Už v nyní se rozjela spousta Čechů k nejoblíbenějšímu moři – Jadranu. Má to logiku: před vypuknutím hlavní sezony je v Chorvatsku levněji a na silnicích prázdněji.

Volí přitom nejčastěji cestu vlastním autem. „Má totiž nesporné výhody. Můžete jet, kudy potřebujete, zastavit se tam, kde si chcete něco prohlédnout. Takových příležitostí je cestou na chorvatský Jadran opravdu obrovské množství,“ říká Libor Šugárek, z Vítkovice Tours.

Není divu, že Chorvatsko v preferencích Čechů jasně vede. „Když už procestovali celý svět, zjistili, že v Chorvatsku mají všechno, co od dovolené čekají: pohodu, nádherné moře, krásnou přírodu, dobré ceny, kvalitní služby a v neposlední řadě také jistotu a bezpečí, což vyžadují hlavně rodiny s dětmi. A hlavně to mají všechno doslova za humny,“ dodává.

Rozvrhněte síly

Při cestě autem platí zlatá rada: nepřeceňovat své síly. Cesta na Jadran je dnes díky dálnicím velmi pohodlná, nicméně kdo není zvyklý pravidelně jezdit delší trasy, navíc často v hustém provozu za horkého letního počasí, měl by dbát na pravidelné zastávky a rozvržení sil.

Mapa Chorvatska a přilehlých států
Autor: wikipedie.cz

Od věci pak není dodržování předpisů. Krásné dálnice přímo svádějí k rychlejší jízdě, ale dopravní policisté bývají naprosto nekompromisní. Zbytečně se tak řada lidí připravuje o peníze, které mohou na dovolené využít lépe.

Co změní vstup do EU

Kdo vyrazí k Jadranu ještě před prázdninami, mine ho hlavní letošní změna - červencový vstup Chorvatska do EU, který přinese několik úprav.

* Bez cla

Předně se zruší veškerý celní dohled nad dovozem zboží mezi Chorvatskem a Českem a s tím souvisejících formalit. To ale neznamená, že skončí i všechny hraniční kontroly. Chorvatsko se sice připojí k EU, ale ne k schengenskému prostoru. Češi tak dál budou potřebovat platné cestovní doklady, budou ale přejíždět jen jednu hranici místo dvou s jedinou společnou policejní kontrolou.

* Pokuty v Chorvatsku

Chorvatští policisté nikdy nebyli k českým řidičům extra přívětiví a od letošního ledna ještě přitvrdili. Dostali totiž do rukou novelu trestního zákona, která zavádí pojmy jako bezohledná či zběsilá jízda. Dejte na to pozor v dovolenkové euforii. Není totiž přesně řečeno, co se takovým stylem jízdy myslí, a přitom za to hrozí až tříleté vězení! Posouzení je totiž plně v kompetenci policisty.

* Chorvatské minimum

Alkohol: Je povolena hranice 0,5 promile, nicméně v případě nehody jde o přitěžující okolnost.

Telefonování: Zakázáno s výjimkou handsfree.

Trhy s čerstvým ovocem, zelninou i rybami jsou mezi českými turisty velmi oblíbené
Autor: profimedia.cz
Denní svícení: V létě není povinné.

Reflexní vesty: Předepsané jsou jen oranžové a pro každého z posádky!

Autosedačky: Pro přepravu dítěte mladšího pěti let.

Rychlost: Na dálnici 130 km/h, na komunikacích pro motorová vozidla 110 km/h, mimo osady 90 km/h, v obci 50 km/h.

Pokuty: Překročení rychlosti mimo obec 500-7000 kun (1700-23 800 Kč), v obci až 15 000 kun. V případě nezaplacení hrozí až trest odnětí svobody do 60 dnů.

Rady, jak dojet v klidu a pořádku:

- K  policistům buďte vlídní

- Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

- V případě nehody je nutné od policie vyžádat záznam o poškozeném vozidle. Bez toho není dovoleno z Chorvatska vycestovat.

- V případě nejasností volejte český konzulát: + 385 91 6121 533

Co zkontrolovat na autě před cestou?

* opotřebení a tlak pneumatik

* stav podvozku, výfuk, brzdové hadičky

* těsnost a stav chladicí soustavy

* množství a koncentraci kapaliny v chladicí soustavě

* motorový olej

* brzdovou kapalinu

* akumulátor, očištění kontaktů

* stav a funkčnost kompletního osvětlení vozu

* ostřikovače

* kontrolu řízení, spojky a brzd