Vídeň nabízí hned 5 vánočních trhů a každý je jiný!
Adventní trhy se tady přitom nacházejí hned na několika místech: Rathausplatz hostí 150 stánků, v nichž najdete vánoční dárky, ozdoby i tradiční sladkosti a nápoje, které zahřejí. Vánoční vesnička na Maria-Theresien-Platz stojí mezi Muzeem výtvarného umění a Národním historickým muzeem – a najdete tam 70 stánkařům s rukodělnými výrobky. Vánoční vesnička na Old AKH  je oblíbená zejména mezi dětmi, protože si zde mohou zahrát jednu z typicky zimních her, curling. Staré vánoční trhy na Freyung se nacházejí v samotném srdci Vídně a jsou to od roku 1772 ty nejtradičnější trhy vůbec. Kulturní trhy před Schönbrunn Palace lákají na nákup vánočních ozdob a dobrot i vánoční koncerty.

Budapešť pro gurmety i rodiny
Trhy na náměstí Vörösmarty jsou jedněmi z nejpopulárnějších v Evropě. Kromě tradičního prodeje punčů, svařáků a dalších pochutin, jakými je lángos, trdelník nebo tradiční maďarské pečivo Kürtös kalács na vás tady čeká řada hudebních vystoupení a také gigantický adventní kalendář na fasádě budovy Gerbeaud, na níž je vždy otevřeno nové okýnko za doprovodu světelné a hudební show.

Zázračný Berlín
Pokud někdo ví, jak si užít Vánoce, pak jsou to Němci. Na Kaiser Wilhelm Memorial Church vládne vůně pražených mandlí a horké čokolády, Více než stovku stánků doplňují atrakce pro děti, někdy hodně divoké. Vánoční trhy na Alexanderplatz letos ozvláštní vánoční pyramida osvícena 5000 světly, z níž budete mít krásný výhled na celé město. Nejnavštěvovanější vánoční trhy jsou ovšem na Gendarmenmarkt. Uvidíte tradiční umění sklářů, tvůrců svíček i klenotníků, ale taky řezbářů nebo třeba origami mistrů.

2180645:gallery:true:true

Čechy milované Drážďany
Drážďany se chlubí jedněmi z nejstarších vánočních trhů, pořádají je tady od roku 1434. Hlavní z drážďanských trhů Striezelmarkt najdete na náměstí Altmarkt v centru. Kromě více než 250 stánků a rušného vánočního dění ocení zejména nejmenší návštěvníci hezký doprovodný program a nonstop fungující pohádkový hrad.

Lipsko zve na středověké Vánoce
Tradiční vánoční veselí na velkolepých trzích zažívali lidé v Lipsku už od roku 1458. Na náměstí Naschmarkt, kde se konají historické trhy zvané Středověké Lipsko. Adventní atmosféru nasajete také na Marktplatz s dvacetimetrovým stromem a lahodným punčem. To vše za hudebního doprovodu trombonistů, kteří každý den hrají návštěvníkům vánoční melodie.

Londýnem bruslí Santa
V Hyde parku se budou  až do prvního lednového týdne konat trhy s názvem Zimní Wonderland. Vyzkoušet můžete ledové kluziště, vydáte se do ledového království, kde vládne král z ledu a dost možná tudy s předstihem bude na svých saních projíždět i Santa! Anebo si užijte akrobatické kousky na představení v Zippos Circus a Cirque Beserk.

Pochutnejte si v Bratislavě na lokších
V Bratislavě začínají vánoční trhy už 1. prosince, kdy bude slavnostně rozsvícen strom. Na Hlavním náměstí najdete stovku tradičních stánků, na Františkánském náměstí si můžete dopřát tradiční slovenské lahůdky a především nakoupit vánoční zboží. Na Hviezdoslavově náměstí a na nádvoří Staré radnice pak budou nadšeni všichni, kdo mají rádi ručně vyráběné předměty od kovářů, sklenářů, hrnčířů.

2180652:gallery:true:true

V Kodani do lunaparku
V Kodaně se koná největší vánoční trh v nejstarším evropském zábavním parku Tivoli. Kromě nespočtu gigantických kolotočů, horských drah a ruských kol je tady velkou atrakcí také velké jezero, které slouží jako veřejné kluziště a kde vám i vašim dětem půjčí brusle. Doporučujeme vám ochutnat tradiční gløgg (svařené víno smíchané s likérem a kořením), æbleskiver (jablkovou koblihu) nebo pražené mandle.

2180643:gallery:true:true

Mnichov- svezte se vánoční tramvají
Kromě tradičních adventních trhů, se v Mnichově můžete vydat za hodně netradičním zážitkem do vánoční tramvaje, která projíždí kolem centra. V ní si můžete dát svařené víno, perníček a další vánoční pochutiny. Mnichov, to je ale především město dětí. Na radnici, kolem které stojí trhy, pořádají workshopy, kde si děti mohou vyzkoušet nejrůznější umělecká řemesla, mohou si i s rodiči něco dobrého upéct, dozví se betlémský příběh a u stánků pak seženou vše potřené k postavení vlastního Betlému doma.

2180644:gallery:true:true

Ušetřete za cestu
Pokud se vám nechce sahat hluboko do peněženky, můžete využít některou z akčních nabídek dopravy.  
Do Vídně nebo  Drážďan se výhodně svezete vlakem s jízdenkou ČD TIP Advent, autobusy Eurolines vás zas v rámci akce 1+1 zdarma zavezou do evropských metropolí.