Nakonec se dostal na palubu šestihvězdičkové luxusní lodi Mariner, na které se plavil kolem světa s lidmi, kteří okupují přední příčky žebříčků největších boháčů planety!

Fotogalerie
9 fotografií

Plavbu na luxusní lodi začal Jan Gründler v americkém Los Angeles. Jako lodní barman se pak podél Mexika a přes Panamský průplav dostal do Karibiku. Tam navštívil například ostrov Barbados. „Byli jsme v resortu, který spoluvlastní zpěvačka Rihanna. Mohli jsme ji i vidět, ale bohužel jsme ji o jeden den zmeškali,“ říká Honza.

Z Karibiku loď Mariner vyplula do Jižní Ameriky, kde se Honza podíval do Brazílie a do Argentiny.

„V Riu de Janeiru byly nejkrásnější holky a největší zábava,“ tvrdí český barman. „Zážitek mi trochu zkazila nemoc. Bolelo mě v krku tak, že jsem nemohl ani polknout. Pak mi ale na lodi dali spoustu prášků v ceně 400 dolarů a píchli i nějakou injekci do dlaně a za tři dny jsem byl zase jako rybička,“ dodává.

Nebezpeční 'draci'

Po proplutí kolem nejjižnějšího místa Ameriky, mysu Horn, se loď vydala přes Tichý oceán směrem na Nový Zéland. „Během plavby jsme zavítali na ostrov Robinsona Crusoe, na Tahiti, Bora-Bora a na Velikonoční ostrov,“ vzpomíná Honza.

Z Nového Zélandu se loď podívala do Austrálie a Indonésie. „V Indonésii jsme zakotvili u ostrova Komodo, kde jsou čtyřmetroví ještěři. Jeden tam týden před naším příjezdem sežral nějakého Portugalce. I přesto jsem je chtěl hrozně vidět. Ale prý cítí krev na kilometry daleko a jelikož jsem měl pořezaný prst, doporučili mi zůstat na lodi,“ vypráví Gründler. Po Indonésii se loď vypravila na jízdu kolem Asie.

Thajsko, Vietnam, Čína, Japonsko, tam všude se Honza díky svému zaměstnání podíval. V Asii, konkrétně u ruského poloostrova Kamčatka, se pak loď otočila a jela kolem americké Aljašky do kanadského Vancouveru, kde pětiměsíční pouť skončila. „S lodí by se klidně dalo plout i kolem Afriky, ale kvůli pirátům a hygieně se tam s těmi boháči nejezdí,“ vysvětluje Gründler, proč loď neobeplula celý svět.

Hodně drsný režim

Honza se z pětiměsíční cesty vrátil přesně před týdnem. Nebyla to však jeho první zkušenost s luxusní výletní lodí. Už předtím pracoval čtyři roky na palubách pětihvězdičkových lodí. Ta šestihvězdičková je ale opravdovým vrcholem luxusu.

Místo na lodi si zajistil díky své bohaté praxi a znalosti dvou jazyků – angličtiny a španělštiny. Ve výběrovém řízení ale koukali i na vzhled a dokonce i na hodnotu BMI, která udává, jestli člověk není příliš tlustý nebo hubený. Když ho vybrali, musel ještě absolvovat záchranářský kurz a naučit se třeba spouštět záchranné čluny.

Když už se na přepychovou loď plující kolem světa dostal, neměl ani na její palubě nic jisté. Panoval tam totiž drsný režim a jeho vedoucí měli právo ho po jakékoliv chybičce vyhodit. Chybou přitom bylo například i to, když na baru nestál čelem, ale byl lehce natočený zády k bohatým pasažérům. „Obvykle ale vyhazují z lodi tam, kde je nějaké letiště, ze kterého se člověk může dostat domů. Co jsem tam byl, tak takhle vyhodili dva lidi, kteří to nezvládali.“ Jeho nakonec nevyhodili. Naopak povýšil a začal šéfovat ve své vlastní sekci půl tuctu lidem. Nyní s ním počítají i na dalších plavbách, příští cestu absolvuje už za dva měsíce.

Pasažéři na luxusní lodi Mariner platili za pobyt většinou 1500 dolarů (30 tisíc korun) denně. Jeden z pasažérů si však zaplatil nejluxusnější kajutu na celých pět měsíců plavby za 500 tisíc dolarů (10 milionů korun). „Byl to 43. nejbohatší člověk planety, ale jeho jméno nemohu prozradit. Můžu ale říct, že s námi plul astronaut Eugene Cernan, který byl na Měsíci, nebo legendární kouč amerického fotbalu Don Schula,“ říká Gründler.