Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alpské metropole: Zabalte si pohorky, plavky i lodičky. Všechny využijete dosyta!

/
  • Alpské metropole: Zabalte si pohorky, plavky i lodičky. Všechny využijete dosyta!
    21. srpna 2017 ● 19:27

    Při letních výletech za čistou přírodou do hor si často musíme odpustit nějaký ten komfort a smíříme se se zaprášenými pohorkami, svačinou v batůžku a ubytováním v horské boudě na svahu. Alpské metropole jsou jiné. Svět hor se tu prolíná s výhodami velkoměsta a oba světy od sebe dělí jen dvacet minut. Vybrali jsme pro vás tři města v podhůří velehor, kde si můžete ráno vyrazit na horský výšlap a večer zajít na výstavu či do divadla. Tratě pro horská kola, via ferraty, akvaparky, nákupní střediska, památky i noční kluby a bary tu jsou na jednom místě.

  • 1.

    Innsbruck



    Metropole rakouského Tyrolska je živé univerzitní město, kde kromě 130 tisíc obyvatel žije i 30 tisíc studentů, kteří historickému městu dodávají mladistvou krev. I díky nim tu najdete nepřeberné množství zábavy přes den i večer.

    Innsbruck spojuje moderní a historické, město a hory.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

    Město císařů

    V minulosti patřil Innsbruck k nejvýznamnějším městům Evropy. Sídlo na staré solné stezce bylo společně s Vídní sídelním městem císařství. A řadou podobností s Vídní se může chlubit dodnes. Třeba zámkem Hofburg, který je společně s Hofburgem ve Vídni a zámkem Schönbrunn nejvýznamnější památkou celého Rakouska. Navštívit tu můžete řadu zdobených sálů plných obrazů a dobového nábytku, připomínající slavnou minulost největší evropské monarchie vládnoucí od Chorvatska přes Irsko až do Portugalska a Mexika.

    Další podobností je třeba Café Sacher, pobočka slavné vídeňské kavárny, kam každé ráno putují z Vídně letecky legendární čerstvé dorty a zákusky.

    Café Sacher v Innsbrucku
    Autor: TripAdvisor

    Rakouská metropole jazzu

    Innsbruck je řadu let partnerským městem New Orleans a i proto tu častěji než valčíky zaslechnete jazz. Kromě několika klubů, kde se hraje po celý rok, ho tu můžete slyšet i na velkém jazzovém hudebním festivalu, který se tu letos koná 20. až 23. července.

    Jazz
    Autor: 

    Žižka i vlkodlak

    Jednou z nejkrásnějších památek města je romantický zámek Ambras. Jeho nejvýznamnější obyvatel, arcivévoda Ferdinand II už v 16 století ze své sbírky zbraní a brnění vytvořil působivé vojenské muzeum, které ukazoval svým návštěvám. Jeho žena, Philippine Welser, tu zas založila první léčebné lázně a o lázeňství sepsala i několik knih. Největší pozornost ale přitahuje kabinet kuriozit, kde arcivévoda schraňoval ty nejzajímavější věci své doby. Vedle rozličných řemeslných předmětů tu najdete třeba i dobové obrazy a příběh vlkodlačího člověka (syndrom ambras) porostlého srstí, jeho krásné choti a dětí. Vidět tu můžete i nebohého rytíře, který s hlavou propíchnutou skrz naskrz dřevcem žil několik let nebo obraz našeho Jana Žižky, který si místo v kabinetu kuriozit zasloužil zázračnými vítězstvími party sedláků nad trénovanou armádou.

    Zámek Ambras ukrývá historickou sbírku zbraní, první wellness hotel světa a kabinet dobových kuriozit. Obklopuje ho krásná zahrada.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

    Swarovski Crystal Worlds

    Jestli máte rádi blyštivé kamínky, nenechte si tohle muzeum ujít. Nedaleko továrny této světoznámé firmy jich totiž uvidíte tolik, že vám půjde hlava kolem. Ve vnitřních prostorách muzea najdete díla stvořená z křišťálových kamínků od Salvadora Dalího, Andy Warhola, ale i působivé interaktivní instalace moderních umělců. Venku se zas můžete projít pod blyštivými oblaky kolem černého jezera i posedět ve stylové kavárně.

    Swarovski Crystal Worlds
    Autor: Facebook

    Za 20 minut ve 2 tisících

    Když budete mít města dost, vyrazte do hor. Asi nejrychleji se tam dostanete moderní lanovkou, kterou projektovala světoznámá architektka Zaha Hadid. Ta začíná nedaleko innsbruckého divadla v centru města a do koncové stanice pod vrcholem Seegrubenspitze (2350m n.m.) v hřebenu Nordkette to trvá 20 minut. Ve 2000 m n.m. tu najdete restauraci se špičkovým výhledem, odkud můžete lanovkou vyrazit na vrch Hafelekarspitze nebo na některou z místních via ferrat. Milovníci horských kol zas nesmí minout místní mekku horské cyklistiky, Muttereralm na začátku Stubaiského údolí, kam vás zaveze tramvaj z centra města. V dějišti světoznámého závodu Crankworkx se můžete vyřádit na několika špičkových tratích různých obtížností a pokud si na kole nevěříte, můžete dolů sjet i na horské tříkolce.

    V noci vás z restaurace na vršku Seegrubenspitze čeká překrásný výhled na město.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

  • 2.

    Salzburg

    Překrásné historické město na řece Salzach je magnetem milovníků umění už po staletí. V minulosti totiž bylo samostatným církevním státem, Vatikánem Alp, a místní dvůr přitahoval umělce z celé Evropy. I proto je dodnes mekkou hudby. Jeho jméno se spojuje především s Mozartem, ale ze slavných hudebníků tu žil i Haydn a Herbert von Karajan. Současné návštěvníky ale může se svými 18 pivovary okouzlit i jako rakouská metropole piva, nebo díky populárním cukrovinkám a kavárenské kultuře jako ráj gurmetů. Hned několik místních firem vyrábí Mozartovy koule, ale ty s původní recepturou si můžete koupit jen v kavárně Café Fürst a několika dalších obchodech po městě.

    Caffe Fürst má jediné originální recept na Mozartovy koule. Kopíruje je ale řada jiných firem i přímo ve městě. Ty pravé jsou modré.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

    Loutkové divadlo

    Salzburgské loutkové divadlo je jedno z nejstarších na světě. A také jedno z nejlepších míst, kde můžete společně se svými dětmi shlédnout klasické divadelní kusy jako mozartovu Kouzelnou flétnu, nebo muzikálové drama z doby druhé světové války, The Sound of Music. Historické prostory a umělecky zpracované loutky vás snadno vtáhnou do děje i když tomuto druhu zábavy příliš neholdujete.

    Loutkové divadlo v Salzburgu patří k nejstarším na světě.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

    Hangár 7

    Salzburg přitahuje i nadšence extrémních sportů. V městečku u jezera Fuschlsee poblíž Salzburgu bydlí majitel světoznámé firmy Red Bull. A ze Salzburgu pochází i legendární parašutista Felix Baumgartner. Taky tu sídlí letka akrobatických letců Flying Bulls. Všechny je můžete potkat v multifunkčním supermoderním prostoru Hangar 7 u Salzburského letiště. Tady najdete muzeum formulí, letadel a dalších adrenalinových zábav s logem populárního nápoje, obchod se značkovými produkty i špičkovou restauraci.

    Hangár 7 je muzeum aut a letadel ve kterém můžete potkat i skutečné piloty, nebo si dojít na oběd.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

    Hellbrunn

    V Parném dni neosvěží nic jako návštěva památek. Že vám na tom výroku něco nesedí? V Hellbrunnu to ale platí doslova. Místní panovník, arcibiskup Markus Sittikus, tu totiž už před 400 lety vytvořil působivou soustavu fontán, jejichž jediným účelem bylo překvapit a postříkat návštěvníky při procházkách parkem. Evidentně velký šprýmař přitom využil technologické zázraky tehdejší doby, které vás ohromí i dnes. Proudy vody tu pomocí původní technologie vystřikují ze soch, křoví, rámů dveří i sedaček. Pohání pohyblivé figurky i působivý model města. Ovládá je přitom průvodce a věřte, že nechce, abyste z procházky kolem zámku odešli v suchém oblečení.

    Vodní hrátky v Hellbrunnu osvěžují návštěvníky už stovky let.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

    Untersberg

    Hora Untersberg se tyčí jen pár kilometrů od města a k lanovce jezdí každých 15 minut linkový autobus. Hora s plochým vrcholem láká k procházkám s překrásným výhledem, ale i ke sjezdu na horském kole, paraglidingu nebo lezení po skalách.

    Z Unterbergu je překrásný výhled i do sousedního Německa.
    Autor: Adam Jaroš, archiv autora

  • 3.

    Klagenfurt

    Největší město Korutan láká na jižanskou atmosféru. Město na pomezí Rakouska, Itálie a Slovinska patří k těm nejteplejším a nejslunnějším místům Rakouska. A díky poloze na Wörthersee, jednom z nejkrásnějších z 1270 korutanských jezer, je i vyhlášenou vnitrozemskou plážovou destinací. Přitom stačí vyrazit pár minut autem a jste ve velehorách. Kupříkladu nejvyšší hora Slovinska, Triglav, je jen 20 kilometrů vzdušnou čarou.

    Městská pláž v Klagenfurtu
    Autor: Österreich Werbung

    Wörthersee

    Jezero s blankytně modrou vodou a bílými plážemi v lecčems připomíná karibský ráj. Je poseté malými ostrůvky, křižují ho jachty, windsurfy a draci a pláže tu pokrývá jemný písek. Je i populárním dějištěm několika hudebních festivalů, nebo i letního srazu fanoušků vozů koncernu Volkswagen.

    Woerthersee barvami připomíná Karibik
    Autor: Österreich Werbung

    Pyramidenkogel

    Abyste si užili daleký výhled nemusíte se vzdalovat od pláží vyhřátého jezera. Kopec s vyhlídkovou věží totiž nejdete hned na břehu jezera. A výhled odsud vám sebere dech.

    Pyramidenkogel
    Autor: Shutterstock

    Minimundus

    Poblíž plážové promenády v Klagenfurtu najdete celý svět. A to nejen díky turistům u jezera. V rodinném parku Minimundus tu najdete 156 zmenšených modelů památek ze 40 zemí světa. A některé z nich vůbec nejsou malé. Oproti originálům jsou vždy zmenšené v poměru 1:25, takže je můžete i vzájemně porovnávat. Pro děti je tu připravena i zábava v podobě 4d kina, interaktivních cestovatelských poznávacích her nebo obří skluzavky.

    V parku Minimundus jsou miniatury světových památek 1:25.
    Autor: Österreich Werbung

     

    Tscheppaschlucht

    Soutěsku v pohoří Karawanken u hranice se Slovinskem vyhloubila divoká voda. Nadchnou vás tu rozeklané skalnaté scenerie, křišťálově čistá voda i působivý vodopád.

    Soutěska Tscheppaschlucht
    Autor: Profimedia.cz
  • 4.

    Galerie

    Fotogalerie
    26 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy