Původně měl park otvírat začátkem prázdnin, ale záplavy práce pozdržely.

Práce na největším Dinoparku v Česku finišují a už tento pátek přivítá první návštěvníky. Kvůli lijákům nemohli stavbaři nainstalovat do podmáčené země obří ještěry a dodělat chodníky.

Karvinský park je největším v Česku. Zatímco v Plzni, kde vznikl první Dinopark, jsou modely na třech hektarech a ve Vyškově na pěti, doubravský je rozložen na 20 hektarech a nabízí 70 modelů.

Unikátní je i v tom, že je rozložen na vytěžené hlušině. „Halda nemá stejné vrstvy a stále pracuje. Je v ní hlušina, popel i zbytky pásů z důlních dopravníků,“ řekl Blesku stavbyvedoucí Lubomír Bolek. „Terén nezajišťuje stabilitu. Ani nevíme, co je tři metry pod zemí. Proto jsme veškeré objekty museli postavit tak, aby byly odolné vůči sesuvům a pohybům. Stojí na speciálních pohyblivých patkách na betonech,“ vysvětlil Bolek.

V parku je na 70 modelů ještěrů

* park se rozkládá na 20 hektarech (zhruba 5x rozloha Václavského náměstí v Praze), k vidění bude 70 exponátů

* modely druhohorních ještěrů v životních velikostech jsou většinou statické, 8 je pohyblivých a řídí je počítač; všechny jsou ozvučené

* k vidění bude také 3D kino s pravidelnou projekcí 3D filmu Život mláděte

* návštěvníkům poslouží i naučná stezka, paleontologické naleziště či malé muzeum s přesnými imitacemi nálezů dinosauřích kostí

* jednodenní vstupné bude 130 Kč pro dospělé, 80 Kč pro děti od 3 do 15 let; otevírací doba od 9 do 19 hodin

Fotogalerie
3 fotografie