Na ostrově Zanzibar je celoročně mezi 28 až 34 stupni a rozhodně nejpříjemněji je v „suché sezóně“, která začíná právě teď v červnu. Svůj název dostal v 8. Století od arabských a perských obchodníků, kteří zde hojně obchodovali se zlatem, slonovinou, zvířaty i otroky, a vznikl ze slov „zandž“ a „barr“, tedy v překladu „Pobřeží černochů“.

Zanzibar je součástí Tanzanie a jeho oficiální motto je „svoboda a svornost“, tím pravým heslem je ale spíš „hakuna matata“, což lze přeložit jako „žádný problém“ či „všechno je v pohodě“, a které určitě znáte ze slavné písně německé skupiny BoneyM s názvem Jambo z roku 1984, či z animovaného filmu Lví Král od Walta Disneyho z roku 1994. Hakuna matata se nese celým ostrovem a dokonale vystihuje jeho atmosféru. Dokonce i v rušných ulicích, hluku na tržišti, nebo při jízdě autem, kdy vám neustále někdo skáče pod kola, je prostě „všechno v pohodě“. Všudy přítomný chaos si tak po chvíli rázem zamilujete a začnete se cítit naprosto svobodně.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že Zanzibar je skutečným rájem na Zemi...
Autor: Čedok, Jiří Kolbaba

Tu pravou pohodu jako z kýčovitě nádherných fotek pláží s průzračným mořem, zažijete na severním pobřeží Nungwi a Kendwa, kde není takový odliv a vody na plavání je vždycky dost. Nečekejte tu ale žádný bujarý noční život, prostě jen nerušené odpočívání na lehátku s kokosem v ruce. Dramatičtější a živější je pak východní pobřeží s mělkými lagunami, které jsou ideální pro šnorchlování, a kde je i plno barů a restaurací, kam můžete vyrazit na pár piv tanzanského Kilimandžára.

Oblast Paje je ideální pro nadšence vodních sportů jako je kiteboarding nebo surfing. Pro rodiny s dětmi, ale i další cestovatele, je rozhodně dobrou volbou také Kiwengwa, kde je plno hotelů i s vlastními bazény, takže můžete kombinovat koupání s mořem. „Díky přímým letům z Prahy poptávka po Zanzibaru neustále roste, proto jsme se rozhodli, že spojení dálkovým letadlem bude od 28. června pokračovat přes celou letní a zimní sezónu až do dubna příštího roku. Cesta moderním Boeingem 787-9 Dreamliner trvá přibližně 8,5 hodiny. Češi mají nejčastěji zájem o ubytování v resortech s all inslusive, ale také o různé butikové hotýlky. V nabídce máme i populární české resorty Tulia a Zuri, které mají české majitele,“ říká k přímé variantě cestování do exotického ráje tisková mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že Zanzibar je skutečným rájem na Zemi...
Autor: Čedok, Jiří Kolbaba

Své smysly na ostrově můžete nechat oblažit na „spice-tours“, kterých je na ostrově několik. Jak sami místní říkají, zlato tu mají přímo na stromech. Kde roste, jak voní, nebo chutná takový čerstvý hřebíček, vanilka, muškát, skořice, pepř a mnoho dalšího vám při prohlídce průvodci ukážou a prozradí i léčivé účinky, kterým domorodci po staletí věří. Na farmě Shabuta Spice, kousek od hlavního města, navíc můžete ochutnat i autentické jídlo s místním kořením, nebo se zatajeným dechem držet palce „palmovým lezcům“, kteří vám bez jakéhokoliv jištění vyšplhají po palmě, abyste si vychutnali místní čerstvý kokos. A jako bonus nakonec, si můžete čerstvé koření přímo od zdroje koupit i domů.

Rozhodně při svém pobytu nevynechejte hlavní město Stone Town a zdejší tržiště, kde zažijete echt pravou tvář zanzibarského ostrova hřebíčku. Hory ovoce, nůše voňavého koření, pytle pestrobarevných těstovin, i „voňavé“ čerstvě vylovené ryby, ale bez jakéhokoli chlazení. K tomu pobíhající děti, cyklisti, motorky, psi i kočky, křik, vůně i pachy, to všechno na jednom místě. Nechte se vtáhnout, nakupujte, a hlavně smlouvejte a smlouvejte, to patří k místnímu koloritu. Koloniální architektura, malé uličky, africký chaos, přístav nebo muzeum slavného zanzibarského rodáka Freddieho Mercuryho, rozhodně návštěvy nebudete litovat.

O něco menší divočinu, ale zase tu jedinou v právem slova smyslu s nejlákavější faunou i florou, můžete zažít v Národním parku Jozani Forest, který je domovem zanzibarských opic guerézy červené. Žijí pouze tady v četných skupinách a díky zkušeným průvodcům víte, kde na ně zrovna narazíte. Národní park je také posledním zbytkem tropického pralesa na ostrově s obrovskými mahagonovými stromy a mangrovníky, které vás svými propletenými kořeny dovedou k úžasu.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že Zanzibar je skutečným rájem na Zemi...
Autor: Čedok, Jiří Kolbaba

Opice však nejsou jediné vzácné obyvatelky ostrova. Žijí tu i želvy vodní, za nimiž se můžete vydat do několika rezervací, které slouží jako „přípravka“ před jejich vypuštěním do volné přírody a kde si s nimi můžete v klidu a pohodě třeba zaplavat. Stačí se jen nebát, nabrat plnou hrst řas na krmení a radost budou mít všichni. Třeba do Baraka Natural Aquarium je vstupné na jednu osobu v přepočtu pár korun, zážitek ovšem k nezaplacení.

Na nedalekém ostrově Prison Island vzdáleným jen pár minut plavby žije nejstarší obyvatelka, které je dnes už 186 let. A má krunýř. Místo, kde byl v roce 1893 vybudován vězeňský komplex a kam se během pandemie žluté zimnice odváželi otroci do karantény, je od roku 1919 domov želv obrovských, které sem byly dovezeny jako dar ze Seychel. Dvousetkilová stvoření se tu volně pohybují prakticky po celém areálu. Společnost lidí jim nevadí, naopak, za pár listů čerstvého zelí a pořádného láskyplného podrbání na krku, budou nadšené a vy rozhodně taky.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že Zanzibar je skutečným rájem na Zemi...
Autor: Čedok, Jiří Kolbaba

Zanzibar je plný krásných míst, takže se rozhodně nebojte opustit brány resortu a vydat se do ulic. Jedině tak můžete nahlédnout do života místních obyvatel. Projděte si okolní vesnice, kupte si u stánku čerstvou ovocnou šťávu, a když narazíte na školu, nebojte se jít dovnitř. Děti budou za pár sladkých bonbonů jásat nadšením. Na ostrově je kromě svahilštiny oficiálním jazykem angličtina, takže se domluvíte i se základy bez problémů. Ostrov můžete projet křížem krážem a stále bude co objevovat na výletech nebo taxíkem. A jestli někde vládne chaos, tak právě na silnicích. Jezdí se tu vlevo, množství dopravních značek byste spočítali na prstech jedné ruky. Lidé jsou tu usměvaví, aby ne, když jim tu téměř celý rok svítí sluníčko, šumí moře a nic se neřeší, tak nějak prostě „hakuna matata“.