Slovensko je nám blízké nejen polohou, ale také jazykem, přírodními podmínkami a slovanskou povahou. Aby taky ne, když je to například z Prahy do Bratislavy jen tři hodinky cesty autem. I proto je Slovensko druhým nejoblíbenějším dovolenkovým cílem Čechů. Každoročně se nás tam vypraví víc než 600 tisíc. Letos, kdy nemáme peníze nazbyt, se číslo možná ještě navýší. Blesk pro vás proto připravil 7 tipů na místa, které za návštěvu rozhodně stojí a přesvědčí vás, že i Slovensko může být světové!

1) Slovenský divoký západ

Jízda na koni, hnaní dobytka, rybolov, turistika a spousta atrakcí pod dohledem opravdových kovbojů. To je obrázek, který se vám naskytne při návštěvě slovenských rančů. Všechno si navíc můžete vyzkoušet na vlastní kůži a na chvíli si oddychnout od šedi velkoměsta. Škála farem je široká. Od míst s moderním vybavením a množstvím doplňkových aktivit pro vás i vaše děti, až po maličké farmy zachovávající tradici a duch regionu.

2) Trnavský Řím a chrám s největším oltářem

Jste milovníky historie a obdivovatelé architektury? Pak si nesmíte nechat ujít město na západě Slovenska – Trnavu. Kvůli obdivuhodným duchovním stavbám už nebudete muset až do dalekého Říma, během jediného dne tady totiž můžete navštívit hned třináct kostelů. V tom nejznámějším, chrámu sv. Jana Křtitele, najdete 20,3 metrů vysoký a 14,8 metrů široký dřevěný oltář, který svými úctyhodnými rozměry patří mezi největší oltáře v Evropě. Nevynechejte ani Dóm sv. Mikuláše, který je díky svému stejnojmennému zvonu evropskou raritou.

3) Mrtvé moře v malé obci Podhajská

Voda s blahodárnými léčivými účinky? Tak tu nehledejte jen u pobřeží Mrtvého moře. Podobné účinky i složení má minerální voda pramenící v malé slovenské obci Podhajská. Vysokým obsahem bromu a jódu pozitivně působí na lidský organismus a nervový systém především. Zbavíte se tady i kožních nemocí a voda s vysokým obsahem draslíku a hořčíku prospěje také nemocným kloubům. Místní termální koupaliště je oblíbené u Slováků i zahraničních turistů, kteří si pobyt v Podhajské namíchají i se všemi lázeňskými službami.

4) Slovenská eiffelovka, šikmá věž i socha svobody

Koho by nelákal pohled na romantickou Eiffelovu věž v Paříži, unikátní šikmou věž v Pise nebo majestátní sochu svobody v New Yorku. Není ale třeba zcestovat všechny kouty světa, abyste viděli tyhle skvosty architektury. Dominanty světových měst najdete na jednom místě – před kovářskou dílnou v Nové Ruskově. Umělecký kovář Vladimír Eperješi tady vytvořil zmenšené kopie několika turisticky zajímavých atrakcí a postavil je před svou dílnu. Zapomeňte tedy na drahé vstupné a hodinové fronty. Tady budete mít svět opravdu jako na dlani.

5) Niagarské vodopády ve Vysokých Tatrách

Voda ve své nejkrásnější podobě. Tak by se dalo říkat Niagarským vodopádům v Americe. Vodopády stejné krásy, jen o něco méně dravější. Tak by se zase dalo říkat Studenovodským vodopádů ve Vysokých Tatrách. Je to komplex malých i větších vodopádů, které jsou v dokonalém kontrastu s mohutnými štíty slovenských hor. Jeden z vodopádů, ke kterému se dostanete nejsnáze a tzv.suchou nohou, se nazývá Skok a pyšní se výškou 30 metrů.

6) Benátští gondoliéři na Dunajci

Trocha romantiky na gondole? To je něco, co nemusíte zažít jen v italských Benátkách. Vory na Dunajci sice nejsou tak pohodlné, ale nebudete se muset mačkat a můžete si na cestu přibrat i pár kamarádů. O gondoliéra v kroji samozřejmě nepřijdete. Pokud patříte mezi milovníky adrenalinu, pak raději než po voru, sáhněte po raftu. Jedinou trasou, na které můžete vyzkoušet oba dva způsoby plavby je Červený Kláštor – Lesnica, na ostatní trasy jsou totiž splavné jen na raftech.

7) Východňárské moře to je Zemplínská Šírava

Slovensko a komfort? Že to vám to nějak nejde dohromady? Ale ano! Přesvědčit se o tom můžete na východě Slovenska v Zemplínské Šíravě. Vodní nádrž, které se také říká Východniarske more, má co nabídnout. S 8 hotely, 19 penziony, 8 rekreačními zařízeními, 6 kempy a 45 chatovými osadami budete mít pocit, jako byste byli v přímořském letovisku se vším všudy. Čekají vás mimo jiné bazény, relaxační centra i areály pro extrémní sporty.

Fotogalerie
1 fotografie