"Nejprve otisk ukazováku pravé ruky, poté ukazovák levé ruky," řekla Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Pokud nebude otisk ukazováku pořízen v požadované kvalitě, bude se postupně snímat otisk palce, prostředníku nebo prsteníku, dokud otisk prstu nevyhoví požadavkům. Pokud se nepodaří sejmout otisk ze žádného prstu jedné ruky, sejme se pouze jeden otisk z druhé ruky. "Pokud se nepodaří sejmout otisk žádného prstu obou rukou, vydá se cestovní pas bez otisků prstů," doplnila Malá.

Otisky prstů budou snímat úředníci obecního úřadu s rozšířenou působností, které mohou vydávat cestovní pasy, a v zahraničí pak úředník zastupitelského úřadu České republiky. "Zákonná lhůta pro vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji je 30 dnů, tedy stejná jako doposud," doplnila Malá.

Doba platnosti cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji bude také stejná jako doposud, u občanů mladších 15 let pět let u občanů starších 15 let deset let. Správní poplatek se rovněž nemění. Za vydání tohoto cestovního pasu občanům ve věku do 15 let se platí 100 korun, občanům starším 15 let 600 korun.

Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji se bude i nadále vydávat ve lhůtě do 15 dnů. Doba platnosti se nemění a je šest měsíců. Každý občan, který bude chtít použít tento cestovní pas k cestě mimo Evropskou unii, by si měl podle Malé u velvyslanectví daného státu zjistit, zda a jaká minimální doba platnosti cestovního pasu se požaduje ke vstupu a pobytu na jeho území a zda daný stát nestanoví podmínku strojové čitelnosti cestovního pasu.

Všechny typy cestovních pasů platí po dobu, která je v nich uvedena. "Cestovní pas, který obsahuje jen jeden biometrický údaj, obraz obličeje, bude možné i nadále používat k bezvízovým cestám do USA," řekla Malá.

V současné době se projednává v parlamentu návrh novely zákona o cestovních dokladech, ve které se navrhuje stanovení věkové hranice pro pořizování otisků prstů na šest let. Vlastní pasy kvůli cestě do zahraničí nemusejí mít děti do deseti let, mohou být uvedeny v pase rodiče. Děti starší pěti let můžou dostat vlastní pas na dobu pěti let.