Experti z amerického Gettyho institutu ve spolupráci s egyptským ministerstvem památek čistili nástěnné malby poškozené vlhkostí, prachem a oxidem uhličitým, který se v hrobce staré přes 3300 let hromadil v důsledku špatné cirkulace vzduchu. Ten má teď rozproudit nový ventilační systém.

Malby v hrobce rovněž zbavovali škrábanců způsobených turisty. Samotná faraonova mumie „servisku“ nepotřebovala. Od roku 2007 – do té doby měla veřejnost možnost vidět jen zlatý sarkofág, v němž tělo leželo – byla po tři roky vystavena ve skleněné vitríně ve vakuu, v níž je i nyní po znoutoveření hrobky. Nadále z ní je ovšem vidět pouze hlava a nohy.

Zbytek ostatků zůstává ukryt pod pokrývkou, jelikož je ve velmi špatném stavu. Na vině je částečně špatné balzamování, zejména však nešetrný postup týmu anglického archeologa Howarda Cartera, který pohřební komoru s označením KV62 v roce 1922 objevil a otevřel.

Neškodné skvrny po mikrobech

Restaurátoři se zaměřili i na četné hnědé skvrny na stěnách, jejichž původ byl záhadou. Došli k závěru, že je kdysi způsobilo množení mikrobů. Chemická analýza však ukázala, že ti jsou již dávno mrtví, a tudíž nepředstavují nebezpečí ani pro turisty, ani pro samotnou mumii. Skvrny nicméně odstraněny nebyly, jelikož prosákly do maleb.

Fotogalerie
19 fotografií