Tradičním naražením prvního sudu zahájil v sobotu mnichovský primátor Christian Ude proslulé pivní slavnosti Oktoberfest. Největší a nejznámější akce svého druhu na světě, na které se do 4. října očekává přes šest milionů návštěvníků, letos slaví 200. narozeniny.

Podobně jako v předchozích dvou letech mu letos k naražení sudu stačily jen dvě rány. Projevily se tak Udeho zkušenosti, vždyť jako nejvyšší představitel radnice Oktoberfest zahajuje už od roku 1993. Jako první se z napěněného tupláku podle tradice napil bavorský premiér Horst Seehofer.

Tuplák piva za 9 eur

Pak už se mohly naplno roztočit pípy ve 14 velkokapacitních a 15 menších stanech a sličné šenkýřky v bavorských krojích dirndlech začaly roznášet mázy piv a tácy obtěžkané místními kulinářskými specialitami. Pořadatelé očekávají, že letos se na Oktoberfestu vypije více než šest milionů litrů zlatavého moku, jehož cena je oproti loňsku opět o něco vyšší.

Jeden litrový tuplák tentokrát vyjde na 8,30 až 8,90 eura, tedy v přepočtu na 204 až 219 korun. Každoroční zdražování piva patří už také k tradici této akce, na kterou se přijíždí pobavit i mnoho turistů z celého světa, včetně Čechů.

 

Historie Oktoberfestu

Jeho kořeny spadají do poloviny října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za městem slavnost s koňským dostihem. Ta louka nese od té doby na počest nevěsty jméno Tereziánská a pravidelně se na ní začala konat říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Zákaz kouření ve prospěch líbání a jídla

Ačkoli si Oktoberfest potrpí na tradice, v jubilejní rok přichází i s některými novinkami. Tou pro mnohé asi nejcitelnější je zákaz kouření uvnitř pivních stanů, vyplývající z nového bavorského protikuřáckého zákona. Po celém areálu na něj upozorňuje 500 malovaných plakátů. Ten, kdo si i přes napomenutí nepůjde zapálit na vzduch, se ale pokuty bát nemusí. Trestem pro něj bude to, že od obsluhy nedostane další pivo.

"Když lidé nebudou ve stanech kouřit, budou mít víc času na líbání, slavení a na jídlo," slibují si od nového nařízení provozovatelé. Někteří už ale předem přiznávali, že se obávají konfliktů se "společensky unavenými" kuřáky, kterým se nebude chtít ujít několik desítek metrů za dveře stanu.