Do Chorvatska  vyráží každoročně přes 800 tisíc Čechů. Většina z nich právě autem. Než vyrazíte, dejte pozor na nové silniční předpisy, ať si dovolenou nechtěně neprodloužíte!

Co Chorvaté považují za »rozpustilou jízdu«? Překročení rychlosti 50km/h v obci, nebo předjíždění kolony aut na nepřehledném úseku. Dále i jízda pod vlivem psychotropních látek, s koncentrací alkoholu v krvi nad 1,5 promile, nebo taková, která ohrožuje život, či zdraví osob.

„Je to velmi jasné varování pro české řidiče, kteří se dopouštějí přestupků, především pokud jde o dodržování povolené rychlosti,“ varuje Michaela Škardová z Ústředního automotoklubu ČR.

Dalším častým přestupkem českých řidičů na chorvatských silnicích, kvůli kterému by se memuseli někteří výletníci vůbec vrátit z dovolené, je podle Škardové předjíždění kolon automobilů na zvláště nebezpečném místě. Dokonce i přes plnou čáru. K tomu prý nejčastěji Čechy svádí přímořská magistrála.

Novela trestního zákona Chorvatské republiky NN číslo 144/2012 (článek 226)

Účastník silničního provozu, který se dopustí vážného porušení předpisů o bezpečnosti silničního provozu, řídí vozidlo v neschopném stavu způsobeném požitím alkoholických nápojů s koncentrací nejméně 1,50 g/kg alkoholu v krvi, nebo opiátů nebo psychotropních látek, nebo řídí auto v zakázaném směru, nebo předjíždí kolonu vozidel na nedostatečně zřetelném místě, nebo jezdí rychlostí, která přesahuje 50 km/h v osídlené obci nebo v oblasti s jasně uvedeným omezením rychlosti, způsobí nebezpečí ohrožení života a zdraví osob, bude potrestán odnětím svobody až na tři roky.