Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zámek nad těžní jámou i tajemné kláštery: Česko láká na osm nových národních kulturních památek!

/
  • Česko má osm nových národních kulturních památek
    24. listopadu 2022 ● 11:37

    Česko má osm nových národních kulturních památek. Při jejich vyhlašování se vláda ČR zřejmě rozhodla rýmovat, posuďte sami: Jezeří, Veveří, Plumlov, Krumlov, Rosice, Roudnice… Bývalá šlechtická sídla a tři kláštery obohatily seznam více než 300 staveb a movitých předmětů s nejvyšší památkovou ochranou.

    Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější část kulturního bohatství Česka. Vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je více. „Každá z nových památek je výjimečná svojí hodnotou, ať již architektonickou, uměleckohistorickou, urbanistickou či krajinotvornou,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (47, ODS).

    Mezi nemovité národní kulturní památky České republiky mimo jiných patří třeba archeologické naleziště Dolní Věstonice, Karlův most nebo hotel a televizní vysílač Ještěd. Do movitých jsou zařazeny například korunovační klenoty či železniční motorový vůz M 290.001 Slovenská strela.

  • 1.

    Zámek Plumlov

    Plumlov na Prostějovsku je hrad přestavěný na zámek. Založen byl na přelomu 13. a 14. století. Na počátku 17. století ho postihl požár, po opravách získal bastionové opevnění. V 80. letech 17. století byl však v sousedství hradu postaven nový zámek. Staré hradní budovy byly zbořeny až počátkem 19. století. Plameny tu úřadovaly také před šesti lety, poničily levé křídlo zámku. I tak si návštěvníci mohou užít výstavy zbraní či loveckých trofejí.

  • 2.

    Zámek Rosice

    V minulosti býval střediskem rosického panství, od druhé poloviny 20. století se stal sídlem Veřejné bezpečnosti, civilní obrany. Když zámek získalo po roce 1989 do majetku město Rosice, začalo jej zpřístupňovat veřejnosti. Turisté mohou navštívit výstavní a historickou expozici.

  • 3.

    Zámek Jezeří

    Nachází se těsně u hnědouhelného lomu Československé armády na Mostecku, necelých 500 metrů od jeho hrany. Jde o hrad přestavěný na zámek. Navštívili ho i Johann Wolfgang Goethe či Ludwig van Beethoven. Mimo jiných byl sídlem rodu Lobkoviců. Před dvěma lety ho jako první českou památku zapsali na seznam nejohroženějších památek Evropy, který zveřejňuje organizace Europa Nostra.

  • 4.

    Augustiniánský klášter v Brně

    Klášter založila roku 1323 česká a polská královna Eliška Rejčka. Prostředky k výstavbě získala od krále Jana Lucemburského, který jí věnoval svůj majetek ve Starém Brně. O deset let později byl ke klášteru přistavěn špitál, součástí areálu je také bazilika Nanebevzetí Panny Marie. V 19. století tam působil Gregor Johann Mendel, přírodovědec a světoznámý objevitel teorie dědičnosti, od jehož narození letos uplynulo 200 let.

  • 5.

    Bývalý klášter v Pivoni

    Bývalý augustiniánský klášter Pivoň u Mnichova na Domažlicku byl založen ve druhé polovině 13. století a existoval až do zrušení císařem Josefem II. v roce 1787. Budova byla na zámek upravena v 19. století. Po padesáti letech, když na kostelní věži byla pozorovatelna pohraniční stráže, shořel. Požár způsobil odhozeným nedopalkem pohraničník a zničil celý zámecký areál. Z budov zbyla jen torza.

  • 6.

    Hrad Veveří

    Je jedním z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů v Česku. Gotický hrad Veveří se nachází na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou. Váže se k němu mnoho legend, nejznámější je pověst o ukrytých stříbrných sochách dvanácti apoštolů. Do hradních slují je prý i se zlatou sochou Ježíše přenesli templáři společně s jeptiškami. O poklad se během druhé světové války zajímal také nacista Heinrich Himmler, který na Veveří zavítal. Němci tam měli tajnou laboratoř.

  • 7.

    Zámek Moravský Krumlov

    Známý je i díky tomu, že v něm byla od roku 1963 do roku 2011 vystavena Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy. Zámek Moravský Krumlov byl před rokem 1240 postaven jako zeměpanský hrad. poklad.kte vít m b MORAVSKÝ KRUMLOV Známý je i díky tomu, že v něm byla od roku 1963 do roku 2011 vystavena Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy. Zámek Moravský Krumlov byl před rokem 1240 postaven jako zeměpanský hrad.

  • 8.

    Klášter v Roudnici nad Labem

    Nejstarší klášter augustiniánů kanovníků v českých zemích založil na břehu Labe roku 1333 pražský biskup Jan IV. z Dražic. Za husitských válek byl vypleněn, nyní budovy slouží pro potřeby farní správy. Ze středověku se zachovaly křížová chodba kolem rajského dvora, kapitulní síň či patrová kaple. Nedílnou součástí prohlídkového okruhu je i rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na Řípu.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    5 tipů na zimní výlety v Jihomoravském kraji Videohub

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy