trzích v Bratislavě?
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

    Bratislava
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

  • 2.

    Drážďany: Striezelmarkt

    Konec trhů: 24. prosince

    V saské metropoli najdete jedenáct vánočních trhů. Největší je na náměstí Neumarkt a jmenuje se Striezelmarkt. Součástí Striezelmarktu jsou nejen stánky s dobrotami a vánočním zbožím, ale i dva tradiční kolotoče či obří krušnohorská pyramida. Další trhy najdete třeba před kostelem Frauenkirche nebo na nádvoří drážďanského zámku. Každý z trhů má svůj vlastní hrníček. Zaplatíte za něj zálohu 81 až 108 korun. Hrníček si pak můžete ponechat nebo ho vrátit, ale vždy jen na trhu, ke kterému patří.

    Kde parkovat: Nejvýhodnější je zaparkovat na střešním parkovišti obchodního domu Galerie Centrum. První hodina stojí 41 Kč, další pak 27 Kč. Nejvýše zaplatíte 135 Kč.

    Zajímavosti a tipy: V pátek 9. prosince bude Striezelmarkt otevřený až do 23 hodin večer. Součástí akce Dlouhá noc bude světelná show a vystoupení magických bytostí v kostýmech. Informace o všech dalších akcích najdete na www.drazdany.info, a to i v češtině.

    Co ochutnat: Vánoční štólu, tradiční vánoční krušnohorskou pochoutku. Pekaři ji na trhu pečou podle staré receptury přímo na místě v peci. Pokud máte rádi neobvyklé chutě, dejte si svařené pivo.

    Kolik co stojí na trzích v Drážďanech?
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

    Drážďany
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

  • 3.

    Vídeň: Wiener Christkindlmarkt

    Konec trhů: 26. prosince

    Kouzelnou adventní atmosféru nabízí už od 11. listopadu tradičně náměstí a park před vídeňskou radnicí. Je tu 149 stánků. Na každém z vídeňských vánočních trhů najdete typické hrníčky, ve kterých si můžete vychutnat mnoho druhů punče nebo svařené víno. Záloha na hrníčky činí 81 Kč, vrátit je lze vždy jen na stejném trhu. Když si je ponecháte, jsou vaší památkou na Vánoce ve Vídni. Design hrníčků se každý rok mění, letošnímu dominují motivy radnice, Burgtheatru a parlamentu.

    Kde parkovat: Nejlépe zaparkovat na parkovištích sítě P+R na okrajích Vídně, celodenní taxa je 92 korun. Tato parkoviště se nacházejí u stanic metra, lze se tak pohodlně dopravit do centra. Jednorázová jízdenka na MHD stojí 59 korun, celodenní 205 korun.

    Zajímavosti a tipy: Radniční park nabízí na ploše 4500 metrů čtverečních ráj pro bruslaře. Vstupné činí 175 Kč, brusle vám tady i půjčí. Řada prodejců ve stáncích jsou Češi a Slováci, kteří vám se vším ochotně poradí. Jejich postřehy jsou často zajímavější než to, co se dozvíte v oficiálních informačních centrech.

    Co ochutnat: Císařský trhanec, rakouskou sladkou klasiku, oblíbenou pochoutku císaře Františka Josefa I. Jde o lívancové těsto s rozinkami naloženými v rumu, vše polité horkou hustou zavařeninou. Nebo bratwurst, opékanou klobásu z telecího, vepřového nebo hovězího masa. Na trhu se nejčastěji podává v housce nebo na tácku s hořčicí a chlebem.

    Kolik co stojí na trzích ve Vídni?
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

    Vídeň
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

  • 4.

    Krakov: Targi Božónarodzeniowe

    Konec trhů: 26. prosince

    Srdce polského Krakova bije od pátku 25. listopadu ve znamení adventu. Rynek Główny je plný trhovců. Návštěvníky zahřeje specialita, pitný med, svařák i horké pivo s kapkou sirupu. V nabídce je i punč za zhruba 42 korun, s hrníčkem za 90. K mání je v boudách v podobě obřích sudů pouze jeden druh hrníčku. Tomu, kdo si ho koupí, patří navždy.

    Kde parkovat: Laciné je parkování v ulici Stanisława Worcella, vyjde na 24 korun za hodinu. Vůz na soukromém parkovišti i pohlídají. Nabízí se rovněž parkování na střeše Galerie Krakowke, kde se za první hodinu neplatí, druhá hodina vyjde na 12 korun a každá další na 24 korun. Jinak je v centru pro »cizáky« parkování zapovězeno.

    Zajímavosti a tipy: Pro náročnější návštěvníky je historické centrum plné památek. Za zmínku stojí hrad Wawel nebo zbytky městského opevnění Barbakan z 15. století. Projít musíte rovněž historickou tržnici Sukiennica. Komu se nechce chodit po památkách pěšky, má možnost vyjet historickým povozem s koňmi. Pro čtyři osoby vyjde projížďka na tisícovku, tedy pro jednotlivce na 250 korun. V kočáře jako šlechta za tuto příjemnou částku pojedete téměř hodinu.

    Co ochutnat: Na zakousnutí je tam pochoutka pajda a vynikající zelná polévka bigos. Nabízejí je v každém desátém stánku. Pajda, to je chléb se sádlem, zelím, masem a okurkou. Bigos je hustá zelná polévka s klobáskou. Specialitou jsou taktéž grilované ovčí sýry. Domácí polévky stojí též za ochutnání. Jsou husté a lahodné.

    Co kolik co stojí na trzích v Krakově?
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

    Krakov
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

     

  • 5.

    Norimberk: Nürnberger Christkindlesmarkt

     

    Konec trhů: 24. prosince

    Kouzelná atmosféra dýchne na návštěvníky na historickém náměstí Hauptmarkt v Norimberku. Zdejší vánoční trhy jsou jedněmi z nejvyhlášenějších v Německu. Z nich se line vůně tradičních klobás, perníčků a biskupských chlebíčků. Každý rok se dekor hrníčků mění. Letos na nich dominuje Karel IV. Jsou zálohované (78 Kč) a lze je vrátit v jakémkoliv stánku s pitím.

    Kde parkovat: Parkovací dům stojí 100 metrů od historického náměstí s vánočními trhy, Parkhaus Hauptmarkt, Augustinerstraße 4. Každá započatá hodin stojí 48 Kč, celodenní parkování je za 432 Kč, ztráta parkovacího lístku 432 Kč.

    Zajímavosti a tipy: Můžete se vrátit zpátky v čase a svézt se historickým poštovním dostavníkem. Zastávka je na rohu náměstí Hauptmarkt směrem ke garážím Parkhaus Hauptmarkt. Cena za dospělého je 108 Kč, děti platí 68 Kč. Přímo nad náměstím Hauptmarkt s vánočními trhy se vypíná slavný císařský hrad. Na něm pobýval i Karel IV. Z hradních teras je krásný výhled na celé město.

    Co ochutnat: Rozhodně tradiční norimberské klobásky. Po třech je tu prodávají v housce s hořčicí nebo s kyselým zelím. Kdo má raději sladké, nesmí vynechat norimberské perníčky. Zespodu mají oplatku a nahoře jsou polité čokoládou nebo cukrovou polevou a ozdobené mandlemi.

    Kolik co stojí na trzích v Norimberku?
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

    Norimberk
    Autor: Zdeněk Matyáš, Slávka Červená, Zbyněk Schnapka, David Malík, infografika Blesku

Články odjinud

Dnešní horoskopy