Sölden leží ve vrchní části tyrolského údolí Ötztal, které v dávných dobách vytvaroval ledovec do podoby „schodů". Dnes patří mezi nejrozsáhlejší a také nejvýše položené skiregiony a jako jediný má tři vrcholy s nadmořskou výškou nad 3 000 metrů.

Třítisícovkám se říká BIG 3 a jsou to Schwarze Schneider (3 370 m), Tiefenbachkogl (3 309 m) a Gaislachkogl (3.058 m). Oblast je převážně pokryta ledovci, horskými štíty, pastvinami a lesy; lidskou činností bylo dotčeno pouhé jedno procento z celkové rozlohy.

Celá oblast Söldenu se dělí na dvě hlavní části, menší Gaislachkogel a větší Giggijoch, jenž zahrnuje ledovce Rettenbach a Tiefenbach, které se rozprostírají na ploše 20 km2 a dohromady tvoří největší ledovcové středisko v Rakousku.

Se dvěma miliony noclehů ročně je Sölden nejen nejnavštěvovanějším lyžařským areálem v Rakousku, ale počtem návštěvníků zaujímá dokonce druhé místo v celé zemi hned po Vídni. Je sice nejdražším, ale také nejkvalitnějším lyžařským střediskem. Proto se tu také každým rokem zahajuje Světový pohár ve sjezdovém lyžování a snowboardingu.

Kromě toho je jediným zimním střediskem na světě, kde je možné prostřednictvím Evropského testovacího a výstavního centra na ledovci Rettenbach od září do listopadu testovat nejnovější produkty předních světových

Söldenu hojně i sluníčka, neboť tento rezort vykazuje největší počet slunečních dní v celém Rakousku, což je taky k nezaplacení.

Každý ledovec nabízí něco jiného

Sölden a jeho dvě ledovcové oblasti Rettenbach a Tiefenbach nabízí návštěvníkům lyžování ve více než 3 000 metrech nad mořem na celkem 146 kilometrech sjezdových tratí. Modrých, tedy jednoduchých svahů, je zde 70 kilometrů, na středně obtížné červené sjezdovky připadá 50 kilometrů a téměř 30 kilometrů tratí má označení nejtěžších černých sjezdovek. Nejdelší sjezdovka měří 15 kilometrů a vede ze Schwarze Schneide do Gaislachkogl.

Na Tiefenbachu se lyžuje především na modrých sjezdovkách, kdežto ledovec Rettenbach je prudší, s červenýma a dokonce jednou vyhlášenou černou sjezdovkou pro obří slalom. Právě tady se každoročně pořádají závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování.

V dopoledním čase je tato závodní sjezdovka využívána reprezentačními týmy k tréninku, a tak se veřejnost musí spokojit jen s vymezeným úzkým pruhem, zato si však může dopřát pohledu na ostřílené závodníky proplétající se záludnými branami ve velké rychlosti.

Větší počet lyžařů proudí ovšem na ledovec Tiefenbach, kde převažují mírné, široké a ke slunci orientované svahy, jež uspokojí hlavně carvingové lyžaře a rodiny s dětmi. Ledovec Tiefenbach nabízí kromě sjezdovek také funpark pro milovníky snowboardingu a freestylu.

Výhodou je, že oba ledovce jsou navzájem propojené jedním silničním a jedním lyžařským tunelem. Tím tato oblast tvoří jedinou ledovcovou „lyžařskou houpačku“ ve východních Alpách.

Kromě ledovců lze sjíždět až tisícimetrová převýšení v klasickém söldenském areálu na východních svazích Gaislachkogelu a Schwarzkoglu.

Velmi oblíbený je také söldenský snowpark, který patří v tyrolském regionu mezi ty nejlepší. Výškový rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem činí dva a půl kilometru a garantuje tak skutečný zážitek. Každý si podle svých zkušeností a odvahy může vybrat z několika vysokých i nízkých railů, rainbow zábradlí a beden. Středně zkušení rideři jistě nepohrdnou osmimetrovými kickery a obzvlášť nároční snowboardéři se s chutí vrhnou na tři třináctimetrové skokánky.

Hotspot pro vyznavače wellness

Poslední podvečerní jízdou však zábava zdaleka nekončí. Nabídka relaxace a zábavy po lyžování je v Sölden opravdu pestrá. Na hlavní třídě, dlouhé přes půl kilometru, se vine šňůra barů, kam se chodí večer pobavit hlavně mládež. Široké vyžití nabízí Aréna pro volný čas, vybavená bazénem, saunou, parními lázněmi, soláriem, fitcentrem i tenisovou halou.

Ovšem zcela mimořádné vodní zážitky na vás čekají v termálních lázních Aqua Dome v Längenfeldu, které patří k nejkrásnějším v Rakousku. Neuvěřitelných 80 000 litrů horké termální vody je vléváno denně do osmi bazénů , z nichž tři jsou venkovní a mají futuristický tvar mísy na stopce. V jedné z nich je koupání podbarveno hudbou pod vodou a světelnými efekty.

Každý pátek je tu možné se pod nebem plným hvězd koupat až do půlnoci. Srdcem areálu AQUA DOME je lázeňský dóm Ursprung ve tvaru krystalu, uvnitř něhož se nacházejí dva velké bazény, impozantní vodopád a odpočívárny, které jsou zařízeny jako galerie v opeře a z jejichž lehátek lze skrze velké skleněné průčelí pozorovat venkovní horskou přírodu.

Gurmánský chrám na vrcholku hory

K architektonickým unikátům oblasti patří také nově otevřená restaurace Ice Q, která stojí na samém vrcholu hory Gaislachkogel v nadmořské výšce 3 048 metrů. Díky své poloze, inovativnímu modernímu designu i špičkové kuchyni se v krátké době stala turisticky vyhledávanou atrakcí.

Její průhledná skleněná fasáda zprostředkovává návštěvníkům 360° panoramatický výhled na úchvatné Ötztalské Alpy a z její střešní vyhlídkové terasy lze po visutém mostu přejít přímo na špici hory. Návrh pochází – stejně jako design tří stanic lanovky – z dílny renomované tyrolské architektonické kanceláře Obermoser.

Lyžaři sem jezdí lanovkou nejen za vrcholnými gurmánskými požitky, ale též aby ochutnali speciální víno Pinot 3000, které vzniklo smícháním ze tří nejlepších druhů vína Pinot Noir přivezených z Rakouska, Itálie a Německa. Toto víno zraje v barikových sudech ve sklepích vysokohorského restaurantu a vysoká nadmořská výška je na jeho unikátní chuti znát.

Ceny skipasů

ceny v Euro

1 den

(od 11:30)

2 dny

3 dny

6 dnů

Dospělí

48,00

94,50

133,50

246,00

Děti

24,00

47,50

67,00

123,00

Při platbě skipasu kartou MasterCard® nebo Maestro® v jedné z oblastí tyrolských ledovců - Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubai a Hintertux - předložte voucher na pokladně a 10% sleva je vaše!

Aktuální sněhové podmínky

Výška sněhu nahoře: 209 cm

Výška sněhu dole: 10 cm

Kvalita sněhu nahoře: prašan

Doporučená trasa

Autem po dálnici přes Innsbruck až ke sjezdu Otztal před Imstem a dále po silnici přes Oetz do Söldenu (cca 40 km od dálnice).

Vzdálenost z Prahy: 590 km

Mohlo by vás zajímat

Nejvyšší bod střediska 3 340 m m n. m.

Nejnižší bod střediska 1 350 m n. m.

Počet vleků 35 (7 kabinových, 18 sedačkových lanovek, 9 kotvových vleků)

Celkový počet sjezdovek 144 km

Modré sjezdovky 67 km

Červené sjezdovky 48 km

Černé sjezdovky 27 km