Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unikátní loštický betlém: Řezbář vyřezal i Bezruče! Má už 300 postav

Autor: rys - 
7. prosince 2022
14:04

Básník Petr Bezruč, zakladatel loštické AW tvarůžkárny Alois Wessels a jeho kocour jsou tři nové postavy slavného loštického betlému řezbáře Jaroslava Beneše. Ten své dílo tvoří už 26 let. Obdivovat jej můžete v Lošticích.

„Betlém už má nyní přes 300 figur, které mají nějakou vazbu k hanáckému regionu či moravské zemi,“ prozradil řezbář Beneš.

Jeho betlém je unikátní hned z několika důvodů. Všechny figury, kromě svaté rodiny, jsou vyřezány podle skutečných osobností. Jako jediný na světě má šest králů. Kromě Kašpara, Melichara a Baltazara i krále Ječmínka a krále Tvarůžka I. a II.

Zřejmě také jako v jediném betlémě na světě v něm chodí Faust – vyřezán podle místního občana s touto přezdívkou.

Příběh tvarůžkového kocoura

K zakladateli slavné loštické tvarůžkárny a jeho kocourovi se váže zajímavý příběh. Když Alois Wessels (1864 až 1944) založil svůj podnik, objevoval se každé ráno u jeho prahu kocour. Wessels si ho oblíbil a vždy mu dával misku s tvarůžky.

Z kocoura byl brzy největší kocour v okolí a Wesselsovi se odměňoval tím, že každé ráno byl před prahem firmy výřad pochytaných myší. Říká se, že když myši kocoura viděly, na místě strnuly a ranila je mrtvice. Kocour nezanechal potomky, protože vzhledem k jeho velikosti se ho bály i všechny kočky v okolí.

Panteon moravských osobností

Benešův betlém je panteonem slavných osobností pocházejících z Moravy. Jsou v něm například Gustav Frištenský, obr Drásal, Alfons Mucha, Karel Kryl, Pavel Novák či Jan Eskymo Welzl. Jsou v něm i dva zločinci – Jiří Kajínek a autobusák Roman Tykadlo Smetana. Ke každé figurce má řezbář Beneš i nějakou relikvii od dané osobnosti či z její pozůstalosti

Veřejnosti je Benešův betlém v jeho domě v Moravičanské ulici v Lošticích přístupný veřejnosti až do 6. ledna každý den od 14 do 18 hodin včetně svátků.

VIDEO: 5 tipů na zimní výlety v Jihomoravském kraji.

Video  5 tipů na zimní výlety v Jihomoravském kraji  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi