Chorvatsko se letos opět stalo partnerskou zemí veletrhu cestovního ruchu Holiday World, který je pro veřejnost otevřen 7. a 8. 2. na holešovickém výstavišti. Stalo se jím už podruhé. Důvodem je zřejmě i skutečnost, že je mezi českými turisty velmi oblíbené.

191571:gallery:true:true

"ČR je na čtvrtém místě, co se týče turistů, kteří míří do Chorvatska," řekl ředitel Chorvatského turistického sdružení v České republice Antun Plenkovič.

Jadran je nejoblíbenějším cílem turistů z Čech dlouhodobě, loni však jejich počet klesl. Podle odborníků na cestovní ruch bylo hlavním důvodem květnové zavedení zákazu dovozu mléčných a masných výrobků a dále zavedení formulářů pro děti. Každý, kdo chtěl do Chorvatska přicestovat s dítětem, které neměl zapsané v cestovním pase, musel vyplnit úředně přeložený formulář (souhlas rodičů) s ověřeným podpisem. To samozřejmě přinášelo problémy organizátorům dětských táborů, prarodičům s vnoučaty a dalším.

Je vám třicet a ještě nemáte děti? Pak jste pro vaše vrstevnice, které se těší ze svých ratolestí, nepochopitelná a dají vám to pocítit.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Letos Chorvaté chystají zrušení této povinnosti, díky tomu zřejmě počet Čechů okupujících jadranské pláže opět vzroste.

"Bez ohledu na celkovou ekonomickou krizi, která zasáhla svět, očekáváme letos mírný nárůst turistů z ČR v Chorvatsku," uvedl Antun Plenkovič.

Zákaz dovozu mléčných a masných výrobků se však asi konat nebude.

197872:gallery:true:true

Pozor si dejte, pokud se do Chorvatska chystáte cestovat autem. V červnu 2008 totiž vstoupil v plastnost nový Zákon o bezpečnosti silničního provozu. Motoristé by měli vzít na vědomí, že pokuty za nedodržování dopravních předpisů jsou v Chorvatsku vysoké (nejnižší možná pokuta je 300 kun = 1 200 Kč). Kontroly jsou zde poměrně časté a policisté jsou přísní. Radary jsou často umístěny i na naprosto nečekaných místech často na konci osad, stejně tak i stanoviště policistů.

* Je třeba si dát pozor hlavně na dodržování předepsané rychlosti, za jejíž porušení nový Zákon stanovil mnohem vyšší pokuty.

MAXIMÁLNÍ POVOLENÁ RYCHLOST

Silnice
Osobní auto bez přívěsu, motocykl - 90 km/h
Osobní auto s přívěsem – 80 km/h

Silnice pro motorová vozidla
Osobní auto bez přívěsu, motocykl – 110 km/h
Osobní auto s přívěsem - 80 km/h

Dálnice
Osobní auto bez přívěsu, motocykl - 130km/h
Osobní auto s přívěsem – 80 km/h

* Mladý řidič od 18 do 24 let nesmí jet na silnici rychlostí vyšší než 80 km/h, na silnici pro motorová vozidla rychlostí vyšší než 100 km/h, na dálnici rychlostí vyšší než 120 km/h, na mopedu rychlostí vyšší než 40 km/h.

* Povinné je používání bezpečnostních pásů.

* Na sedadle spolujezdce pak je zakázáno vozit děti do 12 let a do 18 let, jsou-li menší než 150 cm. Dětské autosedačky jsou povinné pro přepravu dítěte mladšího 5 let.

* Dále je zakázáno používat za jízdy mobilní telefony, s výjimkou použití "hands-free".

* Další, poněkud příjemnější změnou, se stalo povolení 0,5 promile alkoholu v krvi. To se však nevztahuje na profesionální řidiče a na řidiče od 18 do 24 let. V případě, že se řidič s povoleným množstvím alkoholu v krvi dopustí jakéhokoliv přestupku, zaplatí pokutu ve výši 700 kun (cca 2 800Kč)

* Poslední změnou je povinné svícení motorových vozidel v době platnosti zimního času. Výjimkou jsou motorky a mopedy, které mají povinnost svítit po celý rok.