Dopadl tak i Karel Žid, který už tři dny tráví téměř nepřetržitě v letištní hale v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Zdá se, že si bude muset návštěvu kamaráda, kterého poznal při studiu, pořádně prodloužit. První volný let je až za 10 dní.

„Dovolenou jsem měl jen do pátku a teď to vypadá, že tu zůstanu až do příštího týdne,“ povzdechl si. Že by si nechtěně prodlouženou dovolenou v rámci možností užil, prý absolutně nepřipadá v úvahu. „Celou dobu trčím na letišti. Kdyby se někde uvolnilo jedno místo, musí být moje!“ říká odhodlaně Karel. Jeho snaha však zatím žádné ovoce nepřinesla.

Co radí Tomio Okamura uvězněným turistům?

Co by měli dělat turisté uvězněni v zahraničí kvůli mraku sopečného popelu? Ptali jsme se viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury.

"Cestovní kanceláře by měly podle stávající platné právní normy vynaložit veškeré možné úsilí k tomu, aby nebyli turisté v zahraničí uvedeni do stavu nebezpečí či nouze, což v praxi znamená zajistit na své náklady do doby odletu zpět určité ubytování a stravu," říká Okamura. Klienti však nemají v této situaci zákonný nárok na stejné ubytování, jaké měli dosud podle cestovní smlouvy. Záleží na tom, co se cestovní kanceláři podaří zajistit.

Protože se jedná o zásah "vyšší moci", cestovní kancelář tak není zodpovědná za škodu a klienti nemají nárok na žádné odškodnění nebo kompenzaci za nedodržení cestovní smlouvy.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Uvízli jste i vy, nebo někdo z vašich blízkých na letišti? Podělte se o zkušenosti z cest s ostatními čtenáři a napište nám svůj zážitek na online@blesk.cz s heslem SOPKA.