„Pokud člověk vypadne o dovolené z pracovního rytmu, tak by neměl radikálně měnit svoje stravovací návyky,“ říká lékař Pavel Kohout, odborník na výživu a metabolismus.

Typická česká dovolená? Sníst, co se dá

„Bohužel spousta lidí má pocit, že když vyráží na dovolenou, kde má stravovací program all inclusive, že musí sníst a vypít vše, co je, a pak si lehnout na pláž,“ popisuje Kohout typickou českou dovolenou.

„Dopřejte si pohyb, zkuste využít čas na dovolené tak, abyste jedli zdravěji,“ dodává. Pokud už máte program all inclusive, nekombinujte, jako přílohu si dávejte spíše zeleninu, žádné smažené pokrmy.

V létě pozor na zmrzlinu
Autor: Shutterstock

Pozor na grilovačku i na zmrzlinu

„V létě je mnohem větší riziko mikrobiální kontaminace z potravin,“ upozorňuje Kohout. „Největší pozor si musíte dát na potraviny, kde jsou syrová vejce, zda jsou dobře tepelně upravená,“ zmiňuje Kohout a radí: „Pozor hlavně na zmrzliny, které vejce obsahují, vzniká zde riziko salmonelózy.“

Lékař varuje i před stále oblíbenějším grilováním. Kromě toho, že byste si měli dávat pozor, jaké maso kupujete, je lepší grilovat na elektrickém grilu nebo na takovém, kdy olej z masa nekape do ohně. „Do masa se pak dostávají karcinogenní látky, které jsou pro organismus nebezpečné,“ říká Kohout. Navíc je třeba hlídat, zda je maso skutečně dobře tepelně zpracované, do grilování by se neměli pouštět úplní začátečníci.

Pozor při grilování
Autor: profimedia.cz

Dvě deci červeného neuškodí

Pokud Češi vyráží na dovolenou s vlastními zásobami, většinou mezi nimi bývají trvanlivé salámy, konzervované jídlo, paštiky nebo řízky. Na dovolené byste měli jíst ovoce a zeleninu nebo ryby. Nejlepší je podle odborníků středomořská kuchyně, a čím „barevnější“, tím lepší. „Je lepší využít rozšířené letní nabídky ovoce a zeleniny,“ dodává Kohout. Nezapomeňte ovoce i zeleninu řádně omýt.

V létě ještě více, než kdy jindy, by měl člověk dodržovat pitný režim. Denní příjem tekutin kolísá dle teplot nebo fyzické námahy. Čím vyšší teplota a více pohybu, tím větší riziko dehydratace. Kromě bolestí hlavy a malátnosti nebo i kolapsu vám při dlouhodobé dehydrataci hrozí i vznik ledvinných či žlučových kamenů. Nejlepší je pít čistou vodu, zelený, černý nebo ovocný čaj a neslazené ovocné šťávy. Pokud podléháte sladkým limonádám, dostáváte do sebe až 20 kostek cukru.

Červené víno neuškodí
Autor: profimedia.cz

A jak je to s alkoholem? Méně je někdy více. „Dvě deci červeného neuškodí, víno obsahuje antioxidanty,“ uvádí Kohout.

  Jak se stravovat v létě?

  • Buďte střídmí i na dovolené, zkuste jíst ovoce a zeleninu a příliš se nepřecpávat
  • Dopřejte si pohyb, choďte na procházky, plavejte
  • Přidejte pití tekutin, zvláště během veder
  • Nyní máte čas, zkuste se nasnídat
  • Denně byste měli sníst 5 porcí zeleniny a 2 porce ovoce
  • Pozor na potraviny, kde hrozí riziko salmonelózy, např. v létě oblíbená zmrzlina